fbpx

Alfa Romeo sprema nešto snažno i skupo?

Alfa Romeo će početkom sledeće godine predstaviti koncept ekskluzivnog i vrlo skupog sportskog automobila

Alfa Romeo je prema planovima trebao da u ponudi ima i novi GTV i novi 8C, pre nego što je uprava odlučila da svoje razvojno odeljenje usmeri ka veliko volumenskom SUV modelu od kojega marka prvo mož da preživi, pa tek potom da razmišlja o atraktivnoj egzotici. Volumenski SUV model Tonale se pojavio i krenuo u svoj život, sledi još jedan, nešto manji crossover, ali šta je sa sportskim modelima koji čine smisao marke Alfa Romeo?
Dobra vest za ljubitelje italijanske marke je da se nešto dešava u pravcu lepog i skupog sportiste, a da će plod rada ugledati svetlost dana već u prvoj polovini sledeće godine. Šef marke Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato je i intervjuu za Autocar potvrdio spekulacije da se u Alfi radi na nečemu specijalnom.
„Videćete nešto na polju sportskog u prvoj polovini 2023. Koristimo jednu reč da opišemo marku Alfa Romeo sa to je reč – sportski“, kaže Imparato, a zanimljivo je i da dodaje da će imati ili čisti motor sa unutrašnjim sagorevanjem ili biti potpuno električni model, što eliminiše bilo kakav hibrid. Imparato budući model koji će se prvo pojaviti kao koncept opisuje kao vrlo selektivan, uzbudljiv i vrlo skup.

Foto: Media Stellantis

CEO Alfa Romea potvrdio je spekulacije o retro inspirisanom modelu koji bi inspiraciju mogao naći u T33 Stradale iz ’60-ih godina prošlog veka. Iako je prvobitni plan bio da taj model bude električni, šef Alfe je potvrdio da bi mogao imati i benzinski motor, ali krenuti u prodaju brže nego što se očekivalo. Obzirom da se govori o sportskom i vrlo skupom modelu, može se očekivati da će motor biti twin-turbo 2.9 V6 iz Quadrifoglio verzija Stelvia i Giulije gde u vrhunskim izdanjima ide do 533 KS, a za sada nije poznato da li se iz pomenutog šetocilindraša može izvući još koja konjska snaga.
U svakom slučaju, to će biti poslednja ugradnja tog agregata obzirom da je već zvanično najavljeno da će sledeća generacija Giulije biti električna, a i sv ostali modeli će od 2027. godine bit isključivo sa elektropogonom.
Ekskluzivni sportski model koji stiže će se sledeće godine pojaviti u formi koncepta, a u serisjkoj proizvodnji već 2024. ili 2025. Može se očekivati da će biti proizveden u ograničenom i malom broju komada, a prodavan po veoma visokim cenama i zbog činjenice da će biti poslednji novi model Alfa Romeo sa V6 motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ukoliko se ostvari predviđanje da će 2.9 biti odabran za pogon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin Valkyrie se propisno obrukao

Ne samo da razvoj predugo traje nego se i obrukao na javnom debiju – ...

Renault se prodajom vratio na lidersku poziciju u Evropi

Uz zalet električnih vozila i oporavak prodaje u junu, u prvoj polovini godine Grupa ...

Honda pokazuje kako voziti sa manuelnim menjačem

Honda je objavila novi edukativni video u kome objašnjava kako voziti automobil sa manuelnim ...

Moskvich nakon 20 godina počinje proizvodnju

Moskvič nakon 20 godina u decembru ponovo počinje proizvodnju automobila u pogonu koji je ...

Škoda je objavila skice karoserije koncepta Vision 7S

Skice spoljašnjosti potpuno električnog koncept automobila ŠKODA VISION 7S prikazuju novodizajnirani, upečatljivi prednji deo ...

Škoda najavljuje novi crossover pred ženevski salon

Novim crossover modelom, češki brend će proširiti svoju SUV ponudu koju trenutno prestavljaju modeli ...