fbpx

Škoda Epiq je električni crossover

Škoda Epiq je električni crossover i jedan od šest električnih modela koje će češka marka predstaviti do 2026. godine

Škoda Epiq

Škoda Epiq je električni crossover i jedan od šest električnih modela koje će češka marka predstaviti do 2026. godine. Mali električni crossover koji je upravo prikazan će u serijsku proizvodnju krenuti 2025. godine, a kada bude stigao do kupaca trebao bi da košta od oko 25.000 evra, što je magična granica koju trenutno “gađa” autoindustrija, kada su električni automobili u pitanju.

Škoda Epiq

Škoda Epiq je model koji bi trebao biti najmanji, ulazni, odnosno najpristupačniji, što ćemo se tek uveriti. Međutim, činjenica je da će što se marke Škoda tiče, biti ulazak u potpuno novu eru kada je dizajn u pitanju. Nazvan je “Moderno čvrst”, i činjenica je da donosi jedan snažniji, čvršći stil kada je dizajn karoserije u pitanju.

Škoda Epiq

Škoda Epiq, nije tajna, je pandan konceptu, odnosno budućem serijskom modelu Volkswagen ID.2. Iako će praktično naslediti model Kamiq, biće postavljen na namensku električnu MEB platformu za male automobile koju će VW Grupa koristiti u svim svojim markama. Međutim, prema onome što je za sada javno i zvanično, dok će VW ID.2all biti klasičan mali gradski hatchback, Škoda Epiq je mali crossover.

Škoda Epiq

Dužina karoserije je (oko) 4.1 metar, ali prema najavama u svojim kompaktnim dimenzijama biće znatno funkcionalnija od aktuelnog Kamiqa, što električna platforma sama po sebi omogućava. Škoda Epiq bi trbala da ima zapreminu prtljažnika od čak 480 litara, što je 20% više od onoga što nudi Kamiq.
Mlada Boleslava za sada sve tehničke podatke zadržava za sebe, uključujući i podatak o kapacitetu baterije, ali spekulacije kažu da bi trebala biti dovoljna za oko 400 kilometara vožnje, obzirom da je ovo pre svega gradski automobil. Pored toga MEB platforna za male automobile bi trebala doneti prednji pogon iako aktuelni i većo Enyaq ima pogon na zadnjoj osovini. Da li će se i Škoda Epiq pojaviti u nekoj RS verziji sa dodatnim motorom i pogonom na svim točkovima, tek će se videti.

Škoda Epiq

Za razliku od uobičajene prakse, možemo videti da je utičnica za punjenje na prednjem umesto na zadnjem delu vozila. Za sada, Škoda Epiq je formalno dizajnerska studija, pa se razlike na serijskom modelu mogu očekivati, mada sigurno ne prevelike, uključujući i LED traku na prednjem delu.

Škoda Epiq

Ipak, pre premijere serijske verzije modela Epiq, Škoda će ove godine prikazati veći kompaktni crossover Elroq i to isključivo kao električni model, a za 2026. su već najavljene naredne generacije modela Enyaq i Enyaq Coupe. U pripremi je i model koji je za sada najlakše opisatio kao električna Octavia Karavan, a u redu je u veliki SUV sa tri reda sedišta, koji je već najavljen konceptom Vision 7S, ali sa električnim pogonom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes AMG Project One izgleda zastrašujuće na ulici

Mercedes AMG Project One hiper automobil se približava finalnoj fazi razvoja, pa je proizvođač ...

Mercedes izlazi iz Formule 1?

Za sada u spekulacije koje iznose mediji, ali po narodnoj gde ima dima i ...

Nagrada za Renault Clio u Ženevi

Novi Renault Clio osvojio nagradu za najbolji serijski automobil salona u Ženevi Iako je ...

Zašto je rat u Ukrajini poremetio i tržišta polovnjaka?

Zašto i kako je je invazija Rusije na Ukrajinu poremetila ne samo proizvodnju novih ...

Formula 1 – Andretti ulazi u F1?

Formula 1 – Andretti ulazi u F1? Nije zvanično ali ima indirektnih indicija od ...