fbpx

Lamborghini Urus S osvežen za 2023. godinu

Lamborghini Urus S debitovao je osvežen za sledeću godinu uz novu još sportskiju Performante verziju

Lamborghini Urus S je u osveženom izdanju za 2023. godinu bio predstavljen u julu na Pebble Beach, i to u novoj Performante verziji. Ipak, pravi, osveženi zamenik je Urus S, čime marka iz Sant’Agata Bolognese dobija dve verzije popularnog i odlično prodavanog Super SUV-a. Relativno očekivano, Performante je dodatno sportski „zaoštrena“ S verzija Urusa.
Lamborghinu Urus S (isto kao i Performante) dobija unapređeni 4.0 V8 turbo motor sa velikih 666 konja, koji sibolično brojkom podsećaju na đavolski znak. Maksimalni obrtni moment od 850 Nm još je impresivniji od brojke snage. Razlika između S i Performate verzija lamborghini Urusa, između ostalog, je i u manjoj masi Performante-a za 47 kilograma, što se odražava i u performansama, mada simbolično. Do 100 km/h Urus Performante ubrzava za 3.3 sekunde, dok je S verziji potrebno dve desetinke više. Za obe verzije maksimalna snaga ostaje ista – 305 km/h.
Razumljivo, Lamborghini će morati da se bavi svojim SUV-om, obzirom da je dobio društvo od strane Aston Martin DBX-a, ali i Ferrari Purosangea, a u luksuznom i malo manje sportskom segmentu super SUV-a tu je i Bentley Bentayga Speed .
Uz osvežavanje na polovini životnog ciklusa, Lamborghini Urus je dobio i dodatne sve više tražene mogućnosti personalizacije, uključujući i mat-titanijum točkove od 22“ kai i dijamant-bronzane od 23“. Ako poželi, kupac može ostaviti krov Urusa bez boje, sa potpuno izloženim karbonskim vlaknima od kojih je izrađen. Isto važi i za novi izduvni sistem koji može biti mat ili sjajno crni, umesto mat hrom površine. Za 2023. godinu na Urusu je i standardna zaštita donjeg postroja od nerđajućeg čelika, koja može biti mat crna.
Za sada i barem uz predstavljanje osveženog modela još nema nagoveštaja o hibridnoj verziji Lamborghini Urusa, mada kompanija najvaljuje da će od 2024. svi modeli u ponudi biti elektrifikovani. Po ovoj osnovi, Lamborghini Urus bi mogao dobiti plug-in hibridnu pogonsku grupu koju koristi Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, koja dostiže 700 KS i 870 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a za Urus bi lako mogla biti i dodatno pojačana. Međutim, o takvoj mogućnosti javno se još ne govori.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pred dolazeću premijeru Mercedes-Benz otkriva detalje EQS-a

Bliži se zvanična premijera električne limuzine EQS, a Mercedes-Benz otkriva tehničke detalje pogona i ...

Kia nagrađena za dizajn

Kia Motors je na najnovijem proglašenju dizajnerskih nagrada GOOD DESIGN za 2017. godinu dobila ...

Honda u Tokiju predstavila novi Jazz

Honda je na salonu u Tokiju prikazala novu generaciju modela Fit, u Evropi poznatijeg ...

Ferrari povećava budžet da bi pobedio!?

Ferrari će povećati budžet da bi nekako i konačno došao do titule. Samo, da ...

Izašla knjiga o delu uticajnog dizajnera Peter-a Schreyer-a

Knjiga Roots and Wings o Peter-u Schreyer-u je tekst o životu i nasleđu jednog ...

Tesla Model Y najprodavaniji automobil u Evropi

Tesla Model Y najprodavaniji je automobil u Evropi i prvi je ikada električni automobil ...