fbpx

Predstavljen je Moskvič 3

Moskvič 3 se zove novi Moskvič nakon što je ponovo pokrenuta proizvodnja marke ugašene pre 20 godine

Foto: Youtube screenshot

Moskvič 3 je predstavljen 20 godina nakon što je prekinuta proizvodnja automobila pod ovom markom. Kada su brojne marke pod stegama ekonomskih sankcija napustili ili će napustiti svoje proizvodnje u Rusiji, ruska Vlada je saopštila da će porenuti sopstvenu prozvodnju automobila i kupcima ponuditi nekada popularnu marku Moskvič. Za oživljavanje imena Moskvič najavljivan je spektakularan model, a nije bilo malo ni onih koji su predviđali model koji će u neku ruku biti omaž nekadašnjem robusnom Moskviču. Razumljivo, takva predviđanja bila su potpuno bez osnova, i jedna moguća opcija za početak proizvodnje “preko noći” bila je udruživanje sa nekim i korišćenje već razvijenog modela spremnog za serijsku proizvodnju.
Ispostavilo se da je upravo licencna proizvodnja put do brzog “sopstvenog” automobila. Novi Moskvič se zove Moskvič 3, a kao što smo i ranije najavljivali, radi se o preimenovanom kineskom modelu Sehol X4 koji proizvodi kineski JAC a prilično je svež model obzirom da je predstavljen 2020. godine.
Iako iz Rusije stižu potvrde da novi Moskvič 3 koristi dizajn i tehnička rešenja kineskog proizvođača, nigde nema ni pomena o licencnoj proizvodnji, niti o ikakvom partnerskom odnosu. Maksim Klijušin je za Reuters izjavio da je Kamaz “spoljni” partner kao i da Moskvič ima stranog partnera koji je na velikoj distanci, a kojeg nije želeo da imenuje.
Moskvič 3 je crossover koji za pogon ima 1.5 litarski turbo motor sa 150 KS, koji prenos može imati preko automatskog ili šestostepenog manuelnog menjača. Iako je blizanac kneskog modela, sklapa se u Rusiji i to u pogonu koji je do nedavno pripadao Renaultu. Iako je Avtovaz po odlasku Renaulta uspeo da održi kakvu takvu proizvodnju, ali modela „osiromašenih“ za određene komponente, Moskvich 3 će biti kompletan, uključujući infotejment i ABS sistem što znači da najverovatnije sve komponente i delovi stižu iz Kine a u Rusiji se vozilo samo sklapa u većoj ili manjoj meri.
Do kraja 2022. godine planirano je sklapanje 600 Moskviča 3 radi uhodavanja proizvodnje, dok bi planirani godišnji volumen trebao biti 100.000 vozila, a fabrika u kojoj se proizvodi sada se zove Moskovska fabrika automobila Moskvič.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alonsu ipak pol pozicija u Spa

Nakon diskvalifikacije Toyote sa brojem 7, Alonso i njegove timske kolege ipak na pol ...

Opet čuda u režiji Kena Blocka

Ken Block je prošle godine objavio da se više neće redovno takmičiti u RX ...

Kia sa novim konceptom u Las Vegasu

Kia Motors će na dolazećem sajmu zabavne elektronike (CES) predstaviti novi koncept električnog vozila ...

27 modela iz VW Grupe na MEB platformi

VW, Audi, Skoda i Seat će imati 27 modela na MEB platformi Volkswagen tvrdi ...

Luda kuća u Sao Paolu za kraj F1 sezone

Pretposlednja trka sezone Formule 1 u Brazilu, donela je mnogo obrta, iznenađenja i odustajanja, ...

Driftujte kao Ken Block u svom Focusu RS!

Izgleda da Ford Performance i Ken Block žele da svako driftuje kao profesionalac, sa ...