fbpx

Kineski BYD gradi fabriku u Mađarskoj

Kineski BYD gradi fabriku za proizvodnju PHEV i električnih automobila u Mađarskoj i pojačava pritisak na evropsku autoindustriju

BYD

Kineski BYD gradi fabriku za proizvodnju PHEV i električnih automobila u Mađarskoj i pojačava pritisak na evropsku autoindustriju, ali i na maku Tesla koja još uvek dominira segmentom električnih automobila. Fabrika BYD koja će biti izgrađena blizini Segedina, što znači i u našoj blizini proizvodiće plug-in hibridna i potpuno električna vozila za evropsko tržište i zapošljavati nekoliko hiljada radnika.
Odluka kompanije BYD doneta je nakon godinu dana odmeravanja mogućnosti i lokacija za budući pogon, a kao potencijalne lokacije figurirali su i Francuska i Nemačka, nadajući se da će pored zapošljavanja lokalnog stanovništva doći i do velikih kineskih investicija.
BYD je neskriveno ambiciozan i planira da do kraja decenije u Evropi ostvari tržišni udeo od 10%. BYD je u Evropi tokom novembbra ove godine prodao oko 13.000 vozila, a najprodavaniji model bio je Atto 3 sa 11.000 prodatih komada.
BYD želi da se širi na evropsko tržište i postane konkuretan u naredne dve do tri godine, obzirom da je po svim procenama na svom lokalnom tržištu u Kini dostigao maksimum. Pretpostavlja se da će novi pogon biti kapaciteta oko 200.000 vozila, ali da će do pune produkcije doći postepeno.
BYD i Vlada Mađarske nisu izneli podatke o vrednosi ugovora, kao ni rokove u kojima treba da bude završen pogon.

BYD

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Szijjarto kaže da će Mađarska obezbediti subvencije za BYD pogon, ali tek nakon što Evropska Komisija da zeleno svetlo. Szijjarto kaže da će investicija BYD biti jedna od najvećih u istoriji ekonomije Mađarske. Dekretom koji je doneo Predsednik Mađarske Viktor Orban dodeljeno je 120 miliona evra iz budžeta kako bi se unapredile saobraćajnice, pruga, snabdevanje vodom, elektro i gasna infrastruktura u indistrijskom parku Segedin, iako se u dokumentu nigde ne spominje BYD. BYD već ima pogon u Mađarskoj u Komaromu, gde proizvodi električne autobuse.
Inače, Mađarska je već postala jedan od glavnih centara za proizvodnju električnih vozila, kroz koje je došla do oko 20 milijardi evra investicija u poslednjih pet godina. Mercedes-Benz, Audi i Suzuki imaju svoje pogone u Mađarskoj, a novi BMW pogon u Mađerskoj će proizvoditi Neue Klasse električne automobile od 2025. godine.
Kineske marke kao što su BYD, SAIC Motor i Nio šire se na evropsko tržište kako bi manje zavisili od sopstvenog kineskog tržišta, gde je profit umanjila hiperprodukcija i rat cena sa Teslom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polovnjaci – i skoro novi automobili mogu da imaju vraćenu kilometražu

Polovnjaci – i skoro novi automobili mogu da imaju vraćenu kilometražu, kaže studija koja ...

Alex Zanardi i treći put operisan

Italijanski vozač Alex Zanardi prošao je kroz još jedan operativni zahvat koji je trajao ...

Nissan ulazi u Formulu E

Počinje odbrojavanje do Nissanovog premijernog nastupa u prvenstvu električnih bolida Nissan će se takmičiti ...

Formula 1 – Porsche kupuje pola tima Red Bull?

Formula 1 od 2026. dobija Porsche i Audi a u javnosti se pojavio prvi ...

Novi Audi A6 zvanično pokazan

Audi je otkrio novu, petu generaciju modela A6 koju će zvanično pokazati na auto ...