fbpx

WRC sezona završena pobedom Neuvillea u Japanu

WRC sezona 2022 završena je u Japanu pobedom Neuvillea nakon velike borbe poslednjeg dana takmičenja

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202211100018 // Usage for editorial use only //

WRC sezona 2022 završena je relijem u Japanu na kojem je pobedio vozač tima Hyundai Thierry Neuville. Iako je Japan bio domaći teren za tim Toyota najbolje plasirani vozač japanske marke bio je Takamoto Katsuta koji je uspeo da dođ do najniže stepenice pobedničkog podijuma.
WRC reli u Japanu odlično je počeo po tim Toyta, čiji vozač Elfyn Evans je vodio ispred Neuvillea, dok je na trećem mestu bio novi WRC šampion Kale Rovanpera. To nije važilo za fabrički tim Hyundai. Na zadnjem delu i20 Rally 1 Danija Sorda pojavio se plamen, koji posada a i kolege takmičari nisu uspeli da obuzadaju, a skupoceni trkači automobil pretvorio se u olupinu.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202211110054 // Usage for editorial use only //

Zbog ovog incidenta program prvog dana je skraćen. Prvog dana reli u Japanu završen je i za Craig Breen koji je udario u zaštitni zid i svoju Ford Pumu oštetio do te mere da je morao da odustane. Kratko je vodio i Rovanpera iako je prijavljivao da u vozilu oseti dim, ali je počeo da gubi na brzini zbog podupravljanja sa kojim se borio, a koje je prouzrokovalo pregrevanje prednjih guma. Osrednji dan zbog problema sa diferencijalom je u petak imao Ott Tanak koji se oprašta od tima Hyundai, ali je dan nekako završio na četvrtom mestu.
Neuville je vođstvo preuzeo u subotu, kada je iako se žalio na probleme sa diferencijalom bio najbrži i dan završio sa četiri sekunde prednosti ispred Evansa i velikih preko 39 sekundi ispred timskog kolege Tanaka.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202210210437 // Usage for editorial use only //

Nedeljno jutro je pred timove i vozače donelo dilemu oko izbora guma obzirom na najavljenu kišu za ali i poprilično nesigurne meteorološke prognoze da li će se kiša i pojaviti. Neuville je verovao da će kiša pasti i odlučio se za kombinaciju tvrdih, mekih i kišnih guma za poslednji dan WRC relija u Japanu. Evans se nadao da kiše neće biti i u skladu sa tim odlučio se za kombinaciju tvrdih i mekih guma za suvo. Pokazalo se da je vozač Toyote u tom trenutku bio u pravu, i približio se Neuvilleu na samo šest desetinki, ali samo za kratko. Zbog loše komunikacije sa suvozačem Scottom Martinom na jednoj desnoj krivini zadnjim levim točkom udario je u ivičnjak, probušio gumu i na zamenu izgubio minut i po.
Kiša je na kraju ipak pala za poslednja dva brzinska ispita, što Neuvillea nije mnogo brinulo, i relativno opuštenom vožnjom došo je do pobede 1 minut i 13 sekundi ispred timskog kolege Tanaka koji je zauzeo drugo mesto u Japanu, a koji je profitirao od Evansovog defekta sa gumom. Treće mesto zauzeo je Takamoto Katsuta u Toyoti GR Yaris.
WRC sezona je završena, a jedan od zanimljivih delova biće odluka Tanaka da napusti Hyundai godinu dana pre kraja ugovora. Za sada bivši šampion sveta nije saopštio gde će se takmičiti 2023. godine, a pretpostavlja se da će na njegovo mesto doći Esapekka Lappi. Tanak kaže da ima mnogo razloga zašto napušta fabrički tim Hyundai, a spekuliše se da bi se mogao vratiti u Toyotu, M Sport u kojem je počeo karijeru, ali čak uzeti i godina dana odmora.
Sezona 2023. počinje 19. januara Monte Karlo relijem, iamće čak 14 takmičenja, a završće se u decembru u Saudijskoj Arabiji, mada kalendar za sledeću godinu tek treba da bude zvanično potvrđen.

Finalni rezultati WRC Japan:
1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 2hr 43min 52.3sec
2. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +1min 11.1sec
3. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +2min 11.3sec
4. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +2min 23.6sec
5. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +4min 5.1sec
6. G Greensmith / J Andersson GBR Ford Puma +4min 7.4sec

2022 FIA World Rally Championship (finalni plasman vozača):
1. K Rovanperä 255poena
2. O Tänak 205poena
3. T Neuville 193poena

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lamborghini odlaže prelazak na struju

Lamborghini odlaže prelazak na struju a skepticizam po pitanju supersportskih električnih automobila raste Lamborghini ...

Ferrari predstavio 499P Le Mans Hypercar

Ferrari je predstavio svoj 499P Le Mans Hypercar koji će se od sledeće godine ...

Lotus na proleće započinje svoju novu eru

Lotus će ovog proleća započeti svoju novu eru i to ne samo prelaskom na ...

Novo premijum EKO Racing 100 RON gorvo na EKO pumpama

Kompanija EKO Serbia najavila početak prodaje premium goriva EKO Racing 100 RON i veliku ...

Evidencije o istoriji automobila mogu pomoći

Evidencije o istoriji automobila mogu pomoći da se prodajna cena vozila smanji i za ...

Miloš Pavlović na podijumu u Monci

Srpski automobilista Miloš Pavlović, fabrički vozač Lamborginija, našao se na podijumu na zvaničnom otvaranju ...