fbpx

Volvo i drugi zaustavljaju proizvodnju

Volvo i drugi zaustavljaju proizvodnju zbog problema u Crvenom Moru i kašnjenja isporuka delova i komponenti

Volvo C40 Recharge, Fjord Blue

Volvo i drugi zaustavljaju proizvodnju zbog problema i napada na trgovačke brodove u Crvenom Moru i kašnjenja isporuka delova i komponenti koje se proizvode u Aziji. Autoindustrija se još nije „ko svet“ oporavila od poremećaja sa dobavljačima i isporukama koji su nastali kao posledica Covid-19 pandemije, a krenuli su novi problemi. Za sada, Volvo i Tesla su obustavilki proizvodnju u svojim evropskim pogonima. Stellantis se opredelio da ne zaustavlja proizvodnju i koristi vazdušni prevoz kargo avionima, ali je jasno da je ovaj načim transporta nekoliko puta skuplji od brodskog.
Volvo će na tri dana zaustaviti proizvodnju u svom pogonu u Belgiji da bi dočekao brodove sa menjačima, koji su preusmereni i umesto Sueckog kanala idu dužim rutama. Tesla će zaustaviti većinu proizvodnje u periodu od 29. januara do 11. februara zbog kašnjenja isporuka sa delovima.
Stellantis je saopštio da će se privremeno osloniti na transport kargo avionima kao privremenom rešenju, dok se ne uspostavi potrebna dinamika isporuka pomorskim putem i brodovi koji idu dužim rutama ne stignu na svoja odredišta.

Tesla Model Y

Istovremeno, druge kompanije kao što je Volkswagen Grupa poručuje da praktično ne oseti uticaj problema u pomorskon saobraćaju u borbenih dejstava koje utiči na pomorski saobraćaj u Crvenom Moru. Iz VW grupe poručuju da sui u intenzivnoj komunikaciji sa brodarskim kompanijama i prate razvoj događaja i prate uticaj na proizvodnju, a ukoliko bude moguće, izbeći će poremećaje dinamike proizvodnje. Za sada, VW poručuje da ne očekuje prekide u proizvodnji.
Volvo koji u pogonu Ghent u Belgiji proizvodi modele XC40 i C40 privremeno prekida proizvodnju zbog kašnjenja sa isporukom menjača. Za sada, prema informacijama koje je objavio Volvo, pogonm u Gezteborgu u Švedskoj, neće biti zatvaran i proizvodnja će teći prema planiranoj.
Tesla nije objavio tačan razlog za prekid proizvodnje u Nemačko, iako je poznato da se oslanja na isporuke baterija iz Kine, kako bi u blizini Berlina proizvodio svoj Model Y. Pored Volvoa i Tesle, gotovo svi evropski proizvođači zavise od dobavljača iz Azije. Čak 67 % uvoza iz Azije u EU se odnosi na delove za baterije. BMW i Renault poručuju da nemaju problema sa isporukama.
Napadi na brodove koje izvode Huti podržani od strane Irana, a u znak solidarnosti sa Hamasom koji vodi rat sa Izraelom u Gazi, primorili su praktično kompletan pomorski saobraćaj da izbegava Suecki kanal, koji je najkraći put između Azije i Evrope. Najveći transporteri kontejnera Maersk i Hapag-Lloyd svoje su brodove, zbog opasnosti od napada, preusmerili da umesto kroz Suecki kanal, plove mnogo dužom rutom oko Rta Dobre nade na samom jugu Afričkog kontinenta. Ovakva putanja ne samo da je dovela do kašnjenja nego i velikog poskupljenja transporta. Prema informacijama brodara, svako putovanje između Azije i severne Evrope, a oko Afrike, po brodu košta dva miliona dolara više samo u gorivu, a traje 10 dana duže nego kroz Suec.
Kraj krize u Crvenom Moru se ni ne nazire, a što duže bude trajala, poremećaja u isporukama će biti sve više, uporedo sa rastom već visokih cena.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hammond slupao Rimac Concept One

Richard Hammond, jedan od popularne trojke voditelja emisije Grand Tour imao je udes u ...

Najzad rešeno – Red Bull sa Hondom od naredne godine

Jedna od najvećih nepoznanica i dilema ovogodišnje F1 sezone je razrešena. Red Bull će ...

Mercedes-Benz Vision Zero – za saobraćaj bez udesa

Mercedes-Benz Vison Zero stremi ka saobraćaju potpuno bez udesa do 2050. godine Mercedes-Benz Vision ...

Mercedes predstavio svetlost za budućnost

Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svetlo visoke rezolucije, koje se projektuje ...

Audi zvanično predstavio model Q3 Sportback

Iako u svojoj ponudi već ima šest SUV modela, Audi je dodatno proširio ponudu ...