fbpx

Aston Martin Valkyrie prototip ipak stiže na Leman

Aston Martin Valkyrie prototip ipak stiže na Leman 2025. godine i uključuje se u WEC i IMSA šampionate

Aston Martin Valkyrie ipak stiže na Leman 2025. godine i uključuje se u WEC i IMSA šampionate. Kažemo ipak, obzirom da je plan Aston Martina već bio ulazak u WEC, šampionat izdržljivosti, ali u staroj vlasničkoj strukturi i pod sztarim rukovodstvom. Aktuelno rikovodstvo sa Lawrenceom Strollom na čelu zvanično je sopštilo da će trkački prototip Aston Martin Valkyrie nastupiti na Lemanu 2025. u najjačoj hyper car klasi.
Na trkačke staze u najvišoj kategoriji Aston Martin se vraća preko svog tradicionalnog partnera u autosportu, tima Heart of Racing (HoR). Prema saopštenju Aston Martina, barem jedan Valkyrie će biti fabrički podržan i takmičiće se u Hypercar klasi WEC i IMSA šampionata od početka sezone 2025., što znači da će se protip Valkyrie pojaviti na tri najznačajnije trke izdržljivosti – 24 časa Lemana, 24 časa Dajtone i 12 sati Sebringa.
CEO Aston Martina Lawrence Stroll kaže: “Performanse su krvotok onoga što radimo u Aston Martinu, a autosport je porera za savršenstvom. Na Lemanu smo prisutni od najranijih dana, pobdeili smo 1959. u generalnom plasmanu i 19 puta u klasi u proteklih 95 godina Lemana. Sada se vraćamo sa trkačkim prototipom Valkyrie, najbržeg serijskog automobila koji je Aston Martin ikada napravio”.
Trkačka verzija Aston Martin Valkyrie koristiće modifikovanu samonoseću karoseriju od ugljeničnih vlakana, kao i FIA WEC pravilima prilagođen atmosferski V12 motor zapremine 6.5 litara. Za razliku od drumske verzije koja ima hibridni sistem sa kojim dostiže 1.000 KS, trkačka verzija neće koristiti pomoć hibrida.
Kada bude prošla kroz homologaciju, Aston Martin Valkyrie će uz Heart of Racing team nastupati u dva šampionata i biti jedinstvena, kao prvi hiperautomobil koji svoju stvarnu osnovu ima u u aktuelnom serijskom automobilu.
Odmah po zvaničnom saopštenju da Aston Martin ulazi u šampionate izdržljivosti pojavile su spekulacije da li će se iz Aston Martin Formula 1 tima “odseliti” sin šefa komapnije Lance Stroll, koji ne postiže očekivane rezultate, a uz koje bi u bilo kom drugom timu dobio otkaz. Ovako, stvara se mogućnost da tata Lawrence sačuva obraz sinu Lanceu, i iz jednog vrhunskog šampionata prebaci ga u drugi, gde ima i realne šanse za šampionske rezultate. Otvara se i pitanje da li je Stroll stariji uopšte imao u planu da ulazi u WEC, ili svom sinu pravi odstupnicu. AM je još pre nekoliko godina imao plan da sa Valkyrie dođe na Leman, ali opterećen očajnom poslovnom i finansijskom situacijom povukao svoju prijavu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači ...

Verstappen profitirao Hamilton izgubio

Sprint kvalifikacije u Monzi donele poprilično iznenađenje i neočekivan startni poredak za sutrašnju trku ...

Jeep Compass osvežen i praviće se u Evropi

Osveženi Jeep Compass dobio je nove motore, a za Evropljane će se proizvoditi u ...

Toyoti 11. etapa Dakar relija 2018.

Toyotin vozač pobedio je na 11. etapi Dakar relija 2018. Bernhard ten Brinke vozač ...

Opel Rocks-e – minijaturno rešenje urbane mobilnosti?

Opel Rocks-e svojim minijaturnim dimenzijama, malim motorom i funkcionalnošću mogao bi biti zgodno rešenje ...

Formula 1 – FIA ne dirajte Red Bull

Formula 1 – FIA ne dirajte Red Bull poruka je koju šalje čuveni nemački ...