fbpx

Dodge se definitivno oprašta od SUS motora

Dodge, jedna od muscle car ikona zauvek se oprašta od motora sa unutrašnjim sagorevanjem – zvanično je potvrđeno

Dodge se oprašta od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Spekulacije da će naredna generacija muscle car ikona Dodge Charger i Callenger biti poslednje utočište V8 motora, po svemu sudeći bile su proizvod želja, a ne strategije proizvođača. Na žalost mnogih, naredna generacija modela Dodge Charger i Challenger ne samo da će ostati bez Hemi V8 motora nego i svih ostalih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Stellantis Media

Sledeća generacija modela Dodge Charger i Challenger biće električna. Služba za odnose sa javnošću marke Dodge potvrdila je da se aktuelna LX platforma koja datira još iz 2005. godine sa pogonom na zadnjim točkovima, a koja datira još iz 2005. godine, gasi. Sto važi i za modifikovanu LD platformu za model Charger i LA platformu za Challenger, koje su mogle da prime V6 i V8 motore i osmostepeni automatski menjač.
Sa druge strane, javna je tajna da Dodge priprema novu generaciju svojih „muscle car“-a, ali potpuno električnih. U narednih nekoliko nedelja trebali bi se pojaviti u konceptnoj formi, bliskoj produkcijskoj, koji će se pojaviti 2024.

Foto: Stellantis Media

Za utehu, CEO marke Dodge Tim Kuniskis izjavo je da predstavljanje koncepata novih EV modela neće automatski značiti istovremeno gašenje modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. To je dovelo do spekulacija da bi Dodge, na neko vreme, u proizvodnji mogao zadržati paralelno dva modela.
Međutim, evidentno je da prepoznatljivi grleni V8 zvuk Dodge „mišićavaca“ odlazi zauvek, samo je pitanje da li pre ili kasnije. Jedina dobra vest za okorele ljubitelje V8 motora je da će Hellcat motor u penziju otići uz gromoglasan pozdrav. Nova i ujedno poslednja generacija ovog motora će u Challengeru uz kompresor i prilagođena E85 gorivu imati 900 KS.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Lancia Stratos – stvarnost ili san?

Da li će nova Lancia Stratos, naslednik reli legende postati stvarnost ili ostati na ...

Počela je prodaja osveženog Renault Twinga u Srbiji

Sa dosta novina, u Srbiji je počeo da se prodaje osveženi Renault Twingo Prezentacijom ...

Hyundai otkrio tehničke detalje za Ioniq 6

Hyundai je zvanično objavio (skoro sve) tehničke podatke za električnu limuzinu Ioniq 6 čija ...

Novi Range Rover predstavljen u Srbiji

Kompanija British Motors je predstavila potpuno novu petu generaciju legendarnog luksuznog terenca Range Rover ...

Kvalifikacije za Veliku nagradu Japana u nedelju

Kao što je bilo najavljeno, sve aktivnosti na stazi Suzuka su obustavljene zbog tajfuna ...