fbpx

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači da se ne radi na jednom od najbržih serijskih automobila

Foto: Koenigsegg

Neko vreme nismo ništa čuli od Jesku, naslediniku Koenigsegg Agere RS, u drumskom bolidu koji ima “skroman” cilj da bude brži od Bugatti Chiron Super Sport 300+. To što tišina vlada oko Jeska ne znači da se u Koenigseggu ne radi pun gas. Tek da prekine tišinu, kompanija je pustila kratak video sa zvukom motora, koji bi Jesko trebao da potera do ogromnih brzina.

Motor je potpuno novi V8, zapremine 5.0 litara da dva turbo kompresora, a fabrika dodaje i da se u njemu nalazi najlakše kolenasto vratilo (radilica) ikada ugrađeno u jedan V8 motor, mase od samo 12.5 kilograma. A pomenuto kolenasto vratilo moraće da izdrži pravu torturu i zavrti se do limitera koji se nalazi tek na 8.500 o/min. Iz pomenutog agregata, kupcima će švedska marka hiper automobila ponuditi dve snage, i to u zavisnosti od goriva. Sa standardnim bezolovnim benzinom na raspolaganju će imati 1.280 KS, a kada se u rezervoar sipa E85 biogorivo (85% etanol), veliki V8 stiže do 1600 KS, i maksimalnih 1.500 Nm pri 5.100 o/min, mada već od 2.700 o/min isporučuje ogromnih 1.000 Nm.

Foto: Koenigsegg

Da bi ostvario svoj cilj, trebaće mu mnogo, jako mnogo snage. Da bi nadmašio Bugatti Chiron moraće da ide brže od 490.4 km/h, a ulazak Klub 300 (300 milja na čas, koje je Chiron već premašio i postigao 304.7 mph) kao svoju misiju vide i Hennessey Venom F5 i SSC North America sa Tuatarom.
Koenigsegg će proizvesti 125 komada Jeska, koji su, manje-više, već kaparisani. Još pre premijere Jeska u Ženevi u martu 2019. bilo je prodato 83 komada, a ostalih 42 u narednih pet dana nakon premijere. Kako bi se reklo, Jesko se prodavao “kao alva”, po početnoj ceni od 2.8 miliona dolara, bez dodatnih želja i opcija. Serijska proizvodnja bi trebala da počne krajem 2020. i to brzinom od jednog vozila nedeljno, što znači da će se poslednji poručioci dobrano načekati dok do njihove garaže ne stigne kupljeni Jesko, okvirno, 2023. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BRX Hunter za Dakar reli iz Prodrivea

Organizatori Dakar relija se žale da nikada nije bilo manje prijavljenih posada, ali će ...

Potpuno električni Mercedes EQA stigao u Srbiju

Na srpskom tržištu predstavljen je potpuno novi EQA, ulazni model u električni svet Mercedes-EQ ...

Lansiranje Mercedes-AMG One hiper automobila odloženo

Lansiranje Mercedes-AMG One hiper automobila je pomereno za drugu polovinu 2020. godine Lansiranje Mercedes-AMG ...

Fernando Alonso se oprašta od Formule 1

Nakon meseci spekulacija, Fernando Alonso je objavio da se na kraju sezone oprašta od ...

Zvanično otvoren prodajni salon brenda Ford u Crnoj Gori

Zvanično otvoren prodajni salon automobilskog brenda Ford u Crnoj Gori Zvanično otvoren prodajni salon ...