fbpx

Najjači Lotus za oproštaj – 3-Eleven 430

Novi Lotus 3-Eleven 430 je povratio titulu Lotusovog najbržeg drumskog sportskog automobila – što predstavlja odličan oproštaj od legendarnog uličnog trkača

Foto: Lotus

Novi Lotus 3-Eleven 430 dolazi sa značajnim unapređenjima na polju performansi, među kojima je i povećanje snage za 20 KS, ali ujedno i predstavlja poslednju evoluciju modela 3-Eleven. 3-Eleven 430 pokreće Toyotin 3.5 litarski V6 agregat sa mehaničkim kompresorom i 430 KS, što znači da ima 20 KS više naspram prošle verzije modela 3-Eleven sa 410 KS, međutim još uvek i 30 KS manje od verzije rezervisane samo za stazu. Snaga se prenosi kroz šestostepeni manuelni menjač.

Foto: Lotus

Iako je najveća vest povećanje snage, Lotus je i ovom prilikom upotrebio svoj stari poznati recept – smanjio težinu. 3-Eleven 430 je težak samo 920 kg, zahvaljujući aluminijumskoj šasiji i karoseriji od karbonskih vlakana. Povećana snaga znači da su inženjeri Lotusa morali da se pozabave i aerodinamikom. Novo, više postavljeno krilo straga, prednji spojler i zatvoreno podvozje sa stražnjim difuzorom vazduha su postavljeni kako bi povećali silu aerodinamičkog potiska za 44 kg na ukupno 265 kg pri punoj brzini. Sve ove promene naravno donose impresivne brojke. Lotus tvrdi da 3-Eleven 430 ubrzava iz mesta do 100 km/h za 3.4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 290 km/h. 3-Eleven 430 je krug Hethel staze obišao za 1 minut i 24 sekunde, što ga čini najbržim Lotusovim uličnim automobilom na ovoj stazi. 0.8 sekundi je brži od drugoplasiranog Exige Cup 430, i dve sekunde brži od prethodnog modela 3-Eleven. Samo 20 jedinica ovog modela će biti proizvedeno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Seat Ateca osvežena i dobila novi motor

Iako je malo vidljivo Seat Ateca je osvežena, a najveća novina se nalazi u ...

Kako radi centralni diferencijal WRC automobila?

Centralni diferencijal je promenio svet WRC-a zauvek, a evo i objašnjenja kako on radi ...

Zvanično potvrđeno – Cadillac stiže na 24 časa Lemana

Pričalo se dosta ozbiljno da bi se i američka luksuzna marka Cadillac mogla uključiti ...

Toyota Yaris osvojila titulu automobila godine u Evropi

Potpuno nova Toyota Yaris proglašena je evropskim automobilom godine za 2021. godinu! Odabran od ...

Čvrste baterije šalju litijum jonske u penziju?

Litijum jonske baterije su rešenje sadašnjice i biće rezervoar energije prvih serijskih EV. Ali, ...