fbpx

Renault i Nissan prave rebalans Alijanse

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi uključujući međusobne vlasničke odnose

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi. Pregovori su počeli još prošle godine, a kompletna reorganizacija Renault Nissan Alijanse biće završena kada bude odobrena od strane upravnih odbora obe kompanije, a definitivno zvanično saopštenje očekuje se do 6. februara 2023. godine.
Prema dogovorenom okviru, povećaće se saradnja na električnim vozilima kao i projektima u Latinskoj Americi, Indiji i Evropi, što bi trebalo značajno smanjiti nesuglasice kojih je između Renaulta i Nissana bilo mnogo. Pored novih saradnji, Renaultovo vlasništvo u Nissanu sa 43% smanjiće se na 15%, isto onoliko koliko Nissan ima vlasništva u Renaultu, dok će Nissan vlasnički učestvovati u Ampere odvojenoj kompaniji Renaulta, zaduženoj za električna vozila i razvoj softvera. Promena će biti u sistemu odlučivanja i glasanja koji je bio jedan od kamenova spoticanja u odnosima unutar Alijanse. Nissan koji trenutno nema pravo glasa u Renaultu, dobiće ovo pravo po osnovi svojih 15% vlasništva. Pored toga, Renault će 28.4 % vlasništva prebaciti na Francuski trast, čime će Renautovo pravo glasa biti „neutralisano“ za većinu odluka, ali će Renault zadržati pravo na dividende i pravo na trgovinu akcijama, čime će očuvati vrednost holdinga. Nissan će investirati u Ampere, ali nije saopšteno u kolikom procentu. Neslužbene informacije kažu da bi Nissan mogao ići do 15% učešća u Ampere, a poznato je i da će Qualcomm, kompanija specijalista za poluprovodnike takođe biti jedan od vlasnika Ampere. Nissan i Mitsubishi će imati pristup tehnologijama i moći će da ih koriste za svoje modele koje će prodavati u Evropi, a Nissan će uporedo nastaviti da radi sa sopstvenom električnom modelnom ponudom.
Najjednostavnije tumačeno, nakon par godina zategnutih odnosa, a pogotovo nakon hapšenja Carlosa Ghosna u novembru 2018., Alijansa će obnoviti i učvrstiti veze i saradnju iako je bilo stavova da Alijansa treba da se raziđe. Učvršćivanje Alijanse imaće pozitivan uticaj na sve akcionare dva giganta. Ravnopravnije učestvovanje u odlučivanju trebalo bi otvoriti novu eru, kako je već nazivaju Alijanse 2.0, a upoznati sa celim tokom pregovora kažu da se bliži nova „mega-era“ za Alijansu Renault Nissan.
Najavljene velike promene u Alijansi biće prve još od 1999. godine od kada je Renault spasao Nissan koji je bio pred bankrotom, kupivši kontrolni paket vlasništva japanskog automobilskog giganta. Najavljena reorganizacija trebala bi doneti i transparentnije upravljanje u Alijansi, koje će zameniti sadašnji RAMA ( Restated Alliance Master Agreement), poprilično nejasan i godinama izvor neslaganja. Finalizranje rebalansa Alijanse trebalo se dogoditi još u novembru prošle godine, ali je Nissan stopirao odluke u strahu da će njegova intelektualna svojina preći u ruke Qualcomma i drugih konkurenata na tržištu. Navodno, sada su ovakvi strahovi Nissana postignutim dogovorima eliminisani, i očekuje se zvanična informacija o ulasku Alijanse Renault Nissan u novu eru poslovanja.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kamera za automobil glavu čuva

Kamere za automobil su sve više svakodnevno prisutne alatke kod vozača. Povećane distrakcije vozača ...

Novi BMW Z4 premijerno u Srbiji

Među premijerama na 54. međunarodnom salonu automobila u Beogradu, premijerno je predstavljen popularni „roadster“, ...

Audi se razmahao tizerima za e-tron GT

Iako ga je najavio pre više od dve godine, Audi se tek sada razmahao ...

Palmer out – Sainz in!

Jolyon Palmer sutra vozi svoju poslednju trku u bolidu Renaulta, a najverovatnije i svoju ...

U Ceed stigao laki hibrid i Kijin novi inteligentni manuelni menjač

Motors predstavila je novi ‘EcoDynamics+’ 48-voltni laki dizel hibrid (MHEV) za sve karoserijske varijante ...

I to je Formula 1 – plati da bi klatio

Prave finansije Formule 1 duboko su skrivene od publike, ali po nekada, pojave se ...