fbpx

Mercedes-AMG One više nije projekat

Mercedes-AMG One više nije projekat nego „serijski“ (hiper)automobil koji će biti napravljen u samo 275 primeraka

Mercedes-AMG One više nije projekat nego „serijski“ (hiper)automobil koji će biti napravljen u samo 275 primeraka. Ambiciozni projekat drumskog automobila sa pogonom iz bolida Formule 1 pokazao se ka više nego krupan i složen zalogaj čak i za Mercedes. Zvuči neverovatno, ali prošlo je šet i po godina od kada Project One kao najava prikazan na salonu automobila u Frankfurtu.
Tek u junu prošle godine prikazan je serijski model pod imenom One, i bez dodatka Project. Prema postu koji se pojavio na društvenim mrežama, prvi Mercedes-One je registrovan i iz Affalterbacha isporučen vlasniku. Razumljivo, nepoznatom i razumljivo skrivene kompletne registarske oznake. Iako se ne zna kome je otišao prvi Mercedes-AMG One, među onima koji su potpisali ugovor i čekaju svoj primerak su Lewis Hamilton, Nico Rosberg i David Coulthard. Šta više, britanski tabloid Sun, objavio je da Hamliton čeka isporuku čak dva primerka, od kojih je jedan namenjen njegovom ocu Antonyju. Navodno, svoj Mercedes-AMG One čekaju Manny Khoshbin, magnat za nekretnine, glumac Mark Wahlberg, ali i teniski menadžer Ion Țiriac, koji će imati najbrži serjski automobil na Nürburgring-Nordschleife, Hockenheimu i Red Bull Ringu, koji je legalan za drum.

Proizvodnja hiperautomobila Mercedes-AMG One počela je u avgustu prošle godine, a vozila se sklapaju u AMG-ovom pogonu u Coventriju u Engleskoj. Hibridni pogon koji čine 1.6 V6 turbo motor i četiri elektromotora proizvode su u Mercedes‑AMG High Performance Powertrains diviziji u Brixworthu, gde se pripremaju Bolidi Formule 1. Mercedes-AMG One sklapa se na posebnoj liniji koja ima 16 stanica za sklapanje i testiranje.

Put Mercedes-AMG One do serijske proizvodnje koja je praktično ručna bio je dug i trnovit. Sam proizvođač priznaje da je jedan od najvećih problema bilo prilagođavanje V6 motora od 570 KS Euro 6 normi izduvnih gasova, zbog čega se „ler gas“ sa, za Formulu 1 standardnih, 5.000 o/min, spušten na „samo“ 1.200 o/min. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem vrti se do 11.000 o/min, a na svakih 50.000 pređenih kilometara predviđena je kompletna revizija motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Cupra Ateca – upotrebljiva jurilica

Nije malo skeptika koji smatraju da je besmislena odluka Seata, tačnije, VW-a, da gradi ...

Dok jedni zatvaraju, drugi otvaraju svoje pogone

Iz auto industrije konačno stižu i dobre vesti o ponovnom otvaranju pogona i nastavku ...

Svi McLarenovi modeli će imati hibridni pogon do 2025

McLaren je najavio proširenje svog prošlog “Track22” biznis plana, koji nosi ime “Track25”, što ...

F1 motor najekonomičniji na svetu

Da li znate koliko raspoložive energije iz goriva vaš automobil pretvori u rad, odnosno ...

Gordon Murray vraća stare vrednosti automobilu

Gordon Murray je u martu ove godine najavio svoj T.50, a sada dodao detalje ...

Nova Porsche Panamera je puna ekrana

Nova Porsche Panamera je puna ekrana kako se može videti na službenim fotografijama pred ...