fbpx

BMW M4 CSL predstavljen uz rekord „Ringa“

BMW M4 CSL ograničena serija je predstavljena uz proslavu 50 godina M odeljenja zaduženog za najvatrenije Bavarce

BMW M4 CSL je konačno predstavljen, ali taman na vreme da upotpuni proslavu 50. rođendana BMW M odeljenja. M4 CSL će definitivno biti veoma ograničena serija i biće proizvedeno samo 1.000 komada, za kupce koji žele kupe za ulicu, al i za pistu, a i spremni su da za njega debelo plate.
BMW M4 CSL stiže uz lovorike bez kojih ne ide, a to je potvrda performansi na najčuvenijem poligonu koji se zove „Zelni pakao“ Uz rezultat od 7:20.2, BMW M4 CSL postao je najbrži ikada serijski BMW na stazi Nürburgring Nordschleife.
Vizuelno M4 CSL je definitivno jedinstven potpuno drugačijim prednjim delom, a pogotovo „bubrezima“, koji su zapravo takvi kakvi jesu zbog aerodinamičke optimizacije celog paketa, kako zbog stvaranja nizgonske (downforce-a) sile, tako i omogućavanja optimalnog hlađenja. Između ostalog, BMW M4 CSL ima dvokružni sistem hlađenja za visoke i niske ambijentalne temperature, kako bi vozilo radilo pri optimalnim temperaturama u saobraćaju ali i pod velikim opterećenjima na stazi.
Motor je u dalje dobro poznati redni šestocilindraš zapremine 3.0 litara sa dva turbo kompresora, ali sa 543 KS ima 40 KS više snage od M4 Competition verzije. Agregat ima impresivnih 649 Nm u rasponu od 2.750 do čak 5.950 o/min, a sve to postignuto je uz povećanje nadpritiska punjenja turbokompresora. Prenos snage do zadnjih točkova je preko osmostepenog M Steptronic menjača sa Drivelogic elektronskom kontrolom, koji vozaču dozvoljavaju spuštanje do najnižeg raspoloživog stepena prenosa karbonskim papučicama na upravljaču. Isto tako, ovaj menjač u manuelnom modu neće preći u viši stepen prenosa čak ni kada motor dohvati limiter obrtaja.
BMW deklariše da M4 CSL do 100 km/h stiže za 3.7 sekundi a 200 km/h „hvata“ za 11 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 307 km/h.
Kao i uvek do sada, BMW M4 je prošao kroz rigoroznu dijetu da bi postao CSL, pa je izbacivanjem zadnje klupe, upotrebom karbonskih kompozita na brojnim panelma kao što su krov i poklopac motora i lagane izolacije „oslabio“ čitavih 108.8 kilograma, i spustio se na ukupnu masu od 1.606 kg. Između ostalog, standardni karbon-keramički diskovi doneli su uštedu od čak 15 kilograma, a sportska sedišta od karbonskih kompozita dodatnih 27 kilograma. Ukoliko su ova „spartanska“ sedišta previše za kupca, opcija, ali bez doplate su nešto komfornija elektropomična sedišta sa grejačima, inače, već za podešavanje sedišta po visini mora se otići do servisa, a podešavanje nagiba ni ne postoji.
Proizvodnja novog BMW M4 CSL počinje u julu, a cena će biti oko 150.000 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Korisna servisna akcija FCA

FCA poziva vlasnike vozila svih brendova, Fiat/Fiat Professional/Alfa/Lancia/Chrysler/Jeep,  u ovlašćene servise na besplatnu letnju ...

JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser

Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser, specijalno vozilo za ...

Volkswagen I.D. R razbio rekord Ringa

Iako je razumljivo da ne bi ni pokušali sa nisu bili sigurni u uspeh, ...

Hyundai otkrio svoj novi električni SUEV Seven

Hyundai Motor je otkrio, koncept novog sportskog električnog vozila (SUEV) SEVEN na AutoMobility LA ...

Hamilton deklasirao konkurenciju

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju na otvaranju sezone toliko uverljivo, da se možemo ...