fbpx

Toyotini naučnici upozoravaju na posledice preranog odbacivanja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Toyotini naučnici upozoravaju na posledice preranog odbacivanja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Gill Pratt, glavni naučnik u Toyoti i CEO Toyota istraživačkog instituta je pred održavanje G7 samita koji se u aprilu održao u Japanu upozorio na konsekvence koje će doneti prebrzi prelazak na električna vozila i zatražio od zakonodavaca najvećih država na planeti da produže rokove za korišćenje vozila sa hibridnim pogonom.
Pratt je ponovio dobro poznati i često naglašavani stav Toyote najvećeg proizvođača automobila na planeti da će prelazak na potpuno električna vozila traja duže od predviđenog i da je postepeniji prelazak na EV uz korišćenje hibridnih pogona i alternativnih goriva bolji put kako po autoindustriju, tako i po očuvanje prirode. Prat upozorava da će prebrz prelazak na električna vozila iz nekoliko razloga primorati vozače da se drže svojih starih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i time samo negativno uticati na emisiju.
Ovakav stav Pratta i rukovodstva Toyote naišao je na neodobravanje i kritike od strane proizvođača električnih automobila kao što su Tesla i kineski BYD, ali Pratt iznosi argumente: „ Na kraju, ograničenja resursa će prestati, ali dugi niz godina nećemo imati dovoljno materijala za baterije, kao ni dovoljno obnovljivih resursa za punjenje električnih vozila. Materijala za baterije i obnovljive infrastrukture za punjenje vremenom će biti mnogo, ali biće potrebne decenije za otvaranje adekvatnih rudnika minerala za baterije, pravljenje pravljenje postrojenja za struju iz obnovljivih izvora, stvaranje dalekovodne mreže za nove izvore energije i sezonsko skladištenje električne energije.
Iako su Toyota i druge japanske marke bili pioniri u hibridnim pogonima i korišćenju električne energije, trenutno deluje da zaostaju u prelasku na potpuno električna vozila i proizvodnju EV. Neki od japanskih proizvođača je najavilo da će ubrzati svoju proizvodnju EV, ali ne i dinamiku i plan izbacivanja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem iz svoje ponude pa i hibridnim pogonima.

„Električni automobili (BEV) vrlo su važna opcija“ rekao je Akio Toyoda, predsednik Toyote u Asocijacije japanskih proizvođača automobila prošle nedelje. A upravo Toyoda, unuk osnivača Toyote, je tokom 14 godina na CEO poziciji Toyote često je osporavan i kritikovan zbog svog stava i verovanja u pristup elektrifikaciji kroz uporednu proizvodnju vozila sa SUS motorima i elektro pogonom. Kritičari kažu da se Toyodin stav ne uklapa sa ciljem proizvođača automobila da se prepolovi emisija CO2 do 2035. a do 2050. da postanu karbonski neutralni. Na to Toyoda odgovara: „Naš zadatak da učinimo nešto protiv globalnog otopljavanja, a naš zajednički neprijatelj je karbon dioksid“. Koji Sato, koji je u aprilu nasledio Toyodu na poziciji CEO-a Toyote kaže da će Toyota do 2026. godišnje prodavati 1.5 miliona električnih automobila, i predstaviti 10 potpuno novih potpuno električnih modela. Trenutno, iako ima brojne modele sa hibridnim pogonom, Toyota ima samo jedan serijski model sa elektro pogonom, a to je bZ4X.
A na sastanku G7 koji je u aprilu održan u Hokaidu u Japanu, ministri ekologije i energetike založili su se za smanjenje emisije do 2035. ali ipak nisu saopštili ni brojke ni rokove, kao ni srednjeročne ciljeve o emisiji CO2 oko kojih su se usaglasili na sastanku.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche slavi 75. rođendan uz Vision 357

Porsche slavi 75. rođendan ove godine a to će obeležiti Vision 357 conceptom, koji ...

Hyundai Prophecy električni kupe budućnosti

Hyundai Motor otkriva više detalja o svom Prophecy konceptnom električnom vozilu – Luc Donckerwolke ...

Formula 1 – VN Azerbejdžana Verstappenu

Formula 1 – trka za Veliku Nagradu Azerbejdžana pripala je Maxu verstappenu u bolidu ...

Tamna strana elektrifikacije automobila

Električni automobili doprineće čistijoj atmosferi na planeti zemlji i prevazići problem nestajanja fosilnih goriva, ...

Stiže moćni Porsche Cayenne sa preko 700 KS

Stiže moćni Porsche Cayenne sa preko 700 KS, i najverovatnije će biti prestavljen u ...