fbpx

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati i do 600 KS, ali električnih

BMW Serije 5 Touring

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati i do 600 KS, ali električnih. Nakon što je Serija 5 u limuzinskom karoserijskom obliku doživela premijeru 2023. došao je red i na karavan koji još uveok opstaje u modelnoj ponudi iz Minhena. A novai BMW Serije 5 Toauring je velik, ozbiljno velik. Nakon limuzine, i karavan je praktično dostigao dužinu prethodne generacije Serije 7. Tačnije, BMW Serije 5 Touring sada je dug čak 5.060 m, a porastao je i u širinu i u visinu.

BMW Serije 5 Touring

Oni koji kupuju karavan zbog velikog prtljažnika, biće zadovoljni osznovnom zapreminom do visine prozora koja je 570 litara, a koja preklapanjem naslona zadnje klupe raste na 1.700 litara. Poređenja radi, po ovoj osnovi nešto je bolji od Audija A6 Avant, ali nešto lošiji od Mercedesa E-Klase Estate. Zanimljivo je da se zapremina prtljažnika ne smanjuje čak i kada se za pogon odabere plug-in hibridna verzija ili električna.

BMW Serije 5 Touring

Po pitanju pogona, BMW Serije 5 Tourin je zanimljiv i ima praktično sve – benzinski, dizel, PHEV i električni. Zanimljivo je da 2.0 benzinska verzija ne postoji, nego 530e, koji u kombinaciji 2.0 benzinca i elektromotora stiže do 300 KS, a na struju se može voziti do 100 kilometara. Naslabija verzija je 520d koja 197 KS i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok će se na leto 2024. pojaviti i verzija 540d. Obe verzije koje koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem mogu imati zadnji ili pogon na svim točkovima.

BMW Serije 5 Touring

Kao i limuzina, BMW Serije 5 Touring odmah će biti ponuđen i kao i5 verzija, odnosno sa elektro pogonom. BMW i5 eDrive40 Touring ima jedan elektromotor od 340 KS i430 Nm i napaja se iz baterije od 81,2 kWh, a radni napon je od 400 volti.

BMW Serije 5 Touring

Snažnija i uopšte najsnažnija verzija novog BMW-a Serije 5 Touring je i5 M60 xDrive, koji na prednjoj osovini ima elektromotor od 261 KS, a na zadnjoj od 340 KS, odnosno ukpuno 600 KS. Baterija je takođe 81.2 kWh, a uz ovoliku raspoloživu snagu i5 M60 xDrive do 100 km/h ubrzava za 3.9 sekundi, dok je maksimalna brezina ograničena na 230 km/h. Fabrika prema WLTP deklariše autonomiju do 500 kilometara, što znači da je u realnom životu oko 350 kilometara između dva punjenja baterije.
Prema najavama proizvođača u evropske salone automobila BMW Serije 5 Touring stiže u maju ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dakar Reli 2022 – i Mister Dakar došao do prve etapne pobede

Pobedu na 10. etapi Dakar Relija 2022 osvojio je Stephane Peterhansel u Audiju, zabeležio ...

Usvojena uredba o subvencionisanju eko vozila

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila ...

Pagani Huayra R i atmosferski V12 najavljeni u kratkom videu

Sledeća i najverovatnije poslednja verzija Pagani Huayre jeste automobil sa fokusom na trkačku stazu ...

Hennessey pokazao prvi serijski Venom F5

Iako se dosta toga o Venomu F5 zna od ranije, Hennessey je tek sada ...

Donald Tramp preti porezom na uvoz evropskih automobila

Predsednik SAD, Donald Tramp, je izjavio da će uvesti porez na uvoz evropskih automobila, ...

Red Bull F1 preuzima kadar iz Mercedes-AMG F1 tima

Nakon što je iz Mercedes-AMG tima Formule 1 u svoje redove preveo Bena Hodgkinsona, ...