fbpx

Opoziv za hiljade Nissan Ariya

Opoziv za hiljade Nissan Ariya usledio je nakon što je otrkivena softverska greška koja može da izazove probleme

Opoziv za hiljade Nissan Ariya usledio je u SAD nakon što je otrkivena softverska greška koja može da izazove probleme. Otkriveno je da u električnom modelu Nissan Ariya softver u inverteru može da prepozna nepostojeći kratak spoj i iznenada prekine isporuku snage do pogonskih točkova. Zbog toga je Nissan u SAD objavi opoziv za 9.813 komada modela Ariya godište 2023.
„Softver invertera može da detektuje kratak spoj i zbog toga potpuno ugasi elektrositem vozila, što za rezultat ima trenutan i kompletan giubitak pogonske snage“, stoji u izveštaju. Mogućnost kvara a samim tim i opoziv važi za verzije modela Ariya sa prednjim i pogonom na svim točkovima, ali niti jedan drugi model Nissana nije u problemu, obzirom da Ariya ima jedinstven elektromotor.
Nissan očekuje da 100% opozvanih primeraka električnog SUV-a ima ovaj kvar u kompjuterskom programu.
U izveštaju piše sa maleni dlić provodnika iz pogonskog motora može izazvati kratkotrajan kratak spoj u kliznim prstenovima, rotirajućim elementima koji sprovode snagu ili električne signale, koji su krucijani za rad elektromotora. Ovakav kratkotrajan kratak spoj može aktivirati privremenu isporuku snage, uključujući “EV System Off” obaveštenje na instrument tabli. Isporuka obrtnih momenata na pogonske točkove takođe može biti prekinuta sve dok se sistem koji štiti pogonsku jedinicu ne rastartuje. Međutim, problem može nastati ukoliko dođe do ovakvog gašenja sistema u vožnji pri velikoj brzini, što može izazvati saobraćajnu nezgodu.
Serviseri će na svih 9.813 vozila uraditi reinstalaciju softvera kako bi se otklonio kvar besplatno. Nissan je otkrio potencijalni problem u januaru 2022. a nakon toga pristigao je prigovor kupca iz Kine. Više sličnih slučajeva zabeleženo je u Kaliforniji i Oklahomi tokom septembra ove godine.
Ovo nije prvi problem sa kojim se Nissan Ariya susreće. Početkom ove godine povučeno je preko 1.000 komada u SAD zbog mogućnosti da upravljač otpadne sa stuba upravljača zbog neispravne ili nedovoljno pritegnute navrtke. Prodaja modela Nissan Ariya počeo je ove godine u SAD, a problemi koji se nižu na idu na ruku ovom modelu. Čak i bez problema sa kvalitetom, Ariya nije previše uspešno startovala sa prodajom. Nissan je u pvoj polovini 2023. godine prodao 9.400 električnih vozila u SAD, od čega su više od polovine Ariye, doke prodaja EV modela Leaf malo pala.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30 za 2024. godinu sa poboljšanim ...

Ferrari Purosange konačno pokazan javnosti

Ferrari Purosange je otkriven javnosti, poslednji stiže na teren, a da li će biti ...

SSC Tuatara baš nema sreće sa rekordom

SSC Tuatara je postavila rekord za najbrži serijski automobil koji je osporen, a u ...

Rolls-Royce Spectre predstavljen u Parizu

Rolls-Royce Spectre, prvi potpuno električni superluksuzni model čuvene marke predstavljen je na salonu automobila ...

Formula 1 – VN Sao Paula Russelu

Formula 1 je svoju pretposlednju trku sezone imala na stazi Interlagos u Brazilu a ...

Hyundai predstavio Ioniq 5 sa 800 voltnom tehnologijom

Hyundai je i zvanično lansirao svoju električnu marku predstavljanjem modela Ioniq 5, električnog crossovera ...