fbpx

Lamborghini Lanzador je na struju

Lamborghini Lanzador je na struju, za sada je koncept ali najavljuje prvi potpuno električni Lambo

Lamborghini Lanzador je na struju, za sada je koncept ali najavljuje prvi električni Lambo koji će konkurisati ferrari Purosangeu, ili nečemu sličnom što će biti aktuelno 2028. godine. Da, dobro ste pročitali, Lamborghini Lanzador EV Concept najava je modela koji se planira za 2028. godinu, prikazan je na Monterey Car Week, i (navodno) nije samo dizajnerska vežba, nego rana verzija serijskog modela.
Iako će podatak da je Lamborghini Lanzador EV Concept na struju ljubetiljima klasike naterati suze na oči, italijanska marka je na svom konceptu pokaza neka rešenja koja vrede pažnje. Na primer, budući 2+2 supersportista ima sistem nazvan Aerodinamica Lamborghini Attiva, koji precizno kontroliše rad pomičnih aerodinamičkih elemenata na prednjem spliteru vazduha, bočnim površinama uvodnicima vazduha sa promenjivom geometrijom i difuzorom promenjive dužine. A ceo ovaj složeni sistem pod nadzorom kompjutera i senzora treba da minimalizuje otpore vazduha kada je to potrebno, ali i da maksimaliuzije „downforce“ kada je neophodan.Lamborghini Lanzador je postavljen na aktivno ogibljenje, a praktično se podrazumeva da ima i aktivnu raspodelu obrtnih momenata među osovinama i među točkovima.
O pogonu Lamborghini Lanzador se malo zna, osim da je konfiguracija sa dva elektromotora, sa ukupno 1.341 KS, koji se isporučuju na sva četiri točka. Međutim, stav Lamborghinija da će električne modele proizvoditi tek kada bude dostupna tehnologija baterija koja može da podrži potrebe za strujom moćnog pogona.
Koje baterije će koristiti Lamborghini Lanzador za sada je tajna, ali predstavnici marke tvrde da će imati „baterije visokih performansi, koje će obezbediti i veliku autonomiju“. Šta, koje i bazirane na kojoj tehnologiji, ostaje tek da vidimo. Obzirom na preko megavat snage pogona, moraće da budu moćne.
Na proporcije koje najavljuje Lamborghini Lanzador tek ćemo se navikavati, a boje na konceptu zapravo služe i da prikriju precizan subjektivni utisak. Brojke kažu da je Lamborghini Lanzador niži od Urusa aktuelnog i jedinog SUV-a koji Lamborghini ima za 10 cm. Sa druge strane, osnovne konture na Lamborghini Lanzador EV Conceptu jesu aktuelni stil koji je korišćen na nedavno predstavljenom Revueltu. Da li je stvar praktičnosti ili nečeg drugog, Lamborghini Lanzador ima vrata koja se otvaraju na tradicionalan način, barem za sada.
Digiitalna instrument tabla i ekran za suvozača su konfiguracija koja najavljuje odsustvo centralnog višenamenskog ekrana. Međutim, Lamborghini Lanzador ima poprilično bogat spisak prekidača na posebnoj futurističkoj konzoli, kojima se komanduje raznim sistemima u vozilu, uključujući i informacije koje prikaz imaju na ekranima. Ono što pripada aktuelnom stilu je dugme za startovanje motora u stilu prekidača raketnog lansera.
Prema Lamborghiniju, kabinski prostor koristi „eco-friendly“ materijale, kao što je Merino vuna na oplatama i armaturi. Sva vlakna za šivenje izrađena su od reciklirane plastike i tegnologiji 3D štampe. Kožni detalji imaju životinjko poreklo, ali su tretirani viškom vode iz procesa prerade maslina.
Lamborghini Lanzador concept je i dokaz aktuelne kompanijske etike koje na prioritetu ima dekarbonizaciju, a naziva se Direzione Cor Tauri. Cor Tauri najsvetlija je zvezda sazvežđa Bika (Taurus), a na latinskon znači „Srce bika“. Lamborghini navodi da je Cor Tauri simbol redukcije emisije CO2, ali bez napuštanja ideje i duha marke koju je postavio osnivač komapnije Feruccio Lamborghini.
Do 2028. i dolaska prvog električnog Lamba, automobili iz Sant’ Agata Bolognese biće elektrifikovani u većoj ili manjoj meri već do kraja 2024. godine, a Lanzador će biti četvrti model u ponudi i prvi potpuno električni.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

X1 + Coupe = BMW X2

BMW je objavio prve zvanične fotografije novog X2, doduše još u kamuflažnim bojama, ali ...

Spreman je novi Fiat 500 L

Fijat-Krajsler automobili Srbija će 25. maja u Kragujevcu organizovati svečanost povodom početka proizvodnje novog ...

Audi zvanično predstavio model Q3 Sportback

Iako u svojoj ponudi već ima šest SUV modela, Audi je dodatno proširio ponudu ...

Renault planira električnog konkurenta Tesli i VW-u

Renault užurbano radi na većem električnom modelu koji će konkurisati Tesli Model 3 i ...

Osvežen najprodavaniji Porsche, model Macan

Možda niste znali, ali najprodavaniji Porsche je model Macan, i upravo je predstavljen u ...

Nissan sa novim e-4ORCE električnim pogonom

Na CES u Las Vegasu, Nissan je predstavio e-4ORCE, svoje rešenje električnog pogona na ...