fbpx

Debitovao Abarth 500e sa 155 KS

Debitovao je Abarth 500e, električni hot hatch sa 155 KS i veštačkim zvukom motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Debitovao je Abarth 500e. Fiatova marka automobila visokih performansi nedavno je osvežila model 500 za 2023. godinu, a model koji je upravo predstavljen pod imenom Abarth 500e potpuno je drugačiji model. Abarth 500e jeste baziran na poslednjoj generaciji modela 500, ali pod poklopcem motora nema motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Umesto njega, pogon prednjih točkova je elektromotor i to sa više snage nego u modelu Fiat 500e.
Standardni Fiat 500e vozaču nudi skromnih 120 KS i 220 Nm, Abarth 500e može se pohvaliti sa 155KS i 235 Nm. Ako dodatnih 35 KS ne zvuči preterano korisno, dovoljno je pomenuti da Abarth 500e do 100 km/h ubrzava za 7 sekundi, odnosno za dve sekunde kraće od pandana pod imenom Fiat.
U poređenju sa Abarth 696 modelom, Abarth 500e može bolje. Barem tako tvrdi fabrika i poziva se na sopstvene uporedne testove u kojima 500e između 20 40 km/h uvrzava bolje za sekundu, isto za koliko je na test stazi brži po krugu.
Vatreni Abarth 500e opremljen je većom baterijom od dve moguće, i ima kapacitet od 42 kWh i sposobna je da se puni na punjačima do 80 kW. Za svakih pet minuta punjenja na maksimalno dozvoljenom punjaču Abarth 500e dobija novih 40 kilometara vožnje, dok će se za 35 minuta baterija dopuniti do 80% kapaciteta.
Maksimalno opremljena edicija Abarth 500e Scorpionissima biće proizvedena u ograničenoj seriji od 1.949 komada, što je godina kada je osnovan Abarth. Scorpionissima može biti u Acid Green ili Poison Blue boji, isključivo na točkovima od 18“, fiksnim staklenm krovom i sportskim metalnim pedalama.
U kabini su duboka sportska sedišta presvučena Alkantarom sa duplim štepovima, i integrisanim naslonma za glavu u kojima je laserom ugraviran stilizovani logo Abarth. Višenamenski ekran osetljiv na dodir je dijagonale 10.25“ i kompatibilan je sa wireless Apple CarPlay i Android Auto sistemima. Instrument tabla je standardno dijagonale od 7“. Iako se radi o malom automobilu, bogato je opremljen, od automatskih svetala i brisača, preko bežičnog punjača za telefon, pa do JBL audio sistema, 360 kamere, i veštačkog zvuka motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji se (srećom) može isključiti.
Abarth 500 se se pored standardne i verzije sa staklenim krovom može dobiti i sa pomičnim platnenim krovom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Williams Formula 1 tim ulepšao svoj bolid

I Williams Formula 1 tim je ulepšao svoj bolid za predstojeću sezonu, ali spektakularnu ...

Toyota Srbija preventivno poziva hibride na servis

Povodom informacija iz svetskih medija da Toyota opoziva sva hibridna vozila na kontrolne servise, ...

Toyoti treća uzastopna pobeda na 24 Časa Lemana

Posada Toyote TS50 Hybrid sa brojem 8 pretplatila se na pobede na Lemanu – ...

Zašto Mercedes EQC nema prtljažnik i napred, a mogao bi?

Upravo predstavljeni Mercedes EQC, u tradicionalnom motorskom prostoru nema prtljažnik, a mogao bi. Zbog ...

Rimac C_Two na novoj proizvodnoj liniji

Pravo ime i finalni dizajn novog modela iz Rimca trebali smo videti u Ženevi, ...

BMW 116d – ulaznica u visoko društvo

Šta je BMW dobio, a šta izgubio novom Serijom 1 time što je napustio ...