fbpx

Audi Sport planira RS modele na zasebnoj platformi

Audi Sport planira RS modele na zasebnoj platformi, a posebna platforma za električne RS modele tek stiže

Audi RS6 Avant

Audi Sport planira RS modele na zasebnoj platformi, a posebna platforma za električne RS modele tek stiže. Iako je još uvek dosta onih koji nisu oduševljeni činjenicom da Audi, kao i cela Volkswagen Grupa, prelazi na elektro pogon, postoje dobre vesti, barem kratkoročno – za Audi motor sa unutrašnjim sagorevanjem još nije mrtav. Audi još uvek planira da lansira modele sa SUS motorima, a još bolja vest je da će neki od tih modela dobiti i potpuni RS tretman.
Proslavljajući 40 godina postojanja Audi Sport GmbH, koji se do 2016. zvao Quattro GmbH, sportsko odeljenje marke sa četiri prstena radi na novim modelima. To je zvanično otkrio CEO Audija Marc Lichte u podužem intervjuu za oficijelni Audi media sajt. Pojanio je da će svi budući Audi RS modeli koristiti dve platforme, Premium Platform Electric (PPE) za električna vozila visokih performansi i Premium Platform Combustion (PPC), za modele sa SUS motorima. Iako Lichte, razumljivo, nije sve otkrivao, logika kaže da će novu platformu dobiti veći RS modeli koji trenutno koriste MLB platformu.
Iako TT RS i R8 definitivno odlaze u penziju bez direktnih naslednika, biće još jedan “krug” klasičnih RS modela. Špijunske “oči” odavno su uočile novi RS6 Avant koji je u razvoju, kojem će se priklučiti i novi RS4 Avant, koji će biti “prekršten” u RS5 Avant. Trebalo bi se da se pojave i novi RS5 Sportback kao i veći RS 7 Sportback.

Audi Q8

Nedavno su osveženi Q8 i SQ8 i samo je pitanje dana kad će ima se priključiti i RS Q8. Sledeća generacija Q5 bi konačno trebala dobiti RS Q5 verziju koja dobrano kasni. Svi pomenuti modeli koriste MLB platformu VW Grupe još od 2012. godine, a na kojoj se nalaze i VW Touareg, Lamborghini Urus, Porsche Cayenne i Bentley Bentayga.
Sebastian Grams, šef Audi Sporta već je nagovestio da bi dobro poznati petocilindraš u penziju mogao otići uz “veliki prasak” uz još jaču verziju RS3. Poznati 2.5 Turbo trenutno ima 400 KS, a još više bi mogao dobiti u restilizovanom RS3. Samo je pitanje da li će i hatchback i limuzina dobiti više “konja”. Za sada još su živi Audi RS Q3 i RS Q3 Sportback, koji dele platformu upravo sa RS3.
Koliko god delovala zanimljiva bliska budućnost Audi RS modela, ipak je samo kratkoročna. Iz Ingolštada je najavljeno da lansiranje poslednjeg modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem stiže tokom 2025. godine, a svi novi modeli od 2026. godine biće električni. Do 2033. Audi želi da potpuno obustavi proizvodnju modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i potpuno pređe na električna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi otkrio spektakularnu Grandsphere kupe – limuzinu

Nakon Skysphere kabrioleta Audi je otkrio i drugog člana konceptne porodice, spekatakularnu kupe limuzinu ...

Bugatti Chiron postavio novi rekord!

Proizvođač hiper automobila Bugatti je postavio novi svetski rekord za serijski automobil. Za volanom ...

Zamrznut razvoj motora u Formuli 1 od 2022. godine

Svi timovi Formule 1 jednoglasno su glasali za zamrzavanje razvoja pogonskih jedinica od 2022. ...

Hennessey je testirao motor iz Venoma F5 sa preko 2,000 KS

Hennessey je izazvao ogromnu pažnju u Pebble Beachu sa svojim 7.6 litarskim twin turbo ...

Sin milijardera bi mogao da postane predsednik Tesle

James Murdoch, sin milijardera Ruperta Murdoch, je navodno glavni kandidat za preuzimanje uloge predsednika ...

Nakon četiri godine unapređena Seat Arona

Kompaktni crossover Arona označio je prekretnicu za Seat špansku marku u VW Grupi – ...