fbpx

Da li kreće otvoreni rat naftaša i električara?

Da li kreće otvoreni rat naftaša i električara, odnosno proizvođača naftnih derivata i proizvođača električn ih automobila i energije?

Da li kreće otvoreni rat naftaša i električara, odnosno proizvođača naftnih derivata i proizvođača električne energije i električnih automobila? Tačnije, da li kreće rat između moćnog lobija koje forsira električnu mobilnost i lobija koji zagovara više od 100 godina prisutnu mobilnost baziranu na fosilnim gorivima?
Definitivno, iako se velik deo autoindustrije okreće elektrifikaciji automobila i dostavnih vozila pa čak i kamiona, nisu svi ubeđeni da je to pravi niti dobar put ka čistijoj planeti. Teorija zavere ima na sve strane, od potpuno nispraznih i nestručnih, pa do stavova dobrano argumentovanih podacima. U svakom slučaju, ono što je evidentno, električna vozila donose vožnju sa nultom emisijom, ali njihova proizvodnja, a pogotovo proizvodnja baterija je pogubna za ekosistem planete. O reciklaži i otpadu koji stavaraju električni automobili nakon svog eksploatacionog života, tema je o kojoj se šapuće, za razliku od gromoglasnog forsiranja električne mobilnosti. Proizvodnje struje iz obnovljivih izvora glavnog pokretača električnih automobila bolje da se ne dotičemo.
Jedan od globalnih petrohemijskih giganata usudio se da svojom reklamnom kampanjom za motorno ulje otvoreno baci rukavicu u lice moćnom električnom lobiju. ExxonMobil je kampanju za svoje vrhunsko Mobil 1 sintetičko motorno ulje nazvao “Breaking Free” (u slobodnom prevodu Oslobađanje), a motiv kampanje našao u prednostima koje fosilna goriva i maziva imaju u odnosu na električnu energiju.
Poruka kampanje je poziv vozačima da odustanu od električnih uređaja i slave ljubav prema vožnji, a nije zanemarljiv ni deo koji se odnosi na sindrom praćenja. Akteri u vido spotu su vezani žicama i nitima koje asociraju na sveprisutno praćenje, nadzor i stege koje nove tehnologije donose uporedo sa ponekad vrlo diskutabilnim napretkom i dobrobitima. Šta više, scenario života sa električnom mobilnošću sveden je na poprilično apokaliptičan i mračan ambijent ograničenja u budućnosti.
U svakom slučaju, pogledajte video i donesite sopstvene zaključke.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi spremio “Dream Team” za Dakar 2022.

Ako je suditi po izboru angažovanih vozača šampiona, ali i tima za razvoj, Audi ...

Opoziv za VW Polo, Seat Ibiza i Arona zbog sigurnosnog pojasa

Volkswagen i Seat će izdati opoziv za više od 400.000 vozila širom sveta nakon ...

Vraća se nekadašnja Isetta, ali kao električno vozilo Microlino

Švajcarka marka koja je stvorila sklopive trotinete kreće u proizvodnju Microlina električnog dvoseda veoma ...

Još malo pa Toyota Supra

Još malo pa će Toyota Supra biti prikazana u Ženevi, a do tada još ...

Audi e-tron GT kreće u proizvodnju 2020.

Audi je na L.A. Auto Show-u predstavio električni kupe sa četvoro vrata, pod imenom ...

Renault priprema potpuno novi bolid

Bliže se prvi zvanični F1 testovi, a vesti je sve manje. Ambicije ne nedostaju, ...