fbpx

Renault 5 Diamant – legenda kao inspiracija

Renault 5 Diamant nastao je kao dizajnerska studija inspirisana legendom prodatom u preko pet miliona primeraka

Renault 5 Diamant, dizajneska studija ni ne pokušava da pobedne od svoje legendarne inspiracije. Renault 5 premijeru je imao 1972. godine, i postao jedan od najpoularnijih i najprodavanijih modela u istoriji autoindustrije. Od premijere ’72. godine pa do izlaska druge generacije 1984., Renault 5 je prodat u preko pet miliona primeraka širom sveta. U čast 50. rođendana gradskog mališana, Renault je angažovao francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa kako bi realizovao „Renault 5 Diamant“ restomod projekat.
Ime projekta Diamant nije slučajno obzirom obzirom da Renaultov amblem simbolizuje dijamant. A Renault 5 Diamant je dobio fensi troslojnu boju karoserije sa zlatnim pigmentom, i ružičasto bazom na kraju, preko koje je nanet završni mat lak. Naglašena ispupčena prednja i zadnja svetla koja asociraju na dijamant donose posebnu originalnost ovoj studiji, dok naplatci preuzeti od Alpine verzije R5, unose i dozu sportske ozbiljnosti.
Iako je dizajn restmoda Renault 5 Diamant vrlo sveden i jednostavan, originalnost se krije u detaljima. Kvake na vratima su oblika kugle isto kao i podizači prozora, ručica menjača. Obruč upravljača je priča za sebe. Ima oblik vira, a izrađen je od recikliranog mramora, od kojeg je izrađena i polica pretinca za sitnice.
Pored činjenice da je karoserija ovog restomod R5 modifikovana kako bi primila elektro pogon, u kabinu su se uselili i digtalni instrumenti, a na vek u kojem živimo podseća i skener otiska prsta u sistemu za otključavanje vrata. Takođe, centralni do je dobio namenski otvor za smeštaj telefona, koji služi i kao infotejment celog vozila. Među egzotične detalje ovog unikatnog vozila spada i podatak da je armatura presvučena tkaninom izraženom od konjske dlake.
Iako se ovakav Renault 5 nikada neće moći kupiti, R5 se vraća u ponudu francuske marke. Od 2024. u ponudi će zameniti električni Zoe, dok se do kraja ove decenije najavljuje i novi ulazni model u ponudi Renaulta, pod oznakom Renalult 4. A iz Alpine uveliko stižu najave da će do 2025. kupcima ponuditi nešto veći hatchback sa snažnim elektro pogonom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Jogger sa 7 sedišta spreman za premijeru na IAA

Na međunarodnom Salonu automobila IAA u Minhenu, Dacia predstavlja Jogger svoj porodični automobil sa ...

Porsche Cayman GT4 RS je ozbiljna zverka

Porsche nije previše skrivao da razvija vrhunski verziju modela Cayman, ali ono što je ...

Mercedes EQG dobija novu hemiju u baterijama

Mercedes EQG, električni pandan legendarne G Klase debitovaće 2024. godine sa novom tehnologijom baterijama ...

SUV iz Aston Martina zvaće se Varekai

SUV iz Aston Martina najverovatnije će se zvati Varekai, a na tržište će stići ...

Tesla (konačno) osvežio Model S i ugradio poluvolan

Nakon što je dobro prodrmao tržište električnih vozila, Tesla je konačno i osvežio svoj ...

Toyota otkrila GR 86 – sekund brži od prethodnika

Šest meseci nakon što je Subaru predstavio BRZ, i Toyota se pohvalila svojim GR86 ...