fbpx

Mazda “pokazala” Vision Study Model

Mazda je u svom zvaničnom video kanalu u Japanu “predstavila” Vision Study Model, koji bi mogao biti novi MX5, ali i nešto drugo

Mazda je shvatila da mora da ubrza svoju elektrifikaciju pod pritiskom dolazećih sve oštrijih zakona o emisiji. Verovatno teška srca, ali u elektrifikaciju svojih modela će uložiti 11 milijardi dolara kako bi nadoknadila evidentan zaostatak za ostalima. CEO Mazde Akira Marumoto je baveći se zveštajima i planovima pomenuo neophodne investicije, ali je uz to pokazan i koncept neidentifikovanog sportskog kupea. Za sada, atraktivni sportista zove se vrlo neodređeno Vision Study Model, i na prvo pogled mogao bi biti najava budućeg, novog izdanja popularne Miate u kupe izdanju. Međutim, to bi mogao biti pogrešan trag, ali ii ne mora biti tako.
Već smo polako navikl da nas Mazda obraduje spektakularnim konceptom koji se nikada ne pretvori u serijski model. Možda Vision Study Model i jeste budući MX5, možda i nešto sasvim drugo, a možda zapravo ništa što će ikada stići u prodajne salone. Ono što je gotovo sigurno, ako ikada bude serijski model, neće imati galebova krila. Prema proporcijama koje ukazuju na dugi „nos“ i kratak „rep“, pogon ovakvog kupea b bio od napred uzdužno postavljenog motora sa pogonom na zadnjim točkovima.
Mazda odavno obećava da će u novom MX 5 imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem i zadnji pogon, ali je gotovo potpuno sigurno da će pogonska jedinica mati veću ili manju asistenciju od hibridnog sistema. Činjenica je da je svojevremeno Mazda proizvodila MX5 ND sa tvrdim krovom, pa bi Vision Study Model mogao biti preteča upravo tog modela, ali isto tako Vision Study Model bi mogao biti novi RX, ali bez rotacionog motora, mada novi rotacioni motor iz Mazde koji koristi Wankel princip stiže sledeće godine, ali samo kao pogon generatora struje, odnosno produživač autonomije za Mazdu MX-30 R-EV.
Šta će biti biće, a Vision Study Model pamtićemo kao još jedan atraktivan koncept koji je Mazda pokazala. Ipak, špijunske fotografije mesecima unazad pokazuju MX5 kao test „mazgu“ ispod čije kože se nalazi kompletna ili skoro kompletna mehanika nekog novog modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes kreće za Rolls-Royce Cullinanom

Mercedes je potvrdio da će u Alabami proizvoditi svoj najluksuzniji SUV, i koristiti platformu ...

Kia EV6 ima 577 KS u najsnažnijoj izvedbi

Kia je nedavno otkrila potpuno novi model EV6 i sa njim i novu dizajnersku ...

Renault 5 stiže 2023., da li je R4 sledeći?

Renault oživljava svoj R5 2023., a postavlja se pitanje da li će se i ...

Bez iznenenađenja na Mugellu

Prve kvalifikacije Formule 1 ikada na stazi Mugello nisu donele nikakvo iznenađenje Prve kvalifikacije ...

Infiniti postaje Nissanov električni premium brend

Japanski proizvođač Nissan planira da transformiše svoj premium sub-brand, Infiniti, u pretežno električni brend ...

Peterhansel uzvratio udarac i ubedljivo pobedio

Dakar je bio i ostao nepredvidivo borilište. Kraj je sve bliže, ali je daleko ...