fbpx

Mercedes-AMG E53 predstavljen sa plug-in pogonom

Mercedes-AMG E53 predstavljen sa plug-in pogonom u novoj generaciji sa mnogo snage i bez smanjenja zapremine i broja cilindara

Mercedes-AMG E53

Mercedes-AMG E53 predstavljen u novoj generaciji sa mnogo snage i bez smanjenja zapremine i broja cilindara Dva nova najsnažnija AMG predstavnika u ponudi Mercedesa E-Klase (limuzina i karavan) su se preselili u plug-in hibridni sektor.

Mercedes-AMG E53

Međutim, iako aktuelna praksa (kojom svakako nisu svi oduševljeni) podrazumeva i smanjenje broja cilindara i radne zapremine motora sa unutrašnjim sagorevanjem u slučaju modela Mercedes-AMG E53 to nije slučaj, Ne samo da nije smanjen motor sa unutrašnjim sagorevanjem, nego je čak i pojačan povećanim pritiskom nadpunjenja turbokompresora na 1.5 bara.

Mercedes-AMG E53

I dalje je pod poklopcem motora redni turbo šestocilindraš od 3.0 litara, koji je zadužen za 449 KS pogona (14 KS više nego u W213 seriji), dok je u kućište devetostepenog automatskog menjača smešten elektromotor od 120 kW (164 KS). Nominalna snaga pogonskog sistema je 585 KS, a u Race start modu je čitavih, ali i kratkotrajnih 612 KS, uz monumentalni maksimalni obrtni moment od 750 Nm

Mercedes-AMG E53

Mercedes-AMG E53 u limuzinskoj karoserijskoj verziji do 100 km/h stiže za 3.8 sekundi, dok je nešto težem karavanu potrebna desetinka više – 3.9 sekundi. Maksimalna brzina za obe verzije je elektronski ograničena na 250 km/h, dok opcioni AMG Drivers Package limiter brzine pomera na 280 km/h. Zanimljivo je i da smo na struju Mercedes-AMG E53 dohvata čak 140 km/h.

Mercedes-AMG E53

Obzirom da je plug-in hybrid, Mercedes-AMG E53 ispod poda prtljažnika ima smeštenu bateriju kapaciteta 21.22 kWh, sa kojom se prema WLTP ciklusu merenja može preći i više od 100 kilometara, mada je u stvarnom saobraćaju ta brojka sigurno manja. Standardno punjenje baterije je na 11 kW punjaču, dok je opciona mogućnost punjenja na 60 kW punjačima na kojima se od 10 do 80% dopunjava za 20 minuta.

Mercedes-AMG E53

Mercedes-AMG E53 se donjim postrojem poprilično razlikuje od ostatka E-Klase. Proširen je trag prednjih točkova, ukućena je karoserija,povećani su kočioni diskovi, a standardno je i upravljanje na zadnjoj osovini.

Mercedes-AMG E53

Mercedes ne planira Mercedes-AMG E53 Coupe niti Cabriolet, na čije mesto je postavljen AMG CLE 53, takođe sa šestocilindrašem i hibridom, ali ne i plug-in sistemom. Novi AMG E63 takođe stiže, ali bez legendarnog V8, koji svoje mesto ustupa šestocilindrašu i hibridnom sistemu. Evidentno, odbrojani su dani AMG pogonu bez elektrifikacije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault predstavio novi SM3 Z.E.

Renault-Samsung je otkrio novi električni model pod nazivom SM3 Z.E., na sajmu automobila u ...

Gde je zapeo novi Tesla Roadster

Novi Tesla Roadster trebao se odavno pojaviti, ali još ga nema ni na pomolu ...

Kia sa novim konceptom u Las Vegasu

Kia Motors će na dolazećem sajmu zabavne elektronike (CES) predstaviti novi koncept električnog vozila ...

Ogieru WRC pobeda na skraćenom Meksiko reliju

Sebastienu Ogeru je pripala ubedljiva pobeda u Toyoti na skraćenom Meksiko reliju zbog Covid- ...

Mini One sa akcijskim cenama

MINI Srbija je pripremio posebne akcijske uslove za kupovinu modela MINI One u bogatom ...

Mercedes-Benz predstavio EQG električnu G-Klasu

Koncept EQG pruža uzbudljiv uvid potpuno električne verzije legendarne serije modela za sve terene ...