fbpx

Najjači Lotus za oproštaj – 3-Eleven 430

Novi Lotus 3-Eleven 430 je povratio titulu Lotusovog najbržeg drumskog sportskog automobila – što predstavlja odličan oproštaj od legendarnog uličnog trkača

Foto: Lotus

Novi Lotus 3-Eleven 430 dolazi sa značajnim unapređenjima na polju performansi, među kojima je i povećanje snage za 20 KS, ali ujedno i predstavlja poslednju evoluciju modela 3-Eleven. 3-Eleven 430 pokreće Toyotin 3.5 litarski V6 agregat sa mehaničkim kompresorom i 430 KS, što znači da ima 20 KS više naspram prošle verzije modela 3-Eleven sa 410 KS, međutim još uvek i 30 KS manje od verzije rezervisane samo za stazu. Snaga se prenosi kroz šestostepeni manuelni menjač.

Foto: Lotus

Iako je najveća vest povećanje snage, Lotus je i ovom prilikom upotrebio svoj stari poznati recept – smanjio težinu. 3-Eleven 430 je težak samo 920 kg, zahvaljujući aluminijumskoj šasiji i karoseriji od karbonskih vlakana. Povećana snaga znači da su inženjeri Lotusa morali da se pozabave i aerodinamikom. Novo, više postavljeno krilo straga, prednji spojler i zatvoreno podvozje sa stražnjim difuzorom vazduha su postavljeni kako bi povećali silu aerodinamičkog potiska za 44 kg na ukupno 265 kg pri punoj brzini. Sve ove promene naravno donose impresivne brojke. Lotus tvrdi da 3-Eleven 430 ubrzava iz mesta do 100 km/h za 3.4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 290 km/h. 3-Eleven 430 je krug Hethel staze obišao za 1 minut i 24 sekunde, što ga čini najbržim Lotusovim uličnim automobilom na ovoj stazi. 0.8 sekundi je brži od drugoplasiranog Exige Cup 430, i dve sekunde brži od prethodnog modela 3-Eleven. Samo 20 jedinica ovog modela će biti proizvedeno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Fiesta je spremna

Počinje nemilosrdna borba u B segmentu. Samo što je VW predstavio novi Polo, i ...

Originalni Bullitt Mustang izložen u centru Washingtona

Ford Mustang iz 1968. korišćen tokom snimanja filma „Bullitt“ je tek nedavno pronađen, a ...

Novi Ford Focus kreće u odbranu pozicije

Novi Ford Focus predstavljen je na 20. godišnjicu premijere prvog modela, ali i u ...

Volvo najavljuje novu, električnu generaciju XC90

Volvo od 2030. postaje električna marka a u skladu sa tim najavljuje novu generaciju ...

Ineos Grenadier konačno pokazao i svoj enterijer

Sve je više onih koji Ineos Grenadier vide kao stvarnog i legitimnog naslednika Land ...

Pogledajte kako se pravi naplatak od epoksi smole

Naplatci se dizajniraju i prave tako da trpe centrifugalne sile, neravnine, rupe i ostale ...