fbpx

Formula 1 – Oscar Piastri u McLarenu do 2026.

Formula 1 – Oscar Piastri u McLarenu do kraja 2026. što potvrđuje da je odbijanje tima Alpine bio dobar potez

Oscar Piastri, McLaren, Foto//McLaren Racing Media Center

Formula 1 – Oscar Piastri u McLarenu do kraja 2026. što potvrđuje da je odbijanje tima Alpine bio dobar potez. Nije tako davno bila čitava afera nazvana “Oscargate”, kada je umesto da se bi obezbedi mladog i talentovano Australijanca, tim Alpine izgubio i Piastrija i Alonsa. Ali u Formuli 1 stvari ne idu uvek onako kako deluje da bi trebalo da idu.
Oscar Piastri je svoju debitantsku sezonu umesto u plavom Alpine bolidu započeo u papaja žutom bolidu McLaren, a još pre prve trke sezone Formule 1 2023. mnogi su govorila da je po njega bolje da bude brz inače će ugasiti svoje Formula 1 ambicije zauvek, obzirom na čitavu “ujdurmu” koja je nastala oko njegovog napištanja Alpine. Iako jeste bio član Alpine akademije, a ovaj tim ulagao u njega, ugovor je ono što se u Formuli 1 računa, a Alpine ga nije na vreme obezbedio sa talentovanim samo 22 godine starim vozačem.
Očigledno, njegov menadžer Mark Webber , bivši vozač Red Bulla, je znao šta radi i svog pulena spasao od krize koja drma tim Alpine. Ruku na srce, ni McLaren sezonu nije počeo brilijantno, ali je zato u drugi deo sezone ušao preporođen.

Oscar Piastri, McLaren // Foto // McLaren Racing Media Center 

Nije čudo zbog čega su se oko Piastrija lomila koplja i ratovali pravnici. Australijanac je u svojim debitantskim sezonama osvoji titule šampiona u Formuli 3 i u Formuli 2, a to su pre njega učinili samo Charles Leclerc i George Russell. A Piastrijev debi u Formuli 1 daleko je od lošeg. Prve poene osvojio je na svom terenu u Australiji, u tek trećoj trci Formule 1 u životu. Na sprint trci osvojio je drugo mesto, a i u glavnoj trci u Belgiji zamalo je ostao bez podijuma. U sezoni Formule 1 2023 Piasti je šest puta osvajao poene, a najnoviju sedmu poziciju izborio je na poslednjoj trci u Singapuru u kojoj je startovao skoro sa začelja, sa 17. pozicije.
Šef F1 tima McLaren Andrea Stella kaže da Piasti iz trke u trku impresionira kako performasama tako i radnom etikom, pa je odluka da mu se ponudu višegodišnji ugovor doneta lako, iako je u životu odvezao samo 15 trka Formule 1. A ni Piastriju nije bilo teško da prihvati ponudu, obzirom da se u timu McLaren oseća bolje i više voljen nego što je to bilo u timu Alpine.
Za Piastrija poznavaoci tvrde da je izvanredan u brzim krivinama, što je dokazao i u Spa, kada je u sprintu vodio ispred Maxa Verstappena, mada sam kaže da još mora da uči i unapredi svoju tehniku vožnje, ali i skine rđu koju je sakupio gledajući trke kao rezervni vozač Alpine, a bez da se takmičio u nekoj drugoj kategoriji.

Oscar Piastri, McLaren, Foto // McLaren Racing Media Center

Govori tiho, malo ali efikasno, a to je nešto što inženjeri žele od vozača – jasno i precizno, a kažu da su njegova zapažanja o bolidu daleko ispred njegovih godina. U McLarenu tvrde da mladi vozač u trenu shvata situaciju u kojoj se nalazi, gde je dobio a gde izgubio i šta treba da unapredi.
Izvori bliski timu McLaren kažu da je ugovor na dve godine, ali da obe strane imaju opcije za produžavanje ugovora, koje se mogu aktivirati već 2024. godine po osnovi performansi. Oscar Piastri sada ima ugovor kojim je za Formula 1 tim McLaren vezan godinu dana duže od Landa Norrisa, timskog kolege koji je prvi na spisku vozača od kojih treba biti brži. Mada, i Norris će po svemu sudeći ostati u papaja žutom bolidu i nakon 2025. kada mu istekne ugovor.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota predstavila 15 novih električnih modela

Prvi čovek Toyote Akio Toyodai ima jasan stav da se previše forsiraju električni automobili, ...

Volkswagen zvanično predstavio R verziju modela T-Roc

Volkswagen je pred zvaničnu premijeru na Sajmu u Ženevi iskoristio priliku da predstavi sportsku ...

Seat Tarraco i Cupra Ateca prvi put u Srbiji

Na ovogodišnjem sajmu automobila Seat predstavlja kompletnu gamu svojih SUV urbanih vozila Po prvi ...

Formula 1 – Alfa Romeo „pokazao“ novi C42 bolid

Formula 1 tim Alfa Romeo je objavio prvu fotografiju svog C42 bolida za 2022. ...

Audi sprema superkompjuter za nove modele

Audijevi modeli naredne generacije dobiće mnogo pametniji i brži “mozak” u službi centralne kontrolne ...

Mašta može svašta: ovaj Barbie karting je pomalo zastrašujuć

„Brzo. Opasno. Zastrašujuće. I glupavo.“ Ovo su opisi dva čoveka koji su stvorili Barbie ...