fbpx

Slovački InoBat gradi giga fabriku baterija u Srbiji?

Prema vesti koju je objavio Reuters, a preneo ANE, slovački proizvođač InoBat će u Srbiji graditi giga fabriku baterija za automobile

Foto: InoBatauto

Slovački proizvođač baterija InoBat tvrdi da je potpisao pismo o nameri sa Vladom Srbije da u Srbiji gradi fabriku baterija za električne automobile. Ovu vest je objavio Reuters a preneo Automotive News Europe. Giga fabrika koja bi bila izgrađena u Srbiji (lokacija se u vesti ne navodi) u punom pogonu imala bi kapacitet proizvodnje do 32 gigavat časova. Dinamika gradnje predviđa da u prvoj fazi pogon ima kapacitet od 4 GWh, i da bi sa radom trebao početi od 2025. godine.
Prema vesti agencije Reuters, Vlada Srbije se saglasila da obezbedi finansiranje do 419 miliona evra, u koje su uključene odobrenja i poreske olakšice kojima bi se podržao projekat, što je saopštenje kompanije InoBat. Iako dogovor koš nije finalizovan, dobro upoznati izvori kažu da je vrlo blizu potpisivanju ugovora.
InoBat je zvanično saopštio da planira gradnju dve giga fabrike, jedne u Zapadnoj Evropi i jednu na Balkanu. Prošlog meseca InoBat je saopšto da je sa Vladom Španije potpisao pismo o nameri za gradnju fabrike baterija u Valladolidu. Ipak, taj dokument nema obavezujući karakter, pa se lokacije i u drugim državama pominju kao moguće, uključujući i Veliku Britaniju.
Dok se neki novi evropski proizvođači baterija muče sa obezbeđivanjem neophodnih milijardi za finansiranje gradnje ogromnih giga pogona, drugi, kao i InoBat su fokusirani na sporiju ekspanziju, i baziraju se na ugovorima sa kupcima.
InoBat će otvoriti pilot liniju kapaciteta 45 MWh u Bratislavi početkom sledeće godine, koja će proizvoditi baterije visokih performansi, koje će kupci testirati. Jedan od kupaca pod ugovorom sa InoBat-om je Lilium, nemačka kompanija koja radi na razvoju električnog avio taxi vozila, koji do 2030 predviđa obim od 500 milona evra.
InoBat predviđa da od 2025. povećava kapacitet proizvodnje stepenasto, po 4 GWh iz investicije od po 350 miliona evra, u skladu sa potpisanim ugovorima sa kupcima baterija. InoBat planira da izgradi i istraživačko razvojni centar u Indijani u SAD kao zajedničku kompaniju sa tehnološkom kompanijom Ideanomics. Ideanomics je jedan od investitora u InoBat, zajedno sa rudarskom grupom Rio Tinto.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prelazak na električna vozila će biti mnogo teži nego što se misli

Prelazak na električna vozila će biti mnogo dugotrajniji i  teži nego što se danas ...

Autonomna vozila – biznis milenijuma ili šarena laža?

Potpuno autonomna vozila stižu. Ako ne baš 2020, a ono sigurno do 2025. – ...

Mercedes-Benz predstavio CLE Coupe

Mercedes-Benz predstavio CLE Coupe i CLE Cabriolet, modele koji zamenjuju dosadašnja četiri modela Mercedes-Benz ...

Škoda najavljuje ambicioznu novu i veću Fabiju

Škoda Fabija četvrte generacije stiže ove godine, a fabrika je objavila prve fotografije još ...

Ništa od udruživanja Renault – FCA

Završilo se pre nego što je počelo. FCA je povukao svoj predlog za spajanje ...

BMW X3 – broj 1 ili lete glave

BMW se pre skoro 20 godina “uvukao” u SUV segment i to tako što ...