fbpx

Toyota GR Yaris na krilima WRC titule

Toyota se prošle godine konačno dočepala WRC titule, pa je logično i da je proslavi vatrenim GR Yaris izdanjem, koje je upravo prikazano

Foto: Toyota

Do sada Toyota Yaris nije bio sportski mališan za kojim su seo okretale glave, ali nakon osvajanja WRC titule u 2019. stvari su se iz osnove promenile. Upravo je prikazana džepna raketa GR Yaris, uz mogućnost da je zapravo samo najava još snažnije GRMN verzije.

Foto: Toyota

Toyota je u GR Yaris „upakovala“ sve što se poželeti može u vatrenom hot-hatch-u. Kao prvo, pogon je najsnažnji turbo trocilindraš na svetu. Iz 1.6 litara ovaj potpuno novi motor izvlači 257 KS i još impresivniji 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iako je dobio i pogon na svim točkovima i Torsen centralni diferencijal sa ograničenim proklizavanjem Yaris sa nije previše „ugojio“ i masa mu je samo 1.280 kilograma, uz manuelni šestostepeni menjač. A da je prava mala raketa potvrđuju performanse: 0 do 100 km/h za manje od 5.5 sekundi, maksimalna brzina 230 km/h.

Foto: Toyota

Činjenicu da ima razumnu masu GR Yars može a zahvali primeni polimera ugljeničnim vlaknima i aluminijuma, na sličan način kao što se koriste i za Yaris WRC. Šta više, zadnje oslanjanje sa dvostrukim trouglastim ramenima je još jedno preuzimanje WRC konstrukcije, kao i proširen trag točkova za 91 mm smanjena visina krova vozila. GR Yaris ima troja vrata, a zbog uštede u težini i prednje prozore bez rama.

Foto: Toyota

Vozači će imati na raspolaganju tri moda vožnje koji variraju rad centralnog diferencijala. U Normal modu raspodela snage je 60:40 % napred pozadi, u Sprot modu menja se u 30:70%, dok je u Track modu 50:50%. Vredi pomenuti i da je fabričko podešavanje takvo da je pogon u stanju da automatski prebaci snagu na prednju ili zadnju osovinu u odnosu na uslove podloge i komande vozača.

Foto: Toyota

Da bi se bolje razumela cena koja će biti od 35 do 40.000 evra, traba znati da je ovo zaista specijalno vozilo koje će se proizvoditi u toyotinom pogonu Motomachi, na posebenoj proizvodnoj liniji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sin milijardera bi mogao da postane predsednik Tesle

James Murdoch, sin milijardera Ruperta Murdoch, je navodno glavni kandidat za preuzimanje uloge predsednika ...

Predstavljena Toyota C-HR Prologue

Toyota C-HR Prologue je prva – ali vrlo stvarna – vizija automobila za kojom ...

Formula 1 – Aston Martin pokazao pravi bolidi

Formula 1 se i zvanično budi, Aston Martin je bio hrabar i na premijeri ...

Potpuno novi BMW X1 premijerno predstavljen u Beogradu

Potpuno novi BMW X1 premijerno je predstavljen domaćoj publici u THE BMW Store-u u ...

Akcijska ponuda za BMW X6

BMW X6 sa akcijskim cenama na početku 2019. BMW Srbija je za sam početak ...

Rekordni gubici za Teslu

Teslin prvi pokušaj masovne proizvodnje ne ide kako su se nadali, sudeći po rekordnom ...