fbpx

Stiže moćni Porsche Cayenne sa preko 700 KS

Stiže moćni Porsche Cayenne sa preko 700 KS, i najverovatnije će biti prestavljen u septembru na IAA u Minhenu

Stiže moćni Porsche Cayenne sa preko 700 KS, i najverovatnije će biti prestavljen u septembru na IAA u Minhenu. O čemu je zapravo reč? Porsche je nedavno predstavio detaljno osveženi Cayenne, čija perjanica je Turbo GT verzija. U odnosu na dosadašnju verziju, Porsche cayenne Turbo GT iz svog V8 motora dobio je 20 KS više, pa je snaga sada zaokružena na čitavih 650 KS. I to ga čini brzim, jako brzim – do 100 km/h stiže za 3.3 sekunde i maksimalnom brzinom prebacuje magičnih 300 km/h (305 km/h). Međutim, zbog ekoloških regulativa, novi cayenne Turbo GT ne može se kupiti u Evropi.
Ipak, iz Štutgarta stižu dobre vesti za one koji žele najsnažniji od snažnih Porsche Cayennea, obzirom da proizvođač planira indirektnog (ili direktnog) zamenika za moćni Cayenne turbo GT. Za sada ne znamo da li će mu oznaka biti Cayenne Turbo S E-Hybrid kao do sada, ali znamo da će biti PHEV, odnosno plug-in hibrid.
Sa druge strane, sada već znamo da će sa preko 700 KS ukupne snage iz V8 benzinca i elektro motora, biti najnažniji Cayenne ikada. Iako to fabrika još nije potvrdila, sa sigurnošću možemo očekivati i da će najmoćniji Cayenne ikada imati i preko 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta, obzirom da je toliko nudio i dosadašnji Cayenne Turbo S E-Hybrid. Pretpostavlja se da će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti zadužen za preko 500 KS, ali i da će imati pomoć od elektromotora od oko 200 KS. Baterija će biti veća nego do sada (pretpostavlja se za oko 30%) i biće prilagođena za punjenje na brzim punjačima. Makismalna brzina se pretpostavlja da će prebaciti 300 km/h (do sada je u Cayenne Turbo S E-Hybrid bila 295 km/h), a ubrzanje do 100 km/h spustiti sa dosadašnjih 3.8 sekundi.
Kao sasvim logično pitanje stiže dilema da li će hibridni pogon za Cayene zapravo biti najava PHEV pogona koji je već najavljen za Lamborghini Urus, obzirom da Porsche Cayenne i Lamborghini Urus dele MLB Evo platformu. Odgovor na ova i još neka druga pitanja, kao što je cena za najsnažniji Cayenne najverovatnije stižu u septembru na IAA u Minhenu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan GT-R50 ide u prodaju

Nissan GT-R50 ulazi u (malo)serijsku proizvodnu, a kupcima će biti ponuđen po vrtoglavoj ceni ...

Jako, jače, najjače, BMW M550d xDrive

BMW je upravo predstavio najsnažniju Seriju 5 sa dizel pogonom. M550d xDrive kombinuje M ...

Audi A4 u šestoj generaciji 2023. na dve platforme?

Audi A4 će se u šestoj generaciji pojaviti 2023. godine, a nezvanične informacije najavljuju ...

Aston Martin Valkyrie ulazi u WEC od 2021.

Aston Martin je zvanično objavio da će 2021. nastupiti na LeMansu sa najmanje dva ...

VW Golf GTI TCR otkriven na Wörthersee u Austriji

Ljubitelji Golfa GTI će se obradovati – Volkswagen Golf GTI TCR je napravio svoj ...

Formula 1 – Ricciardo van staze u Zandvortu

Formula 1 – Ricciardo van staze u Zandvortu, a na njegovo mesto u bolidu ...