fbpx

Škoda Vision GT – izlet u električne sportiste

Škoda Vision GT dokazuje da Škoda dizajn centru nikada ni nedostajalo maše, a i potvrđuje da češki dizajneri mogu da se uhvati u koštac i sa sportistima

ŠKODA Design reinterpretirao je koncept ŠKODA 1100 OHC iz 1957. i predstavio kompjuterski animirani model VISION GT, studiju potpuno električnog trkačkog automobila proizvedenog u Mladá Boleslav. Uz svog prethodnika, koncept je trenutno izložen na izložbi „Dizajn i transformacija“. Izložba koja se održava u Briselu deo je programa podrške češkom predsedavanju Evropskom unijom.
Kompijuterski animirani model ŠKODA VISION GT jedan je od vrhunaca izložbe „Dizajn i transformacija“ u Briselu. Kako bi obeležili češko predsedavanje Evropskom unijom, brojne češke kompanije na ovom događaju predstavljaju proizvode i dizajne od 1990. do 2020. godine. U stvaranju modela VISION GT, ŠKODA Design tim pronašao je inspiraciju u modelu ŠKODA 1100 OHC iz 1957. godine. Proizvođač automobila koristi koncept kako bi poslao jasan signal za održivi sportski duh i emocije u digitalnom dobu. Digitalni VISION GT nadovezuje se na tradiciju serije „Ikone dobijaju novo ruho“, koja predstavlja ključne modele iz istorije kompanije, kao što su 130 RS, Felicia i Rapid Monte Carlo.
Baš kao i 1100 OHC, VISION GT je crveni trkački automobil otvorene kabine, međutim, dizajniran je kao jednosed, sa vozačem koji sedi u sredini vozila. Iznad futurističkog karbonskog upravljača, koji je spljošten na vrhu i dnu, nalazi se ravna traka na ekranu koja služi i kao vetrobran. Važne informacije projektuju se direktno na vizir vozačeve kacige, slično head-up ekranu. Aktivni kokpit sa fleksibilnim sedištem dizajniran je za optimalnu kompenzaciju g-sila.
Spoljašnji izgled modela VISION GT karakterišu jasne linije i oštre ivice. Dizajn odražava aktuelne trkačke automobile Formule E, što je posebno vidljivo u spektakularnom dvodelnom zadnjem krilu. Aktivna aerodinamika takođe osigurava optimalne vozne performanse u svakom trenutku. Između dva gornja profila krila svetli u jarko crvenoj boji novi ŠKODA natpis u obliku holograma. Takođe se pojavljuje na vrlo ravnom prednjem delu i upućuje na zakrivljenu ŠKODA liniju.
Izložba „Dizajn i transformacija” u Muzeju dizajna u Briselu otvorena je do 8. januara 2023, a neki su eksponati takođe izloženi u Praškoj kući u Briselu do 2. oktobra 2022.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Verstappenu pobeda, Hamiltonu titula

Trku u Meksiku u velikoj meri izrežiralo je guranje na startu Trka u Meksiku ...

Born in USA – Shelby American Super Snake Speedster

Postoje ljubitelji i oni koji su manje oduševljeni američkim automobilima, ali mora se priznati ...

Porsche se vraća na reli staze 2020.

Porsche je predstavio koncept kojim će se vratiti na reli takmičenja 2020. u FIA ...

Osveženi Dacia Duster stigao u salone u Srbiji

Stilski i pogonski osveženi Dacia Duster stigao je u prodajne salone u Srbiji Od ...

Milan Belin novi predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila

Milan Belin novi predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Krajem maja, na izbornoj ...