fbpx

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu, a od futurističkog dizajna važnija je MMA platforma

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu, a od futurističkog dizajna važnija je MMA platforma. Poslovično, koncepti koji je predstavljaju na salonima automobila su nekad bliža a nekada vrlo daleka najava budućih modela ili stila marke. Ni sa Mercedes-Benz Concept CLA-Classom nije drugačije.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

U Minhenu, IAA Mobility prikazan je ne samo zbog novog ultra aerodinamičnog stila u kojem je dizajnirana karoserija, nego zbog Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) nove električne modularne platforme za kompaktna vozila. I time je sve rečeno. Pogon je električni, a modularnost koja znači prilagodljivost, će omogućiti da se na njoj nađu brojni nešto manji modeli, ali sigurno iz različitih segmenata.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

Uz odličnu aerodinamiku, materijale iz održivih i obnovljivih izvora, nova platforma najavljuje autonomiju kakva do sada kod električnih vozila spada u domen fantastike. Naime, u Minhenu je saopšteno da se očekuje do 750 mogućih kilometara između punjenja. Kako i čime Mercedes-Benz to planira da postigne, i uz koliko snažan pogon, za sada ostaje tajna.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

Nije tajna da Mercedes-Benz Concept CLA-Class ima inspiraciju od Mercedes-Benz Vision EQXX koncepta, koji je zapravo bio eksperimenmtalni prototip, koji je uspeo da postavi neke impresivne rezultate po pitanju autonomije. Mercedes-Benz Concept CLA-Class je koncept kupe limuzine sa četvoro vrata, koji je prepoznatljiv za CLA od kada se pojavio 2014. godine. Naravno, da bi bio prikladan za novu eru i novu generaciju kupaca, dizajneri su se malo poigrali proporcijama. Produžen je prednji i skraćen zadnji deo, kako bi (najverovatnije budući CLA) delovao sportskije, a pozajmljivanje elemenata kao što je rešetka hladnjaka išla je čak do modela SL i modela AMG GT.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

U enterijeru Mercedes-Benz Concept CLA-Class preuzima mnogo više toga od pomenutog Vision EQXX, uključujući džinovski Superscreen ekran koji se proteže celom armaturom. Belo srtebrni eneterijer presvuičen je napa kožom koja je tonirana ljuskama od kafe, koje se inače bacaju.
Osim što je Superscreen ogroman, a što se već može naći u nekoliko modela Mercedes-Benz, u njegovom pozadini se nalazi novi MB.OS, operativni sistem infotejmenta, sa vodenim hlađenjem, koji donosi brži i jači procesor, stabilniji pri radu pod opterećenjima i sa boljom grafikom na ekranima. A za hlađenje kabine, iako estetike radi postoje HVAC otvori u stilu turbine, pravi otvori za vazduh su iza Superscreena.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

Model manje ili više sličan prikazanom Mercedes-Benz Concept CLA-Class stiže naredne godine, a da li će imati standardno vodeno hlađenje ili vazdušno kao Vision EQXX tek ćemo videti, ali će inovacija sigurno biti. Mercedes najavljuje dve vrste baterija za novi model – ulaznu litijum jon fosfatnu, i vrhunsku sa silikon-osidnim elektrodama. Kućište naterije sastavljeno je lepljenjem umesto zavrtnjima zbog uštede u masi, a donosi još veću stukturalnu krutost. Spekulacije kaži da bi iz nezvanično saopštenu potrošnju od 12 kWh/100 km, baterija će biti oko 90 kWh upotrebljivog kapaciteta. Radni napon od 800 volti omogućiće punjenje na istosmernim punjačima do 250 kW, što bi značilo 400 kilometara vožnje za 15 minuta. Očekuje se du serijskoj verziji Mercedes CLA ima Mercedes-Benz Electric Drive Unit (MB.EDU), koji ima elektromotor sa dvostepenim reduktorom, ima masu od oko 120 kilograma i 240 KS. Ova generacija elektromotora koristi mnogo manje plemenitih i retkih materijala nego dsadanji MB elektromotori.

Mercedes-Benz Concept CLA-Class

Po mnogo osnova Mercedes-Benz ostaje tajnovit o novoj platformu, uključujući i informaciju da li pogon biti na jednosj osovini ili imati i AWD opciju. Šta više, na CLA Conceptu, motor je na zadnjoj osovini, ali MMA platforma može da primi i dvojaki pogon, što bi značilo novi CLA (a i ostali modeli na ovoj platformi) sa snažno elektrifikovanim pogonom a možda i pogonom na svim točkovima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljena nova generacija Mercedesa E-Klase

Predstavljena je nova generacija Mercedesa E-Klase, a potpuno je očekivano da je akcenat na ...

Renault Talisman osvežen za 2020. godinu

Renault je osvežio model Talisman blagim dizajnerskim izmenama, ali i uvođenjem novih tehnologija Najveće ...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie u Beogradu

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie predstavljen u Beogradu – 1 od samo 75 primeraka na ...

Odluka o zabrani dizela će značajno uticati na polovnjake

Odluka Nemačke o ozakonjenju zabrane dizel automobila sa visokim zagađenjem će značajno pogoditi cene ...

BMW M4 CSL predstavljen uz rekord „Ringa“

BMW M4 CSL ograničena serija je predstavljena uz proslavu 50 godina M odeljenja zaduženog ...

Hyundai i FIA zvanično o udesu Breena

Hyundai i FIA zvanično su izdali saopštenje o udesu u kojem je poginu Craig ...