fbpx

Formula 1 – vlada rat u timu Haas

Formula 1 – vlada rat u timu Haas između vlasnika i šefa tima mogao bi imati i sudski epilog sacifrom od 900 miliona dolara u igri

(Photo by Mark Sutton / LAT Images/ Haas Formula 1 Team media)

Formula 1 – vlada rat u timu Haas između vlasnika Genea Haasa i šefa tima Guenthera Steinera mogao bi imati i sudski epilog sa velikom cifrom u igri. Šta više, ovaj sukob je sve manje na pomolu a sve više postaje javan, a tenzije iz dana u dan rastu. Prema navodima američkih medija, Steiner je (jako) nezadovoljan činjenicom da ga vlasnik tima Haas ne priznaje kao delimičnog vlasnika tima. Steiner smatra da je zaslužuje udeo u vlasništvu pomaući Haasu da od nule stvori svoj tim Formule 1. Steiner smatra da od Haasa ne dobija ono što zaslužuje, a izveštaju čak idu dotle da će se Steiner i Haas naći na sudu u ozbiljnoj parnici teškoj 900 miliona dolara, koliko Steiner traži za nagodbu.

(Photo by Andy Hone / LAT Images / Haas Formula 1 Team media)

Što se Steinera tiče, nepobitna je činjenica da je dušom i telom pripadao timu Haas od prvog minuta i tokom svih sedam godina koliko vodi američki tim Formule 1. „Formula 1 tim Haas je projekat moje strasti, ja samo pokrenuo ovaj tim, ja sam išao okolo i našao investitore. Ako ja odem iz tima…ja zapravo ne želim ni jedan drugi posao, nuđeni su mi ali ih nisam želeo“, kaže Steiner koji ima 58 godina i poreklom je Italo-Amerikanac.
U osnovi, Steiner i dalje tvrdi da ima dobar odnos sa Geneom Haasom, iako se povremeno sporečkaju, i dodaje da su on i 70-o godišnji Haas za sve uvek nalazili rešenje. Međutim, deluje da ovaj put ne nalaze rešenje i da će nesuglasice rešavati sudskim putem, pojedini mediji čak tvrde da je Steiner u međuvremenu postao ljut kao ris.

(Photo by Andy Hone / LAT Images / Haas Formula 1 Team media)

U čemu je zapravo nastao problem? Prema američkim medijima stalni rast vrednosti Formula 1 tima Haas (kao i svih drugih timova) rezultirao je sukobom između Steinera i Haasa. Steiner tvdi da je delimični vlasnik Formula 1 tima Haas, dok Gene Haas to osporava. Šta više, Steiner, poznat po svojim otvorenim stavovima i izjavama, tvdi da ima pravo na polovinu vlasništva tima, što je procenjeno na vrednost od 900 miliona dolara. Isti izvori tvrde da do sada ovakvo pitanje nikada nije potezano zbog toga što je F1 tim Haas stalno imao problema sa finansijama. Sada, kada je tim konsolidovan, a pokušaji ulaska novih timova gotovo da su nemogući a vrednost tima Formula 1 procenjuje čak i do dve milijarde dolara, samo zbog mesta na gridu, sukob bi se mogao preneti na sud.

S(Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Iako se za sada ne zna sa sigurnošću da li su sve ove piče oko potraživanja Steinera istinite, činjenica je da obično gde ima dima ima i vatre, ali i da Formula 1tim Haas finansijski stoji daleko bolje nego pre par godina. Steiner tvrdi da svake nedelje dobijaju ponude za kupovinu tima Haas i to ne za jedan dolar, nego su ponude teške stotinama miliona dolara. „Tim Formule 1 danas je jako dobra investicija“, kaže Steiner i dodaje da veruje da će Haas nastaviti da ulaže u svoj tim i još više mu uveća vrednost.
Ako je suditi po Steinerovom optimizmu, Haas je u dobroj situaciji i dokazuje da iako je na dnu plasmana timova, može stvarati više nego dovoljno novca za bezbedan opstanak tima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – odluka Volkswagena sledeće nedelje?

Formula 1 će, navodno, sledeće nedelje dobiti definitivnu informaciju o ulasku Porschea i Audija ...

I Rolls Royce službeno ušao u SUV

Odavno nije bila tajna da nakon Bentayge stiže super luksuzni SUV iz kolevke luksuza ...

Lotus Evija je lovački avion među zmajevima

Lotus Evija je u finalnoj fazi razvoja, a glavni aerodinamičar kompanije tvrdi da je ...

Fieste RS ipak neće biti, tvrdi Fordov šef dizajna

Pre samo dve nedelje, šef Ford Performance, Leo Roeks, je nagovestio o mogućnosti Fieste ...

Evans sve bliži WRC pobedi u Švedskoj

Na skraćenom reliju u Švedskoj, novopridošlica u fabrički tim Toyota sve je bliži pobedi, ...

Zbog WLTP plug in-hibridi povučeni iz prodaje

Stupanje na snagu WLTP standarda merenja emisije izduvnih gasova, donelo je probleme proizvođačma Volkswagen, ...