fbpx

Iznenađujući podaci sa tržišta polovnih automobila u 2023.

Iznenađujući podaci sa tržišta polovnih automobila u 2023. godini: od popularnih boja vozila do statistike prevare sa kilometražom

Polovni Automobili / CarVertical

Iznenađujući podaci sa tržišta polovnih automobila u 2023. godini: od popularnih boja vozila do statistike prevare sa kilometražom. Iako je tržište polovnih automobila tokom godina postalo transparentnije, još uvek ima prostora za poboljšanje. Prema istraživanju kompanije za obradu podataka o automobilima, carVertical, polovina BMW vozila na platformi bila je oštećena. Pored toga, ona predstavljaju i popularnu metu kradljivaca sa udelom od 17,7%. U 2023. godini, 7,5% svih vozila proverenih na platformi imalo je promenjenu kilometražu, što iznosi ukupno 7,7 milijardi kilometara. Volkswagen Golf preuzima titulu najpopularnijeg automobila u 2023. godini i prestiže seriju BMW 3.
BMW automobili najčešće učestvuju u saobraćajnim nezgodama
U 2023. godini, na platformi carVertical je uočeno 1,78 miliona slučajeva oštećenja, što predstavlja porast u odnosu na 1,4 miliona u prethodnoj godini. Najveći iznos oštećenja povezan je sa jednim Lamborghini Huracan vozilom, koje je pretrpelo štetu u vrednosti od 250.000 evra. Ukupna šteta naneta vozilima u istraživanju premašila je 4,4 milijarde evra. U 2022. godini ovaj iznosi je bio 5,1 milijardu evra.
BMW je brend sa najviše oštećenja na platformi, sa 48,4% od ukupnog broja automobila koji imaju evidenciju oštećenja. Za njim mnogo ne zaostaju ni Audi (43,9%), Škoda (43,7%), Dacia (43,5%) i Lexus (42,4%). U proseku je bilo oštećeno 39,3% svih polovnih vozila proverenih na platformi, što ukazuje na to da je verovatnoća kupovine automobila sa sumnjivom prošlošću prilično velika.
Luksuzni nemački automobili najviše privlače kradljivce
Prošle godine je na platformi carVertical uočen veliki broj ukradenih vozila. Međutim, u Evropi stvarni broj krađa može biti i stotinu puta veći, budući da ukradeni automobili retko dospevaju na tržište polovnih vozila. Oni se najčešće rastavljaju i prodaju kao delovi na crnom tržištu.
BMW automobili su najpoželjniji među kradljivcima, jer 17,7% svih ukradenih vozila na platformi pripada ovom nemačkom proizvođaču. Prestupnike privlače i modeli vozila Mercedes-Benz (15,3%) i Audi (12%), što ukazuje na to da bi vlasnici luksuznih vozila trebalo da budu oprezni. U prvih 5 mesta nalaze se i Ford (6,1%) i Volkswagen (5,4%).
Većina ukradenih automobila proizvedena je između 2016. i 2019. godine, budući da su vozila stara 5–7 godina veoma tražena na tržištu polovnih automobila. Većina ukradenih automobila proizvedena je 2016. godine – 12,4%.
Svaki 13. automobil ima promenjenu kilometražu
Od svih vozila proverenih na platformi carVertical u 2023. godini, 7,5% je imalo promenjenu kilometražu. To znači da je na svakom 13. automobilu na tržištu izvršena zloupotreba odometra, zbog čega su kupci preplaćivali takva vozila. Na platformi je zabeleženo ukupno 7,7 milijardi promenjenih kilometara, što predstavlja blagi porast u odnosu na 7,4 milijarde iz prethodne godine.
Najveća promena kilometraže u godini odnosi se na Volvo V70 – njegova kilometraža je promenjena za neverovatnih 450.000 kilometara. Teško je i zamisliti kolika je bila stvarna kilometraža ovog automobila pre promene. Međutim, još niko nije nadmašio model Toyota Rav 4, na čijem se odometru prikazivalo 993.000 pređenih kilometara.
Određeni brendovi vozila su podložniji prevari sa kilometražom. Ona je bila promenjena kod 14,3% svih Opel automobila, zbog čega se posebno ističe važnost provere istorije prilikom razmatranja kupovine polovnog automobila. Iza Opel vozila slede Jeep (12,8%), Land Rover (11,4%), Lexus (10,8%) i Porsche (10,5%).
Prevari sa kilometražom češće su izloženi stariji automobili. Od svih automobila proizvedenih 1995. godine, kilometraža je bila promenjena kod 13,8% i zato je ovo bila najrizičnija godina za kupovinu vozila. Prevara sa kilometražom je česta i kod automobila proizvedenih između 2012. i 2016. godine, kod kojih je stopa promene kilometraže oko 11%. Odometrima novijih automobila može se pristupiti pomoću posebnih dijagnostičkih alata i za njih se ne zahteva mehanička intervencija.
Volkswagen Golf je najčešće proveravani automobil u 2023. godini.
Kada je reč o omiljenim vozilima korisnika platforme, brend BMW je zauzeo prvo mesto sa udelom od 14,7%. To znači da je 1 od 7 automobila proverenih na platformi proizveo ovaj proizvođač. Volkswagen (14,3%), Audi (11,9%), Mercedes-Benz (8,4%) i Ford (5%) takođe spadaju u popularne izbore.
Najtraženiji model na platformi carVertical u 2023. godini bio je Volkswagen Golf (zbog kojeg je izvršeno 4,91% svih provera istorije na platformi). I vozila serije BMW 3 (4,89%), Volkswagen Passat (3,8%) vozila, vozila serije BMW 5 (3,7%) i Audi A4 vozila (3,5%) predstavljala su česte izbore kupaca polovnih automobila.
Iako vozači imaju različite prioritete u pogledu boja automobila, tržištem su dominirale crna (29,6%), siva (26,6%) i bela (18,8%). Udeo neuobičajenih boja poput zelene, ljubičaste ili žute retko prelazi 1%.
U okviru studije analizirane su informacije iz 26 zemalja: Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Belgije, Mađarske, Rumunije, Litvanije, Letonije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švajcarske, Danske, Finske, Australije i Meksika. Sve činjenice se zasnivaju na agregiranim podacima kompanije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Noviteti Frankfurt 2017

Audi Pored ipak zvanične svetske premijere A8, koji je definitivno trenutno najsavremenija limuzina današnjice, ...

Porsche ponovo pomera granice kočenja

Porsche je odavno poznat i po tome da njegovi modeli imaju izvanredne kočnice, a ...

Kia Ceed u novom izdanju predstavljen u Srbiji

U Srbiji predstavljen novi Kia Ceed, čime je počela i prodaja ovog popularnog modela ...

Zbog čega je Chevrolet C8 Corvette navodno odložen?

Ljubitelji sportskih automobila bili su spremni za otkrivanje C8 generacije Corvette na proteklom Salonu ...

Ford podneo zahtev za zaštitu imena Thunderbird

Ford je podneo zahtev za registrovanje zaštitnog znaka za ime Thunderbird kod Zavoda za ...

Nikome ne treba, ali dobro zvuči Honda Mean Mower

Da li je nekome potrebna kosilica za travu koja do 160 km/h ubrzava za ...