fbpx

Maserati gasi V8 motore koji će se poslednji put pojaviti u modelima Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima

Maserati gasi V8 motore koji će se poslednji put pojaviti u modelima Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima, koji će debitovati u julu ove godine na Goodwood Festival of Speed-u. Maserati ima duu tradiciju V8 motora koje je počeo da proizvodi i ugrađuje u model 5000GT 1959. Dugoročni ugovor o isporuci pogonskih jedinica koji Maserati ima sa Ferrarijem ističe ove godine, i samim tim 3.8 litarski twin turbo V8 stiže na kraj svog životnog veka. Ove nedelje tokom petog izdanja Motor Valley Fest u Modeni, Maserati će proslaviti poslednje zdanje V8 motora sa 575 KS, pre otkrivanja poslednjih modela u koje će se ugrađivati na Goodwoodu.
Bazirani na vrhunskim Trofeo verzijama Ghibli 334 Ultima i Levante V8 Ultima biće epilog proizvodnje modela sa motorima velike radne zapremine koja je tokom godina dostigla čak 100.000 vozila sa V8 motorima proizvedenih tokom 64 godine.
Maserati je zvanično saopštio da će Levante, Ghibli i Quattroporte krajem ove godine izaći iz proizvodnje, a da će se već proizvedeni primerci prodavati još tokom 2024. godine.
Što se tiče V8 agregata, marka sa “Trozupcem” zapravo ima naslednika, ali sa dva cilindra manje. Trolitarski Nettuno proizveden je u kući, i već pokreće super-sportski MC20, ali i novi Gran Turismo i crossover Grecale. Najsnažnija verzija Nettuna ima preko 621 KS i 730 Nm, a ugrađuje se u MC20 GT2 namenjen samo za stazu. Maserati poručuje da će Nettuno zadržati za sebe, a da V6 agregat koji Ferrari ugrađuje u 296 GTB i GTS nema nikakve veze sa Nettunom.
Međutim, iako je Nettuno pobrao lovorike, električna budućnost je neizbežna i za Maserati. Do 2025. godine svi modeli će biti predstavljeni u EV verzijama do 2025. a do kraja decenije, Maserati će se potpuno okrenuti električnom pogonu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pred dolazeću premijeru Mercedes-Benz otkriva detalje EQS-a

Bliži se zvanična premijera električne limuzine EQS, a Mercedes-Benz otkriva tehničke detalje pogona i ...

Max Verstappen startuje sa začelja na VN Rusije

U trku Formule 1 za Veliku nagradu Rusije Max Verstappen će ući sa začelja, ...

Uber i Hyundai razvijaju leteći taksi

Uber i Hyundai Motor Company su na CES-u u Las Vegasu objavili da zajednički ...

Formula 1 – Red Bull „minimalno“ prekoračio budžet

Formula 1 – FIA je zvanično objavila da je tim Red Bull minimalno prekoračio ...

Više benzina u Formuli 1 od 2019.

Od naredne godine, vozači će imati više benzina na raspolaganju, a vozači biometrijske rukavice ...

Toyota GR Super Sport sa 1000 KS ide u proizvodnju

Toyota ulazi u segment hiper-automobila. Potvrđeno je da GR Super Sport ulazi u proizvodnju ...