fbpx

MotoGP – od 2027. agregati od 850 cm³

MotoGP – od 2027. agregati od 850 cm³ umesto aktuelnih „hiljadarki”, nakon što je postignut konsenzus među proizvođačima

Foto: KTM Media // Rob Gray (Polarity Photo)

MotoGP – od 2027. agragati od 850 cm³ umesto aktuelnih „hiljadarki”, nakon što je postignut konsenzus među proizvođačima. Nova pravila o radnoj zapremini pogonskih jedinica zameniće aktuelna koja su na snazi još od 2012. godine.
Još letos, Gigi Dall’Igna šef Ducati Corse je rekao da samo dva od pet proizvođača koji se takmiče u MotoGP klasi nisu prihvatili predlog o smanjenju radne zapremine agregata u najjačoj klasi šampionata sveta u motociklizmu. Međutim sada je za Speeweek portal Pit Beirer šef KTM motorsporta izjavio da se i austrijski proizvođač (koji se takmiči i sa svojom markom GasGas) saglasio sa izmena pravila za 2027. godinu: “Prihvatili smo smanjenje radne zapremine agregata na 850 cm³. Verujemo da je to relativno razumno smanjenje motora. Ako agregatu oduzmete 150 cm³ oduzećete snagu i obrtne momente MotoGP klasi, ali i sa 850 cm³ mogu se naći neka zanimljiva rešenja. Sada postoji stabilna većina o ovoj odluci”, kaže Beirer.

Foto: Piaggio Group Media

Aprilia je bila najtvrdokornija u neprihvatanju smanjenja radne zapremine agregata MotoGP motocikala, ali prema Beireru, i marka iz Noalea se saglasila. “Aprilia bi više volela da u principu zadrži agregate od 1.000 cm³. To je bio njihov originalni stav. Međutim, nakon mnogo razgovora i diskusija, usaglasili smo se za 850 cm³, što ima mnogo pozitivnih aspekata. Naravno, uvek je uključen i faktor troškova kada se pravi ovako radikalna promena u konstrikciji pogonskih jedinica, i svakako bi bilo jeftine nastaviti sa aktuelnim. U osnovi, nije samo Aprilia zabrinuta za povećanje troškova, svi smo zabrinuti”, kaže Beirer.
U međuvremenu, pojavila se informacija o potencijalnoj novoj marki koja bi zauzela još dva raspoloživa mesta na MotoGP gridu. MV Agusta bi se mogla pridružiti MotoGP šampionatu. Legendarna italijanska marka deo je Pierer Mobility Groupe kao i KTM i GasGas, a Beirer kaže da bi se MV Agusta mogla naći u najjačoj MotoGP konkurenciji nakon 2026. godine, ali samo ako se otvare planovi za budućnost ove marke. “Postoji mogućnost da u MV Agusta u MotoGP uđe kao zasebna marka. Mora se od nečega početi. Iako je MV Agusta osvajala brojne titule i šampionate, danas je pizicionirana kao luksuna a ne sportska marka. Ipak, ne odbacujem mogućnost da nakon 2026. godine MV Agusta uđe u MotoGP šampionat”, baže Beirer

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquez lavljeg srca do pol pozicije u Brnu

Marc Marquez je na poluvlažnoj stazi u Brnu imao najviše hrabrosti i preciznosti, ali ...

MotoGP finale u Portimau je pod znakom pitanja

Finale MotoGP šampionata 2020. koje bi trebalo da se održi 22. novembra nalazi se ...

Potpuna dominacija Quartarara u Holandiji

Fabio Quartararo je na stazi TT u Asenu odvezao brilijantnu trku od starta do ...

Marquez doživeo težak pad na prvom Moto GP treningu u Buriramu

Aktuelni MotoGP šampion i vodeći u šampionatu Marc Marquez doživeo težak pad na prvom ...

MotoGP – VN Portugala za Quartarara

MotoGP trka za Veliku nagradu Portugala na stazi Algarve pripala je branocu titule Fabiu ...

MotoGP i Honda bez Marqueza u Brnu

Treća ovogodišnja MotoGP trka u Brnu proći će bez branioca titule Marca Marqueza, koji ...