fbpx

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro i to skoro pet godina nakon što je predstavljena kao koncept

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro i to skoro pet godina nakon što je predstavljena kao koncept pod kodnim imenom AM-RB 003. Zapravo, novi hiperautomobil sa hibridnim pogonom još nije gotov. Aston Martin je medijima dostavio zvanične fotografije sa testiranja na stazi Silverstone.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Kao što je Aston Martin Valkyrie godinama kasnio, Valhalla tek treba da konačno bude spremna za serijsku proizvodnju, a u osnovi, za britansku marku ima poprilično veliko značenje, obzirom da će biti prvi „Super Aston“ sa hibridnim pogonom. Aston Martin Valhallu pokreće 4.0 V8 sa kolenastim vratilom koje klipove raspoređuje u ravni, a pored toga točkove pokreću i tri elektromotora – dva na prednjoj osovini i jedan integrisani u menjač na zadnjoj. Valhalla obećava, još odavno, mnogo snage, čak preko 1.000 KS (tačno 1012 KS), uz vektorisanje obrtnih momenata na prednjoj osovini. Šta više, elektromotori na prednjoj osovini služe i za vožnju unazad, obzirom da menjač nema hod unazad kako bi imao što manju masu.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Pored pogona na svim točkovima Aston Martin Valhalla će imati i mnogo aktivne aerodinamike, uključujući i veliko i pokretno zadnje krilo. U ukupnom bilansu, karoserija i aerodinamički elementi biće sposobni da pri 240 km/h generišu preko 700 kilograma nizgonske sile i Valkhallu drže čvrsto zalepljenu za asfalt. Fabrika tvrdi da je Valhalla provela stotine časova u aerodinamičkom tunelu, uporedo sa inženjerima Aston Martin Formula 1 tima.
Valhalla je važan model za Aston martin upravo zbog toga što je korak ka elektrifikaciji marke, što svakako neće radovati ljubitelje klasično velikog benzinca. Prvi električni Aston Martin trebao bi se pojaviti 2025. godine, mada je i to veliko pitanje obzirom na sada već tradicionalna zakašnjenja komapnije iz Gaydona, tim pre što navodno kompanija razvija sopstvenu električnu platformu.

Aston Martin Valhalla // Foto Aston Martin Media

Ako ne bude više kašnjenja i odlaganja, proizvodnja Aston Martin valhalle treba da počne tokom sledeće godine, a predviđeno je da bude proizvedeno 999 komada. Još se ne zna ni koliko će koštati, ali navodno znatno manje od Valkyrie za koju mora da se plati 3.17 miliona evra. U svakom slučaju i cena Valhalle će biti sedmocifrena brojka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Škoda zvanično predstavila model Scala

Sa novim karakterom, novom tehnologijom i novim imenom, Škoda Scala potpuno redefiniše segment kompaktnih ...

Stiže nova generacija digitalnih kokpita

Ditalni kokpiti sa velikim ekranima više nisu nikakva novost, a nova rešenja već čekaju ...

CEO FCA Mike Manley prodao svoje deonice

Da li zbog toga što ne veruje u budućnost kompanije, li zbog nečega drugog, ...

Audijev najbrži kabrio ikada

Audi je predstavio svoj najbrži kabriolet ikada. R8 Spyder V10 Plus. Iza podugačkog imena ...

Lotus Elise bi mogao preživeti bez Lotusa

Svi aktuelni modeli Lotusa se gase, ali Elise bi mogao preživeti ukoliko se pojavi ...

Amaroku Internacionalna nagradu za najbolji pick-up u 2018.

Amaroku Internacionalna nagradu za najbolji pick-up u 2018. Volkswagen privredna vozila osvojila su prestižnu ...