fbpx

Rivian je u velikim finansijskim problemima

Rivian je u velikim finansijskim problemima i muči se kao i sve novopridošlice u autoindustriju

Rivian je u velikim finansijskim problemima. Američki automobilski „startup“ koji je kupcima ponudio električne offroadere troši ogroman novac u pokušaju da se održi na površini. Iako je svojim proizvodima uspeo da impresonira kupce, konkurencija koja pristiže i visoke cene Riviana postaju kamen spoticanja za pozitivno poslovanje kompanije. Činjenica da se Rivian muči i nije iznenađenje, obzirom da svi startup-ovi prolaze kroz sličnu golgotu.

Dmotion.rs predlaže: Polestar 3 ima dva elektromotora i 510 KS

Iako je sa svojim R1T rano stigao na tržište, konkurencija ne miruje, a negativno poslovanje Riviana po svemu sudeći proteći će se i na narednih nekoliko poslovnih godina, isto kao i brojne električne marke koje traže svoje mesto pod suncem na tržištu automobila. Šta više, iako neki prijavljuju rekordne poslovne rezultate, činjenica je da se nuče i decenije stare i odavno etablirane automobilske marke. Rivian pokušava da kupcima nametne svoj R1T, tehnološki i dejno nov, ali i skup.
Prema informacijama koje je objavio Automotive News, Rivian troši ogroman novac, iz kompanije odlaze šefovi kao sa broda koji tone, a ono što je najvažnije, potražnja za Rivian električnim terencima ne raste. Pored toga inflacija i rast kamata ni najmanje ne pomaže nikome pa ni Rivianu i samo dodatno komplikuje već komplikovanu situaciju.
Rivian je među prvima kupcima u Americi ponudio prvi električni offroader R1T, kojem se pridrižio i R1S sa tri reda sedišta. Modeli su luksuzni, kvalitetno napravljeni, sa izvanrednim performansama. Međutim, namenjeni su vrlo uskoj i specifičnoj populaciji kupaca i koštaju dosta. Sa druge strane, Rivian je izvesniji obrt potražio uz Amazon, za koji proizvodi električni kombi.
Analitičari predviđaju da že poslovni izveštaj za četvrti kvaratal pokazati da je Rivian prodao oko 8.000 svojih vozila, zaradio oko 720 miliona dolara, ali ukupan gubitak od čak dve milijarde dolara.
Možda je poslovni bilans Riviana mogao izgledati drugačije, da je ostao scenario u kojem je za partnera imao moćni Ford kao saradnika. Međutim, od te saradnje nema ništa, Ford je prodao većinu svog vlasništva u Rivianu, a kao direktni i najveći konkurent R1T stiže Ford F-150 Lightning. Pored toga, stižu i Tesla Model X, ali i Mercedes EQG, kao i Polestar koji najavljuje svoj model 3. A svi će biti jeftiniji od R1S
Iako je ne tako davno Rivian delovao na zdravim finansijskim „nogama“, situacija se menja iz dana u dan i to na lošije. Vrednost akcija Riviana je u poslednjih 12 meseci pala za čak 75%, pa iako nakon izveštaja za Q3 po kojem je kompanija imala oko 14 milijadi dolara u raspoloživim sredstvima nakon što je isporučila 20.000 vozila. Analitičari kažu: „Rivian ima dosta novca, ali će se brzo trošiti zato što kao prvo nemaju dovoljno atraktivan model, imaju mnogo problema i iz kompanije je otišlo mnogo stručnjaka i talenata.
Pored problema sa napuštanjem kompanije visokih menadžera, i sam Rivian je morao da otpušta radnike, a u dva puta otpustio je 12% radne snage. Većina se slaže da će Rivian morati da izdrži teška vremena, isto kao što je Tesla imao velike borbe i nekoliko puta bio na ivici bankrota. Iako za Rivian još uvek vlada stav da je startup koji obećava, mnogo manje obećava danas nego pre samo godinu dana. Trenutno troše jako mnogo novca, a nisu ni blizu toga da prodajom svojih vozila pokrivaju svoje rashode.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pininfarina hiper automobil stiže 2020.

Pod markom Pininfarina 2020. na tržište će stići električni hiper automobil Vlasnik dizajn studija ...

Nova Škoda Octavia bi mogla ovako izgledati

Škoda je objavila prve dve skice modela Octavia, koja će, očigledno, ići još više ...

Mazda se ne odriče SUS motora

U opštoj priči o elektrifikaciji automobila konačno neko logično razmišlja. Mazda se ne odriče ...

Formula 1 – pol pozicija na Spa Leclercu

Formula 1 – pobednik kvalifikacija na stazi Spa Francorchamps je Max Verstappen, ali zbog ...

Volvo V60 javno i zvanično

Pred službenu premijeru u Ženevi, Volvo je otkrio novi V60 i još novije vesti ...

I Lada ušla u crossover

I Lada je predstavljanjem modela Vesta Cross ušla u segment kompaktnih crossovera. U Moskvi ...