fbpx

Nissan Z Nismo predstavljen sa 420 KS

Nissan Z Nismo predstavljen sa 420 KS i aerodinamikom karoserije optimizovanom za trkačku stazu

Nissan Z Nismo predstavljen sa 420 KS i aerodinamikom karoserije optimizovanom za trkačku stazu. Iako deluje da je Nissan Z Nismo razvijan godinama i da debelo kasni u odnosu na planirani početak prodaje, nekako je pripremljen za modelnu 2024. godinu uz više snage, bolju aerodinamiku a samim tim i prijanjanje na stazi.
Za početak, Nissan Z Nismo dobio je više snage. I dalje je pogon 3.0 biturbo V6, a inženjeri su upotrebili dobro poznate recepte kako bi iz agregata izvukli više snage. Povećan je nadpritisak punjenja turbokompresora, poboljšan je sistem hlađenja motora i mapiranje, pa je da 400 KS koliko ima standardni Nissan Z, Nissan Z Nismo dobio 420 KS i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji ima u iznenađujuće velikom rasponu od 2.000 do 5.200 o/min. Prenos snage do zadnjih točkova je isključivo preko devetostepenog automatskog menjača, čijom elektronikom se takođe Nismo pozabavio. A da bi snaga motora bila adekvatno presena na podlogu brinu se i Dunlop SP Sport Maxx GT600 navučeni na točkove od 19”, inače isti pneumatici koji se ugrađuju i na Nissan GT-R, samo sa na zadnjoj osovini dimenzija 285/35 R 19.
Više snage motora ne znači previše ako ne može da se koriste, pa je Nissan i na karoseriji uveo izmene kako bi poboljšao hlađenje ali i aerodinamički “downforce”. Najveća promena je na prednjem delu Nissan Z Nissmo, koji je dobio “nos” koji proizvođač naziva “ Grand-Nose”, odnosno skraćeno “G-Nose”.
Pored toga što je eliminisan pravougaoni gril hladnjaka standardnog Nissana Z, Nissan Z Nismo je postao duži za 25mm. Ispod prednjeg odbojnika je naglašen spojler, a za mrežicu na uvodniku vazduha Nissan tvrdi da je najtanja ikada ugrađena.
Unapređenja na ogibljenju i kočionom sistemu gotovo da se podrazumevaju. Novi su poprečni stabilizatori, tvrđe su spiralne opruge, a i amortizeri su prošli kroz doradu. Isto tako čvršća su vezna mesta za karoseriju oscilujućih ramena i sistema upravljanja. Nissan tvrdi da je Z Nismo 2.5% čvršći i ima oštrije i preciznije upravljanje, a i bolje kočenje uz povećane kočione diskove. Uz sve pomenuto Nissan Z Nismo je dobio i novi Sport + mod vožnje namenjen vlasnicima koji većinu vremena provode na stazama.
U enterijeru su Recaro duboka sportska sedišta, dok je digitalna instrument tabla dobila specifičnu Nismo grafiku. Nissan Z Nismo će kupcima biti ponuđen u pet boja karoserije – Passion Red TriCoat, Brilliant Silver, Black Diamond Pearl, Everest White Pearl TriCoat i Stealth Gray.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – pobeda u Majamiju za Verstappena

Formula Formula 1 je održala svoju prvu trku na novoj stazi u Majamiju, a ...

Kia XCeed – Ceed na steroidima ili nešto drugo?

Kia XCeed je četvrti SUV koji ova marka nudi, na platformi je Ceeda, i ...

Pobeda Ferrarija na “gostovanju” u Slverstoneu

Ako je Formula 1 britanski sport, kako ga po nekada definišu, Ferrari je odneo ...

Volvo V60 javno i zvanično

Pred službenu premijeru u Ženevi, Volvo je otkrio novi V60 i još novije vesti ...

Volvo predstavio novi S60 – u Americi

Nakon elegantnog karavana V60, Volvo je podmladio porodicu limuzina za novi S60 Volvo postaje ...

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30 za 2024. godinu sa poboljšanim ...