fbpx

Volkswagen najavljuje električnog sportistu?

Volkswagen najavljuje električnog sportistu i to pravog sportskog dvoseda sa 680 KS

Volkswagen najavljuje električnog sportistu? I to pravog, ne GTX verziju nekog od modela iz ID. porodice. Ono što se nekima neće dopasti je informacija da će biti električni, ali sa obećavajućih 680KS. Volkswagen se bavio zanimljivim sportskim konceptima kao što su W12 Nardo i XL Sport koji je kao pogon imao Ducati V2 agregat, međutim, nikada nisu našli put do serijske proizvodnje.
Jasno je da je sada prekasno da uopšte pričamo o sportskom Volkswagenu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ali to ne isključuje elektro pogon, koje ga će u Wolfsburgu biti u velikim količinama. Iako za sada niko konkretno ne govori o sportskom kupeu sa VW amblemom, Volkswagen konačno u potpunosti razvija električne pogonske grupe u kući, pa sada pored baterija i elektromotora razvija sopstvene pulsne invertere i sistem termalnog menadžmenta. To znači da je Volkswagen postao potpuno sposoban da razvije modularni pogonski sistem koji bi mogao pokretati regularne modele, a li i sportiste. U sladu sa navedenim u prilično neodređenom saopštenju za medje spominje se da bi se mogla pojaviti ozbiljno snažna pogonska grupa spremna za ugradnju u sportske modele.
Šta više, po sopstvenom priznanju VW već radi na obećavajućoj tehnologiji koja će biti spremna za narednu generaciju električnih modela koji će biti na evoluciji danas aktuelne MEB platforme. Volkswagen poručuje da će potencijalni sportista sa nultom emisijom postati potpuno moguć i to sa snagom od 500 kW, odnosno 680 KS, koliko trenutno već imaju Porshe modeli kao što je Taycan Turbo.
Platforma koja se pominje trenutno u razvoju ima oznaku MEB Evo, a navodno će VW-u smanjiti troškove razvoja za čitavih 20%. Iako svo vole da vide sportistu visokih performansi, malo njih je spremno da ga osim divljenja i kupi, pa je sasvim logično da će se Volkswagen koncetrisati na veliko volumenske SUV i hatchback modele od kojih živi. Za sada, znamo da od snažnijih verzija iz Volkswagena pristižu ID.Buzz GTX i ID.3 GTX, koji će se pridružiti već spremnim ID.4 GTX i ID.5 GTX. Prema generalnim procenama, VW bi kupcima ipak mogao kupcima ponuditi električnog sportistu i to već tokom 2025. godine, kada će Porsche predstavti naslednika modela 718 Boxster/Cayman.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen pretpremijerno otkrio osveženi Polo GTI

Volkswagen je predstavio osveženi Polo GTI sa novim tehnologijama iz Golfa VIII i dvolitarskim ...

Opel je danas otkrio novu, šestu generaciju Astre

Sa potpuno novom Astrom, nemački proizvođač otvara i novo poglavlje – po prvi put ...

Musk se nasmejao rekordima Rimac Nevere

Musk se nasmejao rekordima Rimac Nevere kojih je čak 23 i „tvrdi“ da može ...

Porsche navodno razmatra svoj leteći automobil

Leteći automobil sa znakom Porsche bi pre ili kasnije mogao postati realnost, prenosi nemački ...

Zvezda finala Formule 1 Renault star 15 godina

Toto Wolff šef Mercedes-AMG tima Formule 1 kaže za se treba zamisliti zašto je ...

Aston Martin traži novog šefa umesto Moersa

Manje od dve godine nakon što je angažovao Tobiasa Moersa za CEO-a, Aston Martin ...