fbpx

Električni automobil (ni)je izazvao požar

Električni automobil (ni)je izazvao požar na brodu Fremantle Highway, a deo ukrcanih automobila je preživeo požar

Screenshot: Kustwacht/Twitter

Električni automobil (ni)je izazvao požar na brodu Fremantle Highway, a deo ukrcanih automobila je preživeo požar i u dobrom je stanju. Prvi rezultati istrage još nisu sa sigurnišću utvrdili šta je prouzrokovalo požar na brodu za transport automobila u blizini obale Holandije.
Peter Berdowski, CEO of Boskalis Salvage Company je izjavio da je svih oko 500 električnih automobila od ukupno oko 1.000 vozila na brodu u dosta dobrom stanju i da su pokretni. Kako su objavili holandsi mediji, vozila koja su se nalazila na donje četiri od ukupno 12 paluba broda Fremantle Highway su relativno neoštećeni, a upravo na tim palubama su se nalazili električni automobili. Istovremeno, vozila na gornjim palubama su bili izloženi tako visokim temperaturama da su se stopili sa čeličnom konstukcijom samog broda.
Prve informacije govorile su da se na brodu nalazilo blizu 3.000 vozila, međudim ispostavlja se da je bilo ukrcano preko 3.700 vozila marki Mercedes-Benz, BMW i Volkswagen, koja su ih Nemačke krenula ka Egiptu. Takođe, prvi rezultati istrage pokazali su da se vatra pojavila u blizini električnog automobila.
Brod je odvučen remorkerima do luke Eemshaven u Holandiji, gde se iz njega trenutno ispumpava gorivo, kako bi se smanjio rizik od mogućeg curenja u more. Fremantle Highway u ovoj luci može ostati do 14. oktobra, nakon čega mora biti ili premešten na drugo mesto ili izrezan u staro gvožđe, zajedno sa vozilima koji su još uvek na brodu. Upravo zbog ove drughe mogućnosti, za sada još nije jasno kako se “preživeli” automobili mogu iskrcati sa broda, a Berdowski kaže da: “Ne želite da se ponovo pojavi varta tokom pomeranja vozila koja će ponovo pokrenuti ceo problem. Šta više, električni automobili imaju napunjene visokonaponske baterije, a manipulacija ovim vozilima može biti izuzetno opasna.
Međunarodna unija marinskih osiguravača (IUMI) je nakon prve inspekcije broda izdala saopštenje u kojem piše da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je požar na brodu iniciralo neko od ukrcanih električnih vozila. Požar na Fremantle Highway počeo je 25. jula u Severnom moru, jedan mornar je poginuo, a nekoliko članova posade je povređeno što od vatre i od skakanja u more prilikom bežanja sa broda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamiltonu pol i izjednačavanje sa Sennom

Lewis Hamilton osvojio je prvo mesto u kvalifikacijama za sutrašnju Veliku nagradu Kanade i ...

Pogledajte kako se pravi naplatak od epoksi smole

Naplatci se dizajniraju i prave tako da trpe centrifugalne sile, neravnine, rupe i ostale ...

Predstavljen novi Volkswagen Passat B9

Predstavljen novi Volkswagen Passat B9, deveta generacija drugog najprodavanijeg VW modela Predstavljen novi Volkswagen ...

Renault Talisman – da li limuzine mogu da opstanu?

Da li limuzine, barem u klasičnom trozapreminskom formatu mogu da opstanu u vreme kada ...

Alfa Romeo Milano je prekršten u Junior

Alfa Romeo Milano je prekršten u Junior nakon pritsaka italijanske Vlade da se promeni ...