fbpx

Šta se dešava sa Aston Martin Lagondom?

Šta se dešava sa Aston Martin Lagondom, kompanijom koja je u poslednjih 13 nedelja izgubila 147 miliona dolara?

Šta se dešava sa Aston Martin Lagondom, kompanijom koja je u poslednjih 13 nedelja izgubila 147 miliona dolara i da li će preći u ruke kineskog Geelya? Prema informaciji koju je objavio BusinesF1, kompanija je u 13 nedelja, od januara do marta, izgubila 147.500 miliona dolara, a prema istom izvoru, predsednik i većinski vlasnik Aston Martin Lagonde je svatio da više ne može mnogo toga da uradi osim da britansku fabriku luksuznih sportskih automobila prepusti u ruke kineske kompanije Geely.
Gelly se prvi put u vezi Aston Martin Lagone pojavio u martu ove godine kada je od Strolla kupio deonice u vrednosti od 145 miliona dolara. U naredne dve godine, Stroll bi postepeno mogao da u potpunosti preda Aston Martin u ruke Geelya. Ukoliko se ovakva prognoza obistini, Stroll i Yew Tree Consortium konzorcijum koji ga je podržao pri ulasku u Aston Martin zaradiće oko 800 miliona dolara, što znači da bi Yew Tree Consortium bio na nuli – ne bi zaradio, ali ne bi mnogo ni izgubio.

Foto: Aston Martin Formula 1 Team Media

Navodno, Stroll se na prodaju komapnije u celosti kada je saznao poslovni bilans za prvo tromesečje 2023. godine. Stroll je ostao u šaoku kada je saznao da je kompanija gubila 2.5 miliona dolara dnevno u pomenutom periodu, čime se dug kompanije uvećao do 1.206 milijardi dolara. Aston Martin lagonda je 2022. godine dobila finansijsku „injekciju“ od Saudijskog javnog investicionog fonda u visini od 800 miliona dolara, što znači „potrošila“ 674 miliona dolara za samo godinu dana. Dodatni šok za Strolla bila je i informacija da su gubici u prvih 13 nedelja ove godine prouzrokovani veštačkom prodajom u poslednjem kvartalu 2022. godine. Drugim rečima, prodaje koje su trebale biti realizovane u januaru 2023. bile su prokazane kao realizovane u decembru 2022. , kako bi se iskazao profit u 2022. godini. Iak je prošla godina delovala uspešno, iskazalo se u neuspešnim brojkama u januaru 2023. Stroll, kanadski milijarder, kritikovao je prethodnog vlasnika Andy Palmera zbog istig takvih poteza 2019. godine.
Izlazak Strolla iz Aston Martina mogao bi imati posledice i po Aston Martin Formula 1 tim. Iako su Aston Martin Lagonda i Aston Martin F1 tim potpuno odvojeni entiteti, imaju zajedničke investitore i deoničare, i trenutno ih predvodi Stroll.

(Photo by Steven Tee / LAT Images / Aston Martin Media Portal)

U trenutnoj postavci, Aston Martin je sa 30 miliona dolara godišnje samo sponzor tima Formule 1 pod istim imenom. A tu kreće „komplikacija“. Dok je Aston Martin Lagonda u odličnim odnosima i tehničkim vezama sa Mercedesom, Formula 1 tim je objavio saradnju sa Hondom umesto Mercedesom od 2025. godine, čime će F1 tim imati punu fabričku podršku Honde u domenu pogonskih jedinica. Ovakva situacija vodi ka mogućnosti da na startu sezone 2026. umesto Aston Martin Formula 1 tim imamo Honda Formula 1 tim.
Martin Whitmarsh, CEO Aston Martin Racing, ne samo da je potvrdio ovakvu mogućnost, nego i priznao da ne vidi drugu mogućnost. Ukoliko Aston Martin Lagonda ne bude plaćao 30 miliona godišnje, tim se više neće tako ni zvati, ali svakako će se bolidi praviti u potpuno novom i ultra modernom centru u blizini staze Siverstone.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Piech predstavio koncept svog prvog modela – Mark Zero

Nedavno osnovani automobilski brend, Piech Automotive, predstavio je koncept svog novog električnog automobila koji ...

Novi super SUV iz Teksasa: Lincoln Navigator HPE600

Poznato je da teksaski tjuner, Hennessey, ume da napravi, među ostalom, i brz SUV. ...

Formula 1 – Aston Martin neće biti spreman za Barcelonu?

Formula 1 je u velikom finalu za početak sezone 2022. sa potpuno novim bolidima, ...

Renault ovog meseca predstavlja novi logotip

Prvi logotip u obliku romba pojavio se na modelu 40CV predstavljenom 1925. Njegov dizajn ...

Formula 1 – Haas je preuzeo Ferrarijeve viškove

Formula 1 tim Haas je otvorio svoj dizajn centar u Maranellu, praktično u dvorištu ...

Elon Musk šalje svog Roadstera na Mars?

Početkom decembra, Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a je najavio lansiranje rakete na svom ...