fbpx

Volkswagen najavljuje električnog sportistu?

Volkswagen najavljuje električnog sportistu i to pravog sportskog dvoseda sa 680 KS

Volkswagen najavljuje električnog sportistu? I to pravog, ne GTX verziju nekog od modela iz ID. porodice. Ono što se nekima neće dopasti je informacija da će biti električni, ali sa obećavajućih 680KS. Volkswagen se bavio zanimljivim sportskim konceptima kao što su W12 Nardo i XL Sport koji je kao pogon imao Ducati V2 agregat, međutim, nikada nisu našli put do serijske proizvodnje.
Jasno je da je sada prekasno da uopšte pričamo o sportskom Volkswagenu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ali to ne isključuje elektro pogon, koje ga će u Wolfsburgu biti u velikim količinama. Iako za sada niko konkretno ne govori o sportskom kupeu sa VW amblemom, Volkswagen konačno u potpunosti razvija električne pogonske grupe u kući, pa sada pored baterija i elektromotora razvija sopstvene pulsne invertere i sistem termalnog menadžmenta. To znači da je Volkswagen postao potpuno sposoban da razvije modularni pogonski sistem koji bi mogao pokretati regularne modele, a li i sportiste. U sladu sa navedenim u prilično neodređenom saopštenju za medje spominje se da bi se mogla pojaviti ozbiljno snažna pogonska grupa spremna za ugradnju u sportske modele.
Šta više, po sopstvenom priznanju VW već radi na obećavajućoj tehnologiji koja će biti spremna za narednu generaciju električnih modela koji će biti na evoluciji danas aktuelne MEB platforme. Volkswagen poručuje da će potencijalni sportista sa nultom emisijom postati potpuno moguć i to sa snagom od 500 kW, odnosno 680 KS, koliko trenutno već imaju Porshe modeli kao što je Taycan Turbo.
Platforma koja se pominje trenutno u razvoju ima oznaku MEB Evo, a navodno će VW-u smanjiti troškove razvoja za čitavih 20%. Iako svo vole da vide sportistu visokih performansi, malo njih je spremno da ga osim divljenja i kupi, pa je sasvim logično da će se Volkswagen koncetrisati na veliko volumenske SUV i hatchback modele od kojih živi. Za sada, znamo da od snažnijih verzija iz Volkswagena pristižu ID.Buzz GTX i ID.3 GTX, koji će se pridružiti već spremnim ID.4 GTX i ID.5 GTX. Prema generalnim procenama, VW bi kupcima ipak mogao kupcima ponuditi električnog sportistu i to već tokom 2025. godine, kada će Porsche predstavti naslednika modela 718 Boxster/Cayman.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alonso se nije kvalifikovao za Indy 500

Još jedna bruka za McLaren dogodila se još pre same trke. Fernando Alonso se ...

Uuuups, we did it again

Poprilično dugo početak sezone Fomule 1 nije očekivan sa ovoliko nestrpljenja i nepoznanica. Nova ...

Novi BMW Serije 4 Coupe dostupan je za poručivanje u Srbiji

Nakon nedavno održane svetske premijere, potpuno novi model BMW Serije 4 Coupe od sada ...

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...

Grupa Renault i konzorcijum Veolia&Solvay će reciklirati baterije

Grupa Renault i konzorcijum Veolia & Solvay će zajednički reciklirati baterije EV kada im ...

Kia EV6 debitovala sa novom dizajnerskom filozofijom

Kia se nalazi usred transformacije dizajna, a prvi model dizajniran po novoj “Opposites United” ...