fbpx

Formula 1 – Alfa Romeo završava sa Sauberom

Formula 1 se tek vraća sa letnjeg odmora, a vesti pristižu sa svih strana – Alfa Romeo je objavio da završava saradnju sa Sauberom

Foto: Stellantis Media / Alfa Romeo Orlen Formula 1 Team

Formula 1 se tek vraća sa letnjeg odmora, a vesti pristižu sa svih strana – Alfa Romeo je objavio da završava saradnju sa Sauberom na kraju sledeće godine. Slučajno ili namerno, ova vest stiže par sati nakon što je Audi saopštio da je zvančno prijavljen za takmičenje u Formuli 1 od 2026. godine.
Alfa Romeo se u Formulu 1 vratio 20219. godine, kada je postao glavni sponzor švajcarskog tima Sauber. Ovaj ugovor je prošle godine produžen i završiće se na kraju sezone Formule 1 2023.

Foto: Sauber Group

„Alfa Romeo je kao dugoročan plan objavio da se vraća u Formulu 1 još 2017. godine, a u julu ove godine partnerstvo sa timom Sauber produženo je i za 2023. godinu, pre svega zahvaljujući obećavajućim poslovnim i sportskim rezultatima u prvoj polovini sezone 2022. Obzirom na predviđanja za poslovnu 2022. godinu, Alfa Romeo će razmotriti mogućnosti za novo i dugoročno pozicioniranje marke“ kaže se u saopštenju marke.
Iako je sa svoje strane Audi danas saopštio da u Formulu 1 ulazi kao proizvođač motora, u dodatnoj informaciji objavljeno je da će ime tima sa kojim će sarađivati biti saopšteno do kraja 2022. godine. Javno je verovanje da će Audi kupiti 75% vlasništva tima Sauber, ostavljajući 25% trenutnom vlasniku, švedskom milijarderu Finnu Rausingu, koji je između ostalog suvlasnik giganta Tetra Laval.
Audi je saopštio da je u pripreme za ulazak u Formulu 1 započeo pre šest meseci, kao i da više od 100 ljudi već radi na tom projektu, uz plan da deo tima zaduženog za pogonske jedinice poveća na 300. Obzirom na najavu da nakon sledeće sezone Alfa prestaje saradnju sa Sauberom, najverovatnije će u sezonama 2024-25. Sauber nastupati pod svojim imenom, ili eventualno sa markom Audi kao sponzorom, odnosno delimičnim vlasnikom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault predstavio novi Kangoo i novi Express

Kako bi odgovorio na sve potrebe svojih kupaca, Renault je predstavio Potpuno novi Kangoo ...

Novi BMW X3 stigao u Srbiju

Novi BMW X3 stigao u Srbiju. Na specijalnom događaju organizovanom u Beogradu sinoć je ...

Umalo tragedija u Formuli 1

Konstrukcija automobila i sigurnosni elementi koji su uvedeni poslednjih godina spasili su život Grosjeanu ...

Toyota predstavila prvi modul gorivnih ćelija

Toyota je predstavila prvi sistem gorivnih ćelija spakovan u paket i spreman za ugradnju ...

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...

Škoda najavljuje električni Enyaq Coupe iV

Za 31. januar iz Škode je najavljena premijera novog elektičnog modela Enyaq Coupe iV ...