fbpx

Renault i Nissan prave rebalans Alijanse

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi uključujući međusobne vlasničke odnose

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi. Pregovori su počeli još prošle godine, a kompletna reorganizacija Renault Nissan Alijanse biće završena kada bude odobrena od strane upravnih odbora obe kompanije, a definitivno zvanično saopštenje očekuje se do 6. februara 2023. godine.
Prema dogovorenom okviru, povećaće se saradnja na električnim vozilima kao i projektima u Latinskoj Americi, Indiji i Evropi, što bi trebalo značajno smanjiti nesuglasice kojih je između Renaulta i Nissana bilo mnogo. Pored novih saradnji, Renaultovo vlasništvo u Nissanu sa 43% smanjiće se na 15%, isto onoliko koliko Nissan ima vlasništva u Renaultu, dok će Nissan vlasnički učestvovati u Ampere odvojenoj kompaniji Renaulta, zaduženoj za električna vozila i razvoj softvera. Promena će biti u sistemu odlučivanja i glasanja koji je bio jedan od kamenova spoticanja u odnosima unutar Alijanse. Nissan koji trenutno nema pravo glasa u Renaultu, dobiće ovo pravo po osnovi svojih 15% vlasništva. Pored toga, Renault će 28.4 % vlasništva prebaciti na Francuski trast, čime će Renautovo pravo glasa biti „neutralisano“ za većinu odluka, ali će Renault zadržati pravo na dividende i pravo na trgovinu akcijama, čime će očuvati vrednost holdinga. Nissan će investirati u Ampere, ali nije saopšteno u kolikom procentu. Neslužbene informacije kažu da bi Nissan mogao ići do 15% učešća u Ampere, a poznato je i da će Qualcomm, kompanija specijalista za poluprovodnike takođe biti jedan od vlasnika Ampere. Nissan i Mitsubishi će imati pristup tehnologijama i moći će da ih koriste za svoje modele koje će prodavati u Evropi, a Nissan će uporedo nastaviti da radi sa sopstvenom električnom modelnom ponudom.
Najjednostavnije tumačeno, nakon par godina zategnutih odnosa, a pogotovo nakon hapšenja Carlosa Ghosna u novembru 2018., Alijansa će obnoviti i učvrstiti veze i saradnju iako je bilo stavova da Alijansa treba da se raziđe. Učvršćivanje Alijanse imaće pozitivan uticaj na sve akcionare dva giganta. Ravnopravnije učestvovanje u odlučivanju trebalo bi otvoriti novu eru, kako je već nazivaju Alijanse 2.0, a upoznati sa celim tokom pregovora kažu da se bliži nova „mega-era“ za Alijansu Renault Nissan.
Najavljene velike promene u Alijansi biće prve još od 1999. godine od kada je Renault spasao Nissan koji je bio pred bankrotom, kupivši kontrolni paket vlasništva japanskog automobilskog giganta. Najavljena reorganizacija trebala bi doneti i transparentnije upravljanje u Alijansi, koje će zameniti sadašnji RAMA ( Restated Alliance Master Agreement), poprilično nejasan i godinama izvor neslaganja. Finalizranje rebalansa Alijanse trebalo se dogoditi još u novembru prošle godine, ali je Nissan stopirao odluke u strahu da će njegova intelektualna svojina preći u ruke Qualcomma i drugih konkurenata na tržištu. Navodno, sada su ovakvi strahovi Nissana postignutim dogovorima eliminisani, i očekuje se zvanična informacija o ulasku Alijanse Renault Nissan u novu eru poslovanja.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ferrari SUV pre penzije

Šef FCA Sergio Marchionne potvrdio je da postoji velika mogućnost da će se narednih ...

Evans u Yarisu WRC dominantan na Švedskom Relju

Elfyn Evans je u Toyoti WRC od početka do kraja skraćenog Švedskog Relija bio ...

Hoće li kvačila izdržati sprint trku Formule 1

Iako su se svi timovi Formule 1 saglasili sa probnim formatom sa sprint trkom ...

Toyota i Suzuki pripremaju malog sportistu?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini? Toyota ...

Ništa od udruživanja Renault – FCA

Završilo se pre nego što je počelo. FCA je povukao svoj predlog za spajanje ...

Dizel je mrtav? Ne još, kaže VW

Dizelu još nije vreme za umiranje kažu u VW-u i predstavljaju novi 2.0 TDI ...