fbpx

Formula 1 – VN Sao Paula Russelu

Formula 1 je svoju pretposlednju trku sezone imala na stazi Interlagos u Brazilu a Georgeu Russelu je donela dvostruku radost

(Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211130430 // Usage for editorial use only //

Pretposlednja trka sezone Formule 1 vožena je na stazi Interlagos u Brazili u blizini Sao Paula. Prvi startnu red pripao je vozačima tima Mercedes-AMG, Geogeu Russelu i Lewisu Hamiltonu, koji je preuzeo drugu startnu poziciju od, zbog promene motora, kažnjenog Carlosa Sanza. Drugi red činili su Max Verstappen i Sergio Perez, a sva četvorica startovali su na mekim pneumaticima. Treći red čine Charles Leclerc na srednje tvrdim gumama i Lando Norris na mekim.
George Russel je odlično startovao u i zadržao vođstvo, kao i Hamilton. Trka je loše počela po Magnussena i Ricciarda, koji su imali kontakt, završili pored staze greškom Australijanca, što je izazvalo izlazak vozila bezbednosti već u prvom krugu.
Trka je nastavljena u sedmom krugu u poretku Russel, Hamilton, Verstappen, Perez, ali odmah po restartu dolazi do kontakta Vestappena i Hamiltona, i Leclersa i Norrisa, uz grešku Norrisa. Verstappen mora u boks, a Hamlton sa drugog pada na osmo mesto. U boks mora i Leclerc.
U osmom krugu vodi Russel, drugi je Perez, treći Norris, četvrti Sainz, koji brzo oblazi Norrisa i prelazi na treće mesto. Peti u trci je Sebastian Vettel, a Hamilton se vraća na šesto mesto. Tim javlja Hamiltonu da mu nedostaje dosta delova, ali da ima dobar tempo u trci i pristiže Vettela koji je na petom mestu.

(Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211111585 // Usage for editorial use only //

U 13. krugu Verstappen dobija kaznu od pet sekundim sto kao i Lando Norris. Hamilton kojem je dodeljeno brazilsko državljanstvo prelazi na petu poziciju oblaženjem Vettela, i kreće u poteru za Norrisom kojeg čeka kazna. Na četvrto mesto Hamilton dolazi već u 15. krugu, kada Alonso menja gume i prelazi na srednje tvrde.
U 16. krugu, poredak je: Russel, Perez, Sainz, Hamilton, Norris, od kojih je Sainz jedini na srednje tvrdim gumama. Vettel odlično vozi i u 17. krugu obilazi Norrisa za peto mesto. Sainz već u 18. krugu menja gume i na dosta dugom zaustavljanju prelazi na meke gume i vraća se na 12 mesto u gužvu na stazi. Duži pit stop Sainza bio je zbog folije koja ušla u uvodnk vazduha zadnje desne kočnice.
Russel u 20. krugu javlja timu da su gume u dobrom stanju i da treba duže da ostane na stazi. U tom trenutku Verstappen je 12., a Leclerc 15. Hamilton pristiže Pereza koji je na drugoj poziciji 3.3 sekunde iza vodećeg Russela, a Leclerc ponovo ide u boks, prelazi na meke gume, a na stazu se vraća na 1. mesto.

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211111157 // Usage for editorial use only //

U 24. krugu menjaju gume Perez koji prelazi na srednje tvrde, a na stazu se vraća kao četvrti. I Russel menja gume i prelazi na srednje tvrde. U trci vodi Hamilton koji nije menjao gume, a na treće mesto stigao je Vettel, ali na kratko – mora na zamenu guma. Prelazi na srednje tvrde i vraća se na 9. mesto u 27. krugu i upada u borbu za pozicije sa Bottasom i Gasleyem.
Hamilton u 29. krugu prelazi na srednje tvrde gume, a na stazu se vraća na četvrto mesto. U 30. krugu poredak je Russel, Perez, Sainz (jedini na mekim gumama), Hamilton, Alonso, Bottas, Vettel. Verstappen je na 16. mestu, a Leclerc na 13. Leclercu se sve više gubi mogućnost da bude vice šampion sveta, a Red Bull je sve bliže osvajanju svega što je mogao osvojiti. Leclerc se za 12. poziciju bori sa Schumacherom.

2022 Sao Paolo Grand Prix, Saturday – Jiri Krenek

U 36. krugu gume menjaju Alonso i Sainz. Sainz se vraća na 2. mesto, a Alonso posle lošeg pit stopa tek na 15. mesto, ali već dva kruga kasnije je na 13. mestu. 30 krugova pre kraja Russel ima prednost od 7 sekundi ispred Pereza, dok je Hamilton tri sekunde iza Pereza. Leclerc se sa Norrisom bori za osmu pozciju, ali neuspešno i poručuje timu da gube vreme i da treba da idu na zamenu guma.
Hamilton je u 44. krugu napada Pereza i na početku 45. kruga prelazi na drugo mesto. U vođstvu su dva vozača Mercedes, a Leclerc ide na zamenu guma i prelazi ma korišćene meke, a na stazu se vraća na 14. mesto. Norrisa za 8. mesto napada Verstappen, ali se Britanac skalnja odlaskom u boks. Na stazu se vozač McLarena vraća na 16. mesto.
u 48. krugu Perez menja gume i prelazi na nove srednje tvrde, a na stau izlazi na 4. mesto. Hamilton menja gume u 49. krugu i prelazi na meke iako se protivo pozivu u boks. Na stazu se vraća ispred Pereza na treće mesto. I Verstappen menja gume u 49. krugu, kao i Russel. Russel se na stazu vraća na prvo mesto, a Hamilton je ljut na tim što je morao na zamenu guma. Vodi Russel, drugi je Sainz, treći Hamilton, četvrti Perez.

Foto: Scuderia Ferrari press office

Leclerc je uspeo da se probije na sedmu poziciju, iza 6. Bottasa i 5. Alonsa. Ali, 19 krugova pre kraja, Lando Norris staje stazi, a sudije oglašavaju VSC. Gume menjaju Alonso i Sainz. McLaren je zaglavljen na ivici staze, ali direkcija trke šalje vozilo bezbdenosti tek dva kruga kasnije. 55. krug – izlazi Safety car. McLaren sa dva DNF u Brazilu ima šanse da izgubi bitku sa timom Alpine u plasmanu konstruktora. Alonso i Verstappen će u nastavak trke ući na najsvežijim gumama, a poredak će biti: Russel, Hamilton, Perez, Sainz, Bottas, Leclerc…

Foto: LAT Images

Trka je restartovana 12 krugova pre kraja Russel zadržava prvo mesto, Sainz napada Pereza a blizu je i Leclerc. Alonso obilazi Vettela i Ocona i penje se na sedmno mesto, a odmah potom  na šesto mesto. Alonso ima gume koje nemaju mnogo krugova. Perez se odbranio od Sainza i Leclerca do 62. kruga. Russel je uspeo da pobegne Hamiltonu na preko sekunde. Sainz uspeva da obiđe Pereza i prelazi na treće mesto, u napad na Pereza kreće i Leclerc, a blizu je i Alonso. Sedam krugova pre kraja, sve se menja – Leclerc je isperd Pereza, a Meksikanca juri i Alonso i uspeva da ga pobedi. Poredak šest krugova pre kraja poredak je Russel, Hamilton, Sainz, Leclerc, Alonso, Perez, Verstappen, Ocon.
Pet krugova pre kraja Verstappen obilazi Pereza i stiže na šesto mesto.
Pobeda u Brazilu pripala je Georgeu Russelu, drugo mesto Lewisu Hamiltonu, a treće Carlosu Sainzu. Russel je u samo jednom trkačkom vikendu došao do dve pobede, i to u direktnom duelu sa Hamiltonom. Ferrari je nakon svih problema i kazni trećim i četvrtim mestom Leclerca imao dobar vikend, dok Red Bull ne odlazi srećan iz Brazila. Šta više, odbijanje Verstappena da prepusti svoju šestu poziciju Perezu koji se bori za drugo mesto u šampionatu, pa čak  poruka da se to od njega više nikada ne traži, pokazalo je Verstappenovu potpunu nespremnost da bude timski igrač kada je to drugima potrebno, a njemu ne igra apsolutno nikakvu ulogu. Svakako, po navijače je dobra vest da na poslednju trku sezone Leclerc i Perez stižu sa istim brojem poena, ali je Leclerc u prednosti zbog većeg broja pobeda. Odličan posao napravio je tim Alpine, koji je nakon uspona i padova tokom trke došao do vrednih i skupocenih 14 poena naspram nula poena sa koliko je iz Brazila otišao tim McLaren.
Poslednja trka sezone Formule 1 2022. vozi se narednog vikenda, 20. novembra u Abu Dabiju.

Plasman trke Formule 1 za VN Sao Pula
1 George RUSSELL Mercedes
2 Lewis HAMILTON Mercedes +1.529
3 Carlos SAINZ Ferrari +4.051
4 Charles LECLERC Ferrari +8.441
5 Fernando ALONSO Alpine+9.561
6 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing +10.056
7 Sergio PEREZ Red Bull Racing +14.080
8 Esteban OCON Alpine +18.690
9 Valtteri BOTTAS Alfa Romeo+22.552
10 Lance STROLL Aston Martin+23.552
11 Sebastian VETTEL Aston Martin+26.183
12 ZHOU Guanyu Alfa Romeo+29.325
13 Mick SCHUMACHER Haas F1 Team+29.899
14 Pierre GASLY AlphaTauri+31.867
15 Alexander ALBON Williams+36.016
16 Nicholas LATIFI Williams+37.038
17 Yuki TSUNODA AlphaTauri +1 lap
18 Lando NORRIS McLaren DNF
19 Kevin MAGNUSSEN Haas F1 Team DNF
20 Daniel RICCIARDO McLaren DNF

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Spyker se vraća zahvaljujući novim investitorima

Nakon dužeg vremena u mirovanju, holandska firma Spyker se oglasila sa pozitivnim vestima Spyker ...

Uz “Renauluciju” Renault mnogo toga menja

Luca de Meo, CEO Renault Grupe izneo je dugo očekivani plan, a u narednih ...

Dakar Reli 2022 – taktika je pun gas

Treći dan Dakar relija pokazao je da je najbolja taktika pun gas – Sebastien ...

Formula 1 – poplava preti Imoli

Formula 1 – poplava preti Imoli pred trku za veliku nagradu Emilije Romanje, na ...

Hamiltonu pobeda na bolju strategiju

Lewis Hamilton je pobedio na trci za Veliku nagradu Mađarske na bolju i hrabriju ...

CLA Coupé, CLA Shooting Brake i GLA sada pod brendom EQ Power

Za nova kompaktna EQ Power vozila i Mercedesa, u prvom planu su (električni) užitak ...