fbpx

Renault 5 Diamant – legenda kao inspiracija

Renault 5 Diamant nastao je kao dizajnerska studija inspirisana legendom prodatom u preko pet miliona primeraka

Renault 5 Diamant, dizajneska studija ni ne pokušava da pobedne od svoje legendarne inspiracije. Renault 5 premijeru je imao 1972. godine, i postao jedan od najpoularnijih i najprodavanijih modela u istoriji autoindustrije. Od premijere ’72. godine pa do izlaska druge generacije 1984., Renault 5 je prodat u preko pet miliona primeraka širom sveta. U čast 50. rođendana gradskog mališana, Renault je angažovao francuskog dizajnera Pierrea Gonalonsa kako bi realizovao „Renault 5 Diamant“ restomod projekat.
Ime projekta Diamant nije slučajno obzirom obzirom da Renaultov amblem simbolizuje dijamant. A Renault 5 Diamant je dobio fensi troslojnu boju karoserije sa zlatnim pigmentom, i ružičasto bazom na kraju, preko koje je nanet završni mat lak. Naglašena ispupčena prednja i zadnja svetla koja asociraju na dijamant donose posebnu originalnost ovoj studiji, dok naplatci preuzeti od Alpine verzije R5, unose i dozu sportske ozbiljnosti.
Iako je dizajn restmoda Renault 5 Diamant vrlo sveden i jednostavan, originalnost se krije u detaljima. Kvake na vratima su oblika kugle isto kao i podizači prozora, ručica menjača. Obruč upravljača je priča za sebe. Ima oblik vira, a izrađen je od recikliranog mramora, od kojeg je izrađena i polica pretinca za sitnice.
Pored činjenice da je karoserija ovog restomod R5 modifikovana kako bi primila elektro pogon, u kabinu su se uselili i digtalni instrumenti, a na vek u kojem živimo podseća i skener otiska prsta u sistemu za otključavanje vrata. Takođe, centralni do je dobio namenski otvor za smeštaj telefona, koji služi i kao infotejment celog vozila. Među egzotične detalje ovog unikatnog vozila spada i podatak da je armatura presvučena tkaninom izraženom od konjske dlake.
Iako se ovakav Renault 5 nikada neće moći kupiti, R5 se vraća u ponudu francuske marke. Od 2024. u ponudi će zameniti električni Zoe, dok se do kraja ove decenije najavljuje i novi ulazni model u ponudi Renaulta, pod oznakom Renalult 4. A iz Alpine uveliko stižu najave da će do 2025. kupcima ponuditi nešto veći hatchback sa snažnim elektro pogonom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test Honda ZR-V 2.0 e:HEV Sport

Test Honda ZR-V 2.0 e:HEV Sport – modelima HR-V i CR-V pridružio se srednji ...

General Motors ostaje (i) uz SUS motore

General Motors ostaje do daljnjeg i uz SUS motore i pored ekspanzije elektromobilnosti General ...

Spremna je i Opel Insignia GSi Sports Tourer

Među Opelovim novitetima u Frankurtu naćiće se i Opel Insignia GSi Sports Tourer, sportski ...

Bivšem šefu FCA Marchionneu posthumno isplaćeno 26 miliona evra

Sergiu Marchionneu bivšem šefu FCA posthumno isplaćeno 26 miliona evra, stoji u izveštaju kompanije ...

Stiže nova generacija digitalnih kokpita

Ditalni kokpiti sa velikim ekranima više nisu nikakva novost, a nova rešenja već čekaju ...

Enzo Ferrari ponovo na filmskom platnu

Enzo Ferrari ponovo na filmskom platnu u filmu o periodu teških poslovnih, ličnih i ...