fbpx

British Motors predstavio novi Range Rover Sport

British Motors je u Srbiji zvanično predstavio potpuno novu treću generaciju modela Range Rover Sport

Novi Range Rover predstavljen je prošle godine u oktobru mesecu, a malo manje od godinu dana kasnije British Motors uvoznik marke Jaguar Land Rover u Srbiji je predstavio i potpuno novi Range Rover Sport.
Kao i kod luksuznije verzije dizajn novog Range Rover Sporta išao je putem evolucije, a ne revolucije. Prepoznatljivost je nedvosmisleno ostala, čak i ako je iko bio u zabludi da će novi, Range Rover Sport treće generacije izgledati potpuno drugačije.
Međutim, ako dizajn karoserije možda vizuelno i nije spektakularno nov, jeste platforma. Novi Range Rover Sport nalazi sena MLA Flex platformi, koja je značajno unapredila torzionu rigidnost vozila. Pored toga, međuosovinski razmak je povećan za 75 mm, a samim tim i ponuda prostora u kabini.
Treća generacija Range Rover Sporta obiluje tehnološkim novinama i unapređenjima, od upravljanja na svim točkovima, adaptivnog vazdušnog ogibljenja i sistema nezavisne raspodele obrtnog momenta među točkovima, pa sve do plug-in hibridne pogonske grupe, dok će se uskoro priključiti i verzija sa čistim elektro pogonom, a u pripremi je već i najsnažnije SVR izdanje.
Od motorizacije, Range Rover Sport će do kupaca stići sa najsnažnijim V8 4.4 twin turbo agregatom sa 530 KS, dobro poznatim obzirom da ga potpisuje BMW, i ugrađuje u svoje M Performance verzije X5, X6 i X7 sa M50i oznakama. Međutim, tu je tek početak.
Potpuno nova plug-in hibridna jedinica kombinuje redni Ingenium šestocilindraš, elektromotor od 145 KS i bateriju od čak 38.2 kWh. Rezultat je ukupan pogon od 510KS, ubrzanje do 100 km/h za 5.4 sekunde i moguća vožnja samo na struju do čak 120 kilometara. Motorsku ponudu upotpunjuju P400 (400 KS) benzinac i D300 i D350 (300 i 350 KS) verzije sa dizel motorima, a očekuje se da će SVR verzija ići do 630 KS.

Za enterijer proizvođač tvrdi da je još tiši od prethodnika, uz pomoć sistema koji zvukom iz zvučnika, kojih inače može da bude do 29, superponira buku motora, šuma vetra i kotrljanja točkova. Za razliku od luksuznog Range Rovera, Range Rover Sport je više orijentisan ka vozaču i dinamičnoj vožnji, i zbog toga se, između ostalog, sedi 20 mm niže.

Centralni višenamenski ekran je dijagonale 13.1” i koristi JLR Pivi Pro infotainment platformu, a ni vozač ne oskudeva u površini na koju stižu informacije. Instrument tabla je ekrani dijagonale od 13.7”.
Range Rover Sport je stigao u Srbiju, a prema informacijama od uvoznika, britanska kompanija je stabilizovala proizvodnju i isporuke, pa se u skladu sa tim skraćuje i čekanje na isporuku. Ipak zbog velikog interesa koji je novi Range Rover Sport izazvao kod kupaca sveta, za sada se od porudžbine do isporuke mora sačekati i do šest meseci.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Astron Aerospace Omega 1 – SUS motor budućnosti?

Astron Aerospace Omega 1 verovatno je stigao na kraju karijere SUS motora, ali ono ...

Ford predstavio Ranger Raptor za evropsko tržište

Ford je danas predstavio Ranger Raptor za evropsko tržište na Gamescom sajmu u Kelnu ...

Volvo od 2022. počinje da ugrađuje lidar senzore

Volvo je saopštio da od 2022. počinje da u svoja vozila ugrađuje lidar senzore, ...

Mercedes lansira pretplatu na automobile, ali postoji “kvaka”…

Mercedes Benz konačno ulazi u biznis pretplate, čime se pridružuje podužoj listi proizvođača automobila, ...

VW I.D. Buzz ide u serijsku proizvodnju

Volkswagen je u Pebble Beachu objavio da će I.D. Buzz ići u serijsku proizvodnju, ...