fbpx

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang

Ford USA najavljuje gigantske investicije u proizvodnju i nove modele, od kojih su neki interesantni i kupcima u Evropi. Prema zvanično objavljenom planu, Ford USA će investirati 3.7 milijardi dolara u američki deo proizvodnih pogona, a deo pomenute investicije biće uložen u sedmu generaciju legendarnog modela Mustang, i unapređenje aktuelne generacije modela Ranger koji će se proizvoditi u državi Michigan. U planu stoji i da će pogonu u Ohaju pripasti proizvodnja električnih komercijalnih vozila. Ford planira da novi Mustang proizvodi u Flat Rock pogonu, dok će novi Ranger silaziti sa proizvodnih traka u Wayneu. Ova dva pogona biće deo investicije teške oko 2 milijardi dolara i otvoriće 3200 novih radnih mesta. Deo od pomenutih 3.7 milijardi dolara biće odvojen i za povećanje proizvodnje električnog F-150 Lightning na godišnji volumen od 150.000 komada godišnje.

Foto: Ford

Uz najavu novog Mustanga stoji i oznaka “O”, koja čistuncima najavljuje da će se legendarni sportista proizvoditi i sa manuelnim šestostepenim mejačem. Ipak, Ali Jammoul, durektor modelnog programa marke Ford kaže da iako za novi Mustang sledi manuelni menjač, ne treba biti previše entuzijastičan, obzirom da će uz sveprisutnu elektrifikaciju manuelnih prenosa u budućnosti biti sve manje.
Prema najnovijim spekulacijama, novi Ford Mustang debitovaće početkom 2023. godine, a u prodaju krenuti tokom iste godine, kao model za 2024. godinu. Prema za sada poznatom, pogon Mustanga i dalje će biti EcoBoost i Coyote V8, dok će se nešto kasnije pojaviti i hibridna verzija.
Iako je model Ranger još uvek vrlo svež i ima odličnu prođu na brojnim tržištima, očekuje se da će za severnoameričko tržište dobiti novine u pogonskom delu. U Ohaju Ford planira investiciju od 1.5 milijardi dolara za pogon u kojem će od polovine dekade početi proizvodnja električnih komercijalnih vozila, otvaranje oko 1.500 novih radnih mesta. Dodatnih100 miliona dolara biti investirano u unapređenja pogona Lima Engine i Sharonville Transmission.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Citroen pod znakom pitanja u WRC-u

Budućnost učešća Citroena u WRC je pod velikim znakom pitanja, čak se govori da ...

Test Peugeot 308 SW GT Pack BlueHdi 130 8 A/T

Test Peugeota 308 SW nam je pokazao da još uvek postoji karavan, segment automobila ...

Kad FIA broji 2+3=4, Hamiltonu drugi startni red

Kada se primeni brojanje kakvo koristi FIA, 2+3=4, tako ispada, obzirom da Hamilton startuje ...

Vrteška u Formuli 1 se i dalje vrti

  Vrteška sa vozačima u Formuli 1 još uvek se vrti pun gas. Vandoorne ...

Spremna je i Opel Insignia GSi Sports Tourer

Među Opelovim novitetima u Frankurtu naćiće se i Opel Insignia GSi Sports Tourer, sportski ...

Test Isuzu D-Max Yamato – i grubijan i šminker

Iako pick-up segment konstantno beleži rast popularnosti, ispostavlja se da nije lako ostati i ...