fbpx

Honda i Nissan se udružuju u alijansu

Honda i Nissan se udružuju u alijansu kako bi zajednički radili na razvoju novih softvera i drugi komplementarnih proizvoda

Honda // Foto Dmotion.rs

Ono što je ranije ove nedelje počelo kao glasina u japanskim medijima, sada je zvanično potvrđeno. Honda i Nissan potpisali su memorandum o razumevanju za studiju izvodljivosti za istraživanje potencijala zajednički razvijenih električnih vozila. Ako dva proizvođača automobila postignu sporazum, partnerstvo bi takođe moglo uključiti zajednički rad na softveru. Saradnja je još uvek u povojima, ali ako Nissan i Honda postignu dogovor, plan je da se napori usmere na „automobilske softverske platforme, osnovne komponente povezane sa električnim vozilima i komplementarne proizvode“. Softverski deo bi se mogao odnositi na tehnologije bezbednosti i/ili autonomne vožnje, jer saopštenje za štampu koje su objavile obe kompanije govori o „nula smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama“. Takođe uključuje zajednički cilj postizanja neutralnosti ugljenika.

Honda // Foto Dmotion.rs

Prema izveštaju koji je pre nekoliko dana objavio Nikkei Asia, Nissan i Honda žele da razviju novu platformu isključivo namenjenu električnim vozilima. Saradnja bi se mogla proširiti na zajednički inženjering EV. Pored toga, japanski proizvođači automobila mogli bi da udruže novac za kupovinu zajedničkog pogona i baterija za EV. Povezivanje ne samo da bi ubrzalo razvoj već bi i smanjilo troškove istraživanja i razvoja. Honda više ne radi sa General Motorsom na zajedničkom razvoju pristupačnih električnih krosovera, tako da činjenica da traži novog partnera nije iznenađenje. Saradnja sa GM-om će verovatno biti ograničena na Honda Prologue i Acura ZDX na platformi Ultium.
Nissan ima partnera u Renou kada su u pitanju EV i druge vrste vozila. Micra sledeće generacije biće u velikoj meri zasnovana na preporođenom Renaultu 5 koji je nedavno zvanično otkriven u Ženevi. Koristiće oko 80 odsto istih delova i ući će u proizvodnju 2026. u Renoovoj fabrici Douai u severnoj Francuskoj. Sa kineskom konkurencijom koja se intenzivira, dok Folksvagen grupa i Stellantis udvostručuju EV, Nissan i Honda ne žele da zaostaju. Međutim, pošto su njih dvojica upravo potpisali Memorandum o razumevanju, to znači da je malo verovatno da će zajednički razvijena platforma/automobil izaći u narednih nekoliko godina, pod uslovom da se postigne konačan dogovor.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 dolazi na Mugello

Formula 1 dolazi na Mugello, sasvim prikladnu stazu konfiguracijom, ali i još nečime… Potvrđeno ...

Novi Bentley Continental GT ima 782 KS

Novi Bentley Continental GT ima 782 KS iz hibridnog pogona koji kombinuje V8 benzinac ...

Mitsubishi ipak planira povratak Lancer Evolutiona?

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina ...

Volvo XC40 evropski automobil godine

Volvo XC40 je osvojio laskavu titulu 2018 European Car of the Year   Novi ...

Daimler i Renault-Nissan se definitivno razilaze?

Pre desetak godina su se udružili, a sada se po svemu sudeći razilaze – ...

Novi skandal trese Nissan

Novi skandal trese Nissan a istraga će utvrditi da li je CEO kompanije Ashwani ...