fbpx

Jeep Avenger predstavljen u Parizu

Jeep Avenger je predstavljen u Parizu, a tehnički podaci otkrivaju jedan elektromotor i novu generaciju baterija

Jeep Avenger, koji je najavljen 8. septembra na 4xe danu, zvanično je predstavljen na slonu automobila u Parizu. Pre nešto više od mesec dana, kada je Stellantis objavio prve zvanične fotografije Jeep Avengera nisu saopšteni praktično nikakvi tehnički podaci o prvom potpuno električnom Jeep SUV vozilu.
Sada znamo da je pogon jedan elektromotor od 154 KS sa 260 nm maksimalnog obrtnog momenta. Kompaktni električni crossover se energijom snabdeva iz baterije kapaciteta od 54 kWh, koji bi prema navodima Jeepa trebali biti dovoljni za autonomiju od 400 kilometara na otvorenom putu, odnosno čak 550 kilometara u gradskoj vožnji. Na punjaču od 100 kW, za 24 minuta dopunjava se od 20 do 80% kapaciteta. Ako je vozač u velikoj žurbi, Jeep navodi da na istom punjaču za tri minuta punjenja dobija 30 kilometara vožnje. Zanimljiv podatak je činjenica da je baterija napravljena u Stellantisu, a smeštena je ispod prednjih i zadnjih sedišta i u centralnom tunelu. Jeep tvrdi da je tokom razvoja, baterija testirana na preko dva milona kilometara.

Novi Jeep Avenger je kompaktnih dimenzija. Dug je 4.08 metara, čime je kraći za 16 cm od popularnog modela Renegade. Sa 20 cm, Jeep Avenger ima povisok klirens od tla, a proizvođač najavljuje i impresivne terenske ulazne i izlazne uglove, zahvaljujući kratkim prepustim a preko točkova. Ulazni ugao je 20°, a izlazni 32°.
Iz ugla upotrebljivosti, Jeep Avenger bi trebao biti na nivou pa i preko nvoa standarnog hatcbacka B segmenta. Prtljažnik u standardnoj konfiguraciji ima 380 litara upotrebljive zapremine, uz dodatnih 34 litre u prednjem prtljažniku.
Jeep Avenger je prvi model sa prednjim pogonom opremljen Selec-Terrain i Hill Descent Control sistemima sa čak šest modova vožnje – Normal, Eco, Sport, Snow, Mud i Sand. Jeep je već najavio da je u pripremi i verzija Avengera sa dva elektromotora i pogonom na svim točkovima. Pozicioniran spod modela Renagade, Jeep Avenger će se proizvoditi u Poljskoj, u pogonu Tychy, a pored Evrope, prodavaće se i u Japanu i Južnoj Koreji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dakar Reli 2023 – Loeb uzvratio udarac

Dakar Reli 2023 – nastavljen je četvrtom etapom koja je počela i završila u ...

Japan planira zabranu prodaje ne-elektrifikovanih automobila?

Japan bi mogao biti prva sledeća država da najavi planove za zabranu prodaje automobila ...

Formula 1 – zbog čega je odbijen Andretti Cadillac?

Formula 1 – zbog čega je odbijen Andretti Cadillac kao 11. tim na startnom ...

Chevrolet Tahoe i Suburban iz salona sa 1.000 KS?

“Specialty Vehicle Engineering” je najavio da će pojedini Chevroletovi dileri uskoro nuditi modifikovane modele ...

IAA u Frankfurtu u dubokoj krizi

Salon automobila u Frankurtu je u dubokoj krizi, i teško da će opstati u ...

Faraday Future opet u finansijskim problemima

Čini se da stvari za Faraday Future kreću opet nizbrdo, jer se startup za ...