fbpx

Nova Škoda Kodiaq zvanično predstavljena

Nova Škoda Kodiaq zvanično je predstavljena u novom izdanju nakon beskonačnih najava druge generacije

Škoda Kodiaq 2024

Nova Škoda Kodiaq zvanično je predstavljena u novom izdanju nakon beskonačnih najava. U svom drugom izdanju veća je od prethodnika i donosi znatno više aktuelnih tehnologija, uključujući i plug-in hibridni pogon. Škodin najveći SUV po pitanju izgleda ipak je više evolucija prve generacije nego revolucija, ali je sa druge strane enterijer ipak dobio mnogo toga novoga.

Škoda Kodiaq 2024

Škoda Kodiaq sada je duga 4.758 mm, odnosno za 61 mm više nego do sada. Međuosovinski razmak ipak nije menjan i ostao je na 2.971 mm, što je i dalje izuzetno velik međuosovinski razmak u odnosu na dužinu karoserije. Zanimljivo je da je karoserija sužena ua 18 mm i snižena za 17 mm.

Škoda Kodiaq 2024

Svakako značajan podatak je da Škoda Kodiaq u drugoj generaciji dobija ociona, a za Sportline paket opreme standardna matrix LED prednje svetlosne grupe, koje imaju 50% više svetlosnih elemenata i emituju do 15% više svetla.

Škoda Kodiaq 2024

U enterijeru novine su evidentne i to ne samo zbog novih velikih ekrana. Za početak, selektor menjača je premešten na stub upravljača, što je oslobodilo prostor na centralnom grebenu između prednjih sedišta. Generalno ima manje prekidača nego u prethodnom modelu, obzirom da se Škoda odlučila za tri “Smart dials” na centralnoj konzoli.

Škoda Kodiaq 2024

Spoljni selektori namenjeni su za temperaturu u kabini, dok se centralnom selektoru može dodeliti jedna od četiri funkcije – jačina zvuka audio sistema, brzina ventilatora, smer ventilacije i klimatizacija.

Škoda Kodiaq 2024

Sve ostale komande dodeljuju se preko višenamenskog ekrana koji je dijagonale od 10 ili 13”. Ispred vozača je digitalna instrument tabla dijagonale 10”, a među opcijama je i HUD najnovije generacije.

Škoda Kodiaq 2024

Škoda Kodiaq je i u prvoj generaciji bila visoko vrednovana po svojoj funkcionalnosti, a sada je još bolja. Prtljažnik je zapanjujućij 910 litara u verziji sa pet sedišta, a sa preklopljenim naslonom dostiže čaj 2.105 litara. U verziji sa sedam sedišta prtljažnik ima najmanje 340 litara, odnosno 70 litara više.

Škoda Kodiaq 2024

Nova Škoda Kodiaq dolazi sa zanimljivom ponudom motora. Osnovni je 1.5 TSI, koji radi po Miller ciklusu, a dobio je pomoć blagog hibrida i turbinu varijabilne geometrije uz koje isporučuje 150 KS. Sledeća snažnija opcija je uz 2.0 TSI sa 205 KS, uz koju stiže i pogon na svim točkovima. Za ljubitelje dizela dobra vest je da u Škodi Kodiaq ostaje 2.0 TDI sa 150 KS u verziji sa prednjim pogonom, odnosno 190 KS u AWD verziji. Prenos je u svakom slučaju preko sedmostepenog DSG menjača. U pogonskoj ponudi velika novina je plug-in hibrid, čija osnova je 1.5 TSI od 150 KS, ali uz elektromotor stiže do 205 KS. Litijum jonska baterija je poprilično velika, kapaciteta od 25.7 kWh, a škoda tvrdi da obezbeđuje autonomiju vožnje samo na struju do čak 100 kilometara. U plug-in verziji Škoda Kodiaq iV ima smanjen prtljažni prostor, ali koji je o dalje više nego impresivan – čak 745 litara. Plug-in hinridni Kodiaq Škoda će isporućivati isključivo sa pogonom na prednjim točkovima i to preko šestostepenog DSG menjača.
Početak prodaje nove generacije Škode Kodiaq najavljen je za sam početak sledeće godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes predstavio novi 1.6 dizel

Mercedes će u E i C Klasu ugrađivati svoj novi 1.6 litarski dizel motor ...

Da li je ponovo oživela Mercedesova dieselgate noćna mora?

Nemačka neprofitna organizacija Deutsche Umwelthilfe u svom izveštaju tvrdi da Mercedes u motorima i ...

Formula 1 – Ricciardo van staze u Zandvortu

Formula 1 – Ricciardo van staze u Zandvortu, a na njegovo mesto u bolidu ...

Mercedes AMG predstavio novi hot hatch – A35 4Matic

Mercedes AMG je predstavio svoju prvu verziju poslednje generacije A-Klase hatchback, pod oznakom A35 ...

Honda i Nissan se udružuju u alijansu

Honda i Nissan se udružuju u alijansu kako bi zajednički radili na razvoju novih ...

I zvanično je potvrđeno – Red Bull pravi svoje F1 motore

Honda i Red Bull su i zvanično postigli dogovor pa austrijska kompanija pored energetskih ...