fbpx

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang

Ford USA najavljuje gigantske investicije u proizvodnju i nove modele, od kojih su neki interesantni i kupcima u Evropi. Prema zvanično objavljenom planu, Ford USA će investirati 3.7 milijardi dolara u američki deo proizvodnih pogona, a deo pomenute investicije biće uložen u sedmu generaciju legendarnog modela Mustang, i unapređenje aktuelne generacije modela Ranger koji će se proizvoditi u državi Michigan. U planu stoji i da će pogonu u Ohaju pripasti proizvodnja električnih komercijalnih vozila. Ford planira da novi Mustang proizvodi u Flat Rock pogonu, dok će novi Ranger silaziti sa proizvodnih traka u Wayneu. Ova dva pogona biće deo investicije teške oko 2 milijardi dolara i otvoriće 3200 novih radnih mesta. Deo od pomenutih 3.7 milijardi dolara biće odvojen i za povećanje proizvodnje električnog F-150 Lightning na godišnji volumen od 150.000 komada godišnje.

Foto: Ford

Uz najavu novog Mustanga stoji i oznaka “O”, koja čistuncima najavljuje da će se legendarni sportista proizvoditi i sa manuelnim šestostepenim mejačem. Ipak, Ali Jammoul, durektor modelnog programa marke Ford kaže da iako za novi Mustang sledi manuelni menjač, ne treba biti previše entuzijastičan, obzirom da će uz sveprisutnu elektrifikaciju manuelnih prenosa u budućnosti biti sve manje.
Prema najnovijim spekulacijama, novi Ford Mustang debitovaće početkom 2023. godine, a u prodaju krenuti tokom iste godine, kao model za 2024. godinu. Prema za sada poznatom, pogon Mustanga i dalje će biti EcoBoost i Coyote V8, dok će se nešto kasnije pojaviti i hibridna verzija.
Iako je model Ranger još uvek vrlo svež i ima odličnu prođu na brojnim tržištima, očekuje se da će za severnoameričko tržište dobiti novine u pogonskom delu. U Ohaju Ford planira investiciju od 1.5 milijardi dolara za pogon u kojem će od polovine dekade početi proizvodnja električnih komercijalnih vozila, otvaranje oko 1.500 novih radnih mesta. Dodatnih100 miliona dolara biti investirano u unapređenja pogona Lima Engine i Sharonville Transmission.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes GLB stiže pre vremena

Iako priče o još jednom SUV-u iz Mercedesa odavno kruže, po svemu sudeći GLB ...

Delta Automoto prodajni salon i servis su otvoreni za klijente

Kompanija Delta Automoto, generalni zastupnik za brend Honda, prilagodila je radno vreme salona i ...

Zašto siromašna smeša ne znači veću temperaturu agregata

Jedan od mnogih mitova koji okružuju SUS motore je taj da agregati koji koriste ...

WEC – Peugeot odmerava da li da nastupi na Lemanu 2022

Svoj automobil za WEC šampionat izdržljivosti Peugeot uveliko testira, ali Peugeot Sport još nije ...

Osvežena Toyota C-HR – novi motor za više sreće u vožnji

Toyota je blago osvežila svoj kompaktni crossover, ne toliko estetskim izmenama koliko novim i ...

Hyundai Tucson – SUV u službi lake vožnje

Hyundai je za 2019. osvežio svoj Tucson, odlično prodavani SUV koji je itekako važan ...