fbpx

WRC – Tanak se vraća u Hyundai i20 Rally 1

WRC – Tanak se vraća u Hyundai i20 Rally 1 nakon samo jedne sezone provedene u M-Sport Ford timu

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202211130123 // Usage for editorial use only //

WRC – Tanak se vraća u Hyundai i20 Rally 1 nakon samo jedne sezone provedene u M-Sport Ford timu, u koji je otišao upravo iz WRC tima Hyundai, i to poprilično nezadovoljan štpo automobilom, što odnosima u timu. WRC Šampion sveta iz 2029. godine pobedio je u M-Sport Puni na poslednjem reliju održanom u Čileu, ali se tokom sezone više borio sa nepoudanom Pumom, nego sa konkurentima, iako je bio veoma brz kada je automobil funkcionisao.
U Hyundai WRC timu, u koji je došao kao aktuelni šampion sveta Tanak je proveo tri sezone od 2020 do 2022.
Sledeće WRC sezone biće više nego zanimljivo pratiti kakva će biti dinamika u timu, obzirom da će Ott Tanak ponovo biti timski kolega sa Thierryjem Neuvilleom, sa kojim je već delio timski „šator“, a koji je petostruki WRC šampion sveta. Nakon što je Tanak napustio WRC tim Hyundai, šef tima Cyril Abiteboul je vrlo jasno promovisao Neuvillea u timskog vozača Broj 1 i primenjivao timske naredbe u Švedskoj i an Sardiniji. Abiteboul je već upitan da li će i naredne, 2024. godine važiti sistem vozačke hijerarhije, nekadašnji šef Renault Formula 1 tima je odgovorio da će biti drugačije sa dvojicom vozača sposobnih da se bore za titulu. „Verujem da nakon što smo objavili šta radimo sa dva naša automobila Hyundai i20 rally 1 moramo da odlučimo šta ćemo raditi sa trećim a možda i četvrtim automobilom. Da, svakako biće izazovno voditi dva vrhunska vozača, ali verujem da smo kao tim dobro organizovani da postignemo harmoničan tim čiji jedini cilj su rezultati.Tokom WRC sezone 2023. mnogo smo naučili i mislim da nismo bili spremni za dvojicu vozača kalibra Neuvillea i Tanaka“, kaže Abiteboul.
„Prošle sezone su se međusobno „gurali“ i tim Hyundai je došao do pet pobeda, dok ove godine imamo samo jednu i to više ne želimo da se ponovi, verujem da naš automobil može više, tim pre što je bolji i pouzdaniji nego prošle godine“, dodaje Abiteboul.

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM Foto // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202211100018 // Usage for editorial use only //

Tanak i Abiteboul su jednoglasni da imaju nezavršenog posla u Hyundai Motorsportu. Povratak Tanaka svakako je velika stvar za Hyundai Motorsport i nemoguće je ne očekivati sa nestrpljenjem sledeću sezon. Ceo tim Hyundai veruje i nada se može prekinuti dominaciju vozača u Toyotama. Sam Tanak je vrlo jednostavan u svojim ciljevima: „ Naš cilj je novo poglavlje, ali ništa manje od osvajanja sve tri titule. Sa novom strukturom tima imamo sve alate potrebne da to i uradimo“, kaže WRC šampion Sveta iz 2019. Da li stvarno Hyundai može da zaustavi niz od tri konstruktorske titule za Toyotu i četiri (uskoro verovano i pet) uzastopnig vozačkih titula vozača Toyote? Svakako, tim Hyunda i će u narednu sezonu ući ojačan, ali je pitanje kako će kao tim funkcionisati Neuville, dugogodišnja zvezda tima, ali bez titule i Tanak, bivši šampion, ali koji u Hyundaiju nije postigao isto. Abiteboula čeka ozbiljan diplomatski zadatak da iz vozača i tima izvuče najbolje i dođe do željenih titula. Ono što je sigurno, ljuboitelji WRC-a će uživati, u to nema sumnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Megane GT – trening za RS

Da li je Renault Megane GT dobar trening za dolazeći Megane RS? Ima manje ...

WRC – Tanaku pobeda Rovanperi titula

Ott Tanak je pobedom u Belgiji došao do druge uzastopne WRC pobede u sezoni ...

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji sa još više snage, većom autonomijom ...

Kalifornija razmatra zabranu automobila na fosilna goriva

Kalifornija razmatra uvođenje zakona koji bi zabranio prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel ...

Neuville u Španiji do svoje druge WRC pobede u sezoni

Thierry Neuville je u Španiji došao do svoje druge ovogodišnje WRC pobede, a odluku ...

Trka 24 časa Lemana se vozi za vikend

Trka 24 časa Lemana, legendarna trka izdržljivosti vozi se za vikend, a među posadama ...